Keskustelun johtajasta kannustavaksi kuuntelijaksi
Kulttuurikasvatusyksikkö TAITE tuo Suomeen ja Tampereelle Visual Thinking Strategies -menetelmäkoulutuksen. Kyseessä on menetelmä, joka kehittää mm. kuvanlukutaitoa ja kykyä kriittiseen ajatteluun. Menetelmä sopii mm. niin opetustehtävissä työskenteleville kuin hoitoalallekin.

Visual Thinking Strategies eli lyhyesti VTS on Yhdysvalloissa kehitetty kuvan tulkintaan ohjaava menetelmä, joka syntyi kehityspsykologi Abigail Housenin ja museopedagogi Philiph Yenawinen yhteistyönä. Menetelmä on osa monen yhdysvaltalaisen koulun opetussuunnitelmaa, sitä käytetään museoiden yleisötyössä ja erilaisissa ryhmäterapioissa. Onpa se löytänyt paikkansa jopa joidenkin yliopistojen lääketieteen opinto-ohjelmistakin.
Menetelmä perustuu ryhmäkeskusteluun, jossa tutkitaan tarkasti yhtä taideteosta kerrallaan. VTS-ohjaaja vetää keskustelua, jossa syvennytään taidekuviin, opitaan tekemään tarkkoja huomiota ja muodostamaan perusteltuja mielipiteitä. Menetelmä vahvistaa kuvanluku- ja -vuorovaikutustaitoja, kielellisiä valmiuksia sekä kykyä kriittiseen ajatteluun.
Koulutus sopii esimerkiksi opettajille, kuvataiteilijoille, museopedagogeille, taidekasvattajille ja hoitoalalla työskenteleville. Kurssin jälkeen menetelmää voi käyttää oppitunneilla, museovierailuilla ja muissa ryhmätilanteissa. Kouluttajina toimivat logopedi Ellemarie Molenkamp ja neuropsykologi Rene ter Horst. Molemmilla on pitkä kokemus menetelmän käytöstä omassa työssään sekä VTS-kouluttajina. Opetuskielenä käytetään pääasiassa englantia.
Aika: 31.3. - 1.4.2017
Paikka: museokeskus Vapriikki, Alaverstaanraitti 5, Tampere
Hinta: 250 €
Ulkoinen linkkiIlmoittautuminen VTS-koulutukseen https://palvelut2.tampere.fi/e3/lomakkeet/13367/lomake.html
Ulkoinen linkkiLue lisää menetelmästä (englanniksi). www.vtshome.org/
Lisätietoja
Teksti Mari Jalkanen
Kuvat Jari Kuusenaho