Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Tampere helpottaa psykoterapeutin löytämistä

Julkaistu 22.3.2017 9.41

Tampereen kaupunki kehittää ja koekäyttää yhteiskunnallisen startup-yrityksen Minduun kanssa nettipalvelua, joka nopeuttaa psykoterapiaan ohjaamista ja pääsyä. Hoitoonohjausta helpottava nettipalvelu on otettu koekäyttöön alkuvuodesta 2017.

Suomessa psykoterapeutin löytäminen voi kestää useita kuukausia, jopa yli puoli vuotta. Usein potilas joutuu etsimään sopivaa psykoterapeuttia pitkästä terapeuttien nimilistasta tai kasvottomasta rekisteristä.

– Nykykäytäntö voi olla kuormittava huonovointiselle potilaalle ja prosessin venyminen voi pahimmillaan huonontaa hoidon ennustetta, kertoo Tampereen kaupungin mielenterveys- ja päihdepalvelujen ylilääkäri Päivi Kiviniemi.

Koekäytössä Tampereen kaupungin palvelusetelillä hankkiman psykoterapian tarjoajista on tehty oma pilvipalvelu. Palvelussa psykoterapeutit kertovat itsestään ja työskentelytavoistaan ja asiakas pystyy helposti tekemään vertailuja ja varaamaan ajan. Järjestelmä mahdollistaa myös psykoterapian tuloksellisuuden seurannan. Oman pilvipalvelun lisäksi kaupunki helpottaa Kelan psykoterapioihin ohjaamista mahdollistamalla Kela-terapeuteille näkymisen samantapaisessa Minduun yleisessä verkkopalvelussa.

Tavoitteena on sujuvamman psykoterapiaan ohjauksen lisäksi se, että asiakas löytää terapeutin, jonka kanssa yhteistyö toimii hyvin. Yhteistyösuhteen on tutkimuksissa todettu olevan tärkeimpiä psykoterapian tulosta ennustavia tekijöitä.

– Vaikka lopullinen yhteensopivuus punnitaan edelleen tutustumiskäynneillä, on kasvoton nimilista ollut epätarkoituksenmukainen lähtökohta sopivimman psykoterapeutin löytämiseksi, toteaa psykoterapian erikoispsykologi Helena Service Minduusta. – Palvelussa profiilikuvat ja terapeuttien kuvaukset työtavoistaan antavat tuntumaa siitä, kenen kanssa työskentely voisi sujua.

Yhteistyö yhteiskunnallisen startup-yrityksen kanssa on julkisessa terveydenhuollossa uutta. Valmiiksi kehitetyn ja asiakkailla testatun nettipalvelun muokkaamisessa ja hyödyntämisessä on kuitenkin etuja, koska näin voidaan nopeammin keskittyä toimintamallien uudistamiseen järjestelmän rakentamisen sijaan.

– Asiakkaiden kanssa yhteistyössä tehtävän palvelun koekäytön avulla on tarkoitus löytää parhaat toimintamallit ja varmistaa, että IT-ratkaisun käytettävyys ja toimivuus tukee näitä saumattomasti, sanoo tietohallintojohtaja Jarkko Oksala Tampereen kaupungilta.

Yleisen Minduu-palvelun osoite on www.minduu.fi. Sinne pääsee myös Tampere.fi:n psykoterapia- sivulta.


Lisätietoja

Tampereen kaupunki:
Ylilääkäri
Päivi Kiviniemi
sähköposti

Johtava psykologi
Eija Stengård
sähköposti

Minduu (AtCare Oy):
Psykoterapian erikoispsykologi
Helena Service
puhelin 040 744 9268
sähköposti [email protected]

Perustaja, toimitusjohtaja
Henri Valvanne
puhelin 040 169 0916
sähköposti [email protected]