Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Juhlanäyttely avaa Pirkanmaan lasten ja nuorten näkökulmia maailmankansalaisuuteen

Julkaistu 5.5.2017 10.38

Lukuvuosi 2016 - 2017 on Pirkanmaan kouluissa ja päiväkodeissa ollut maailmankansalaisuuden teemavuosi. Teemalukuvuoteen kuului arjen toimintaan ja tekemiseen aktivoiva kilpailu, jossa lapset ja nuoret pääsivät pohtimaan maailmankansalaisuutta monista eri näkökulmista ja toteuttivat aiheesta kilpailutöitä. Nyt näistä töistä parhaat kootaan Maailmankansalaisena Pirkanmaalla -juhlanäyttelyyn, joka on avoinna pääkirjasto Metsossa 8. - 24.5.2017.

Etelä-Hervannan koulun viidesluokkalaisten poikien tekemä pakolaisleirin pienoismalli
Etelä-Hervannan koulun viidennen luokan poikien askartelema pakolaisleirin pienoismalli on yksi juhlanäyttelyssä esillä olevista töistä.

Maailmankansalaisena Pirkanmaalla -juhlanäyttely avaa lasten ja nuorten näkemyksiä siitä, mitä maailmankansalaisuus on ja millaisia taitoja aktiivinen kansalainen tarvitsee ryhmässä, yhteisössä ja maailmassa. Maailmankansalaisuuteen kytkeytyviä aihepiirejä on lukuisia: päiväkodeissa ja kouluissa on käsitelty muun muassa pakolaisuutta, rasismia, eläinten oikeuksia, kierrättämistä ja luonnonsuojelua sekä globaalissa maailmassa tarvittavia kansalaistaitoja. Oppilaat saivat valita töidensä aiheen ja toteutustavan hyvin vapaasti, ja esillä onkin kaikenlaisia teoksia julisteista pienoismalleihin ja kierrätysmateriaaleista valmistettuihin installaatioihin.

Näyttelytöiden takana on oppilasryhmiä varhaiskasvatuksesta yläkouluihin. Kilpailussa oli omat sarjansa päiväkotilaisille, alakoululaisille sekä yläkoululaisille ja lukiolaisille. Juhlanäyttelyyn valitut työt olivat esillä kuntien omissa näyttelyissä kevättalvella, ja Maailmankoulun yhteinen raati valitsi niistä parhaat jatkoon. Myös yleisö pääsi valitsemaan suosikkinsa.

Näyttely on esillä Metson alakerran näyttelytilassa kirjaston aukioloaikoina. Perjantaina 19.5. klo 10 järjestetään lisäksi Metson kahvilassa yleisölle avoin palkitsemistilaisuus, jossa palkitaan juhlanäyttelyn kaikkien sarjojen parhaat työt ja yleisön suosikit. Tilaisuudessa kuullaan myös lasten musiikkiesityksiä. Palkinnot jakaa Tampereen kasvatus- ja opetuspäällikkö Tuija Viitasaari, ja lisäksi tavattavana on Maailmankoulu-hankkeen yhteysopettajia.

Tampereen seudun Maailmankoulu on Pirkanmaan kahdeksan kunnan yhteinen hanke. Maailmankansalaisena Pirkanmaalla -teemavuosi on tähdännyt uuden opetussuunnitelman periaatteiden jalkauttamiseen opetustyön arkeen. Globaalikasvatuksessa painottuvat monialaiset oppimiskokonaisuudet, ilmiöpohjaisuus ja laaja-alainen osaaminen sekä lasten kasvattaminen vastuuta kantaviksi, kestävää tulevaisuutta rakentaviksi kansalaisiksi.


Lisätietoja

Tampereen Maailmankoulu
Tarja Lääperi
puhelin 040 357 9684
sähköposti [email protected]

Kasvatus- ja opetuspäällikkö
Tuija Viitasaari
puhelin 050 432 3529
sähköposti [email protected]


Teksti Elise Kraatila

Kuvat Tarja-Kaarina Lääperi