Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Tampereen ensimmäiset sähköbussit aloittavat 19.12.2016 linjalla 2

Julkaistu 15.12.2016 14.06

Tampereen ensimmäiset sähköbussit aloittavat maanantaina 19.12.2016 linjalla 2 Rauhaniemestä Pyynikintorille. Latausasema on valmistunut Pyynkintorin päätepysäkille. Sähköbussilinjaa operoi Tampereen kaupunkiliikenne liikelaitos (TKL). Busseja tulee linjalle neljä kappaletta, aluksi yksi.

 

Sähköbussit kilpailutettiin kesällä 2015 ja hankintasopimus Solaris bus & coachin kanssa allekirjoitettiin hieman alle vuosi sitten.

Sähköautoille latauspisteet Rongankadulle ja Tampere-talon parkkipaikalle

Lisäksi Tampere edistää sähköhenkilöautojen käyttöä rakentamalla latauspisteitä. Tolpat kilpailutettiin alkuvuodesta 2016 ja nyt niitä on valmistunut kaksi: teholatauspiste Rongankadulle ja keskinopea latauspiste Tampere-talon parkkipaikalle. Henkilöautojen latauspisteiden operaattorina toimii Virta.

Sähköhenkilöauton latauspiste Rongankadulla
Sähköhenkilöauton teholatauspiste Rongankadulla

Täysin sähkökäyttöinen kuorma-auto kokeilukäytössä Tampereella

Tamperelaisessa TAMKin hallinnoimassa eTruck-projektissa on tutkittu sähköisen kuorma-auton toimivuutta jakeluliikenteessä. Tampereella on käytössä Pohjoismaiden ensimmäinen kokonaan sähkökäyttöinen raskas jakeluauto ja eTruck-projekti on toteuttanut reaaliaikaisen seurantajärjestelmän energiatehokkuuden selvittämiseksi. Saman järjestelmän avulla kehitetään myös uudenlaisia älykkään logistiikan ratkaisuja. Jakeluauto tulee esimerkiksi keskustelemaan Tampereen kaupungin liikennejärjestelmän kanssa. eTruck- projekti on Euroopan Aluekehitysrahaston osittain rahoittama.

Sähkökuorma-auto

ETruck-projektissa kehitettyä energiankulutuksen seurantajärjestelmää ja tiedonsiirtojärjestelmää tullaan hyödyntämään myös sähköbussijärjestelmän toimivuuden seurannassa.

Sähköbussien ja niiden latauspisteiden hankintaan saatiin tukea työ- ja elinkeinoministeriö on myöntänyt Tampereen kaupungille 812 000 € energiainvestointitukea. Tuki kattaa 30 % hankinnan kokonaisinvestoinneista

Toimenpiteet ovat osa vuonna 2014 valmistuneen Tampereen kaupungin sähköisen liikenteen toimenpidesuunnitelman toteutusta. Toimenpidesuunnitelman tavoitteena on Tampereen kaupunkistrategian ja ilmastotavoitteiden toteuttaminen sähköistä liikennettä edistämällä.


Lisätietoja

Sähköbussit, Tampereen joukkoliikenne:
Suunnittelupäällikkö
Juha-Pekka Häyrynen
puhelin +358505526124
sähköposti [email protected]

Sähköbussit, TKL:
Toimitusjohtaja
Pekka Pirhonen
puhelin 040 017 2328
sähköposti [email protected]

Sähköbussit, Tampereen kaupunki:
Projektipäällikkö
Elli Kotakorpi
puhelin 040 800 7254
sähköposti [email protected]

Latauspisteet, Tampereen kaupunki:
Projektipäällikkö
Mika Kulmala
puhelin 050 382 6455
sähköposti [email protected]

Latauspisteet, Virta:
Palvelukehittäjä
Olli Kananen
puhelin 044 567 9923
sähköposti [email protected]

Sähköinen jakeluauto, Tamk:
Projektipäällikkö
Jukka Pellinen
puhelin 050 408 6383


Teksti Elli Kotakorpi