Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Tampereen Raatihuoneen ja Frenckellin virastotalon tornikellot peruskorjataan

Julkaistu 12.12.2016 13.59

Raatihuoneen ja Frenckellin kiinteistöjen julkisivukorjausten yhteydessä kelloissa ja Frenckellin soittokoneistossa todettiin peruskorjaustarpeita ja puutteita, jotka on mahdollista korjata nykytekniikoin. Kellojärjestelmät asennetaan toimiviksi vuoden 2016 loppuun mennessä ja Frenckellin soittokoneiston ohjelmoinnit saadaan valmiiksi vuoden 2017 alkuvaiheilla.

Raatihuoneen kellon koneisto on vanhaa tekniikkaa, ja sitä on lyhyin välein huollettava ja säädettävä. Kellon valaistuskaan ei ole tasainen, mikä heikentää näkyvyyttä entisestään pimeän aikaan. Frenckellin kellotaulua ei ole valaistu ollenkaan. Kummassakaan kelloissa ei ole varasähkölaitteita sähkökatkosten varalle eikä kellojen käyntitarkkuus ei ole sillä tasolla, johon uusilla ratkaisuilla päästään.

Raatihuoneen kello on uudistettu monta kertaa. Nykyisen taulun arvellaan olevan peräisin niiltä ajoilta, kun Tampereen Puhelin ryhtyi jakelemaan ns. keskusaikaa eri kiinteistöihin. Tämä tapahtui 1920–30-lukujen vaiheilla. Raatihuoneen arkkitehtipiirustuksissa esitettyä koristeellista kellotaulua ei tietojen mukaan koskaan hankittu taloon.

Frenckellin nykyinen kello on peräisin noin 1980-luvun vaiheilta. Alkuperäinen kellotaulu on ollut vaaleapohjainen ja kuvien perusteella jossain määrin koristeellinenkin. Numerot olivat sen ajan tavan mukaan roomalaisia. Kelloista löydettiin paljon muutakin aineistoa sekä kaupungin omista arkistoista, että kellohistoriallisen seuran tiedostoista.

Raatihuoneen nykyinen taulu ja koneisto museoidaan ja säilytetään käyttökelpoisena, mikäli se kuitenkin joskus halutaan peruskorjata ja palauttaa rakennukseen. Taulun valaistus uusitaan LED valaistukseksi, ja sen kirkkautta ohjataan siten, että taulun näkyvyys eri valaistustilanteissa on paras mahdollinen. Kellon koneisto käy jatkossa GPS-satelliitteja ohjaavan atomikellon ohjaamana, joten kaupunkilaiset voivat tarkistaa kellonsa luotettavasti, kuten alun perinkin on ollut tarkoitus.

Frenckellin kelloon tehdään samat toimenpiteet, sillä erotuksella, että kellotaulu on hieman koristeellisempi. Uusi kellotaulu muuttuu valkoiseksi, jossa on roomalaiset numerot ja se varustetaan taustavalaistuksella samaan tapaan kuin Raatihuoneenkin kello. Käyntitarkkuus on myös sama, joten myös siitä kellosta voi jatkossa omat kellonsa tarkistaa.

Frenckellin nykyinen mekaaninen soittokoneisto poistetaan käytöstä ja museoidaan toimivassa kunnossa. Uusi soittokoneisto on toteutettu teollisuuden prosessinohjauslogiikalla, johon on mahdollista ohjelmoida rajattomasti soitettavia melodioita. Laitteistoon ohjelmoidaan aluksi samat soitot kuin nytkin, mutta ohjelmistoa voidaan täydentää siten, että laitteisto voi soittaa eri aikoina ajankohtaan sopivia melodioita.


Lisätietoja

Vastaava isännöitsijä
Heikki Keto
puhelin 0500 638 806


Teksti Kirsi Viertola