Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Kielletyn kaupungin aarteet Vapriikissa

Julkaistu 20.4.2017 8.43

Vapriikki järjestää 21.4.–1.10.2017 näyttelyn Kielletty Kaupunki – elämää Kiinan keisarien hovissa. Näyttelyn yhteistyökumppani Kiinassa on Kielletyssä kaupungissa toimiva Palatsimuseo. Vapriikin näyttely keskittyy Qing-dynastian (1644–1911) aikaiseen palatsielämään, erityisesti keisari Qianlongin aikaan 1700-luvulla, jolloin tieteet ja taiteet kukoistivat.

Keskellä Pekingiä sijaitsevan Kielletty kaupunki on maailman suurin palatsialue. Se rakennettiin vuosina 1406–20. Korkeiden muurien ja leveän vallihaudan ympäröimä kaupunki oli viiden vuosisadan ajan salattu vallan keskus, maailman keskipiste, jota hallitsi Kiinan keisari, Taivaan poika. Kaupunkiin pääsivät ainoastaan virkamiehet, palvelijat, vartijat ja tarkoin valitut aateliset. Tavalliselta kansalaiselta oli sinne pääsy kielletty.

Palatsialue on valtava, noin 72 hehtaaria ja siellä on noin 900 rakennusta. Alueella on myös lukuisia puistoja ja temppeleitä. Parhaimmillaan keisarilliseen hoviin kuului 5000 jäsentä. Keisarit viettivät päivänsä palvelijoidensa ympäröiminä tarkoin säädellyn tiukan aikataulun mukaan.

Kielletyssä kaupungissa ehti asua 24 Ming- ja Qing-dynastioiden keisaria, heistä viimeisimpänä Puyi. Nykyään alue kuuluu Unescon maailman kulttuuriperintölistalle.

Vapriikin näyttelyssä kävijät pääsevät kurkistamaan Kielletyn kaupungin loisteliaaseen ja yltäkylläiseen hovielämään: mitä syötiin, miten huviteltiin, mitä harrastettiin, miten kaunistauduttiin. Tutuksi tulee myös Kielletyn kaupungin arkkitehtuuri ja sen symboliikka, uskontokäsitykset sekä keisarillinen hallintojärjestelmä virkamiehineen ja eunukkeineen. Näyttely tarkastelee myös naisia ja naisten asemaa aina keisarinnoista jalkavaimoihin.

Näyttelyyn kuuluu loisteliasta 121 esinettä: huonekaluja, seremoniallisia vaatteita, silkkimaalauksia, kalligrafiaa, koruja, koriste-esineitä, posliinia ja keramiikkaa sekä uskonnollista esineistöä. Näyttelyn kävijätavoite on 85 000 kävijää.

Näyttelyyn liittyy myös samanniminen julkaisu, joka tuo esiin Suomessa aikaisemmin julkaisematonta tutkimusta Kielletystä kaupungista ja Qing-dynastian yhteiskunnasta, kulttuurista ja tavoista.