Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Teisko-Aitolahteen tulossa kaksi luonnonsuojelualuetta

Julkaistu 6.6.2017 16.01

Teisko-Aitolahden alueelle perustetaan kaksi uutta luonnonsuojelualuetta. Aitolahden Korvenvuoreen on tulossa 4,1 hehtaarin laajuinen suojelualue ja Teiskoon 6 hehtaarin laajuinen suojelualue. Aitolahden Korvensuolla suojellaan harvinaista heinäkasvia, korpisorsimoa ja Teiskon Vaiveronsuolla matalaa varpukasvia, vaiveroa. Ympäristö- ja rakennusjaosto päätti 6.6.2017 esittää kaupunginhallitukselle, että näille alueille haetaan rauhoituspäätöstä Pirkanmaan ELY-keskukselta.

Korvenvuoren luonnonsuojelualue sijaitsee Aitolahdella, 11 kilometriä Tampereen kaupungin keskustasta pohjoiskoilliseen. Suojelualue on Korvenvuoren läntinen kallionalusrinne Vääräjärven itäpuolella, ja siellä on myös maisemallisesti arvokas louhikko. Alueella kasvaa harvinaista lehtoheinää, korpisorsimoa, joka on yksi Suomen kansainvälisistä vastuulajeista. Suomella on kansainvälinen vastuu tiettyjen pohjoisten alkuperäislajien säilyttämisestä. Kalliolla kasvaa harvinaista jäkälälajistoa, muun muassa korallilaikkajäkälää, pikkuokajäkälää ja koskikarvajäkälää.

kuva: korpisorsimo
Korpisorsimo

Vaiverosuon luonnonsuojelualue sijaitsee Pohjois-Teiskossa 32 kilometrin päässä kaupungin keskustasta, Velaattajärven Nuutilanlahden pohjoispuolella. Alueella on rämettä ja vanhaa kuusikkoa sekä kolme lähdettä. Alue suojellaan, koska siellä kasvaa runsaasti matalaa varpukasvia, vaiveroa. Muualla Tampereella ei vaiveroa tiedetä kasvavan, ja koko Pirkanmaalla on vain kymmenkunta tunnettua kasvupaikkaa. Suojelualueella ei ole virallista karttanimeä.

Teisko-Aitolahden alueella on nykyisin 15 luonnonsuojelualueitta ja kolme suojeltua tummaverkkoperhosniittyä. (tieto pävitettiin 7.6.2017)

kuva: vaivero
Vaivero

Lisätietoja

Ympäristösuunnittelija
Lasse Kosonen
puhelin 0505215178


Teksti Tarja Nikupaavo-Oksanen

Kuvat Lasse Kosonen