Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Urheiluoppilaitostoimintaa Tampereella 30 vuotta - Samke ja Tredu juhlivat yhdessä

Julkaistu 17.11.2016 10.49

Sammon keskuslukio Samke ja Tampereen seudun ammattiopisto Tredu juhlivat 29.11. urheilun ja opintojen sujuvasti yhdistävän urheiluoppilaitostoiminnan kolmekymmenvuotista taivalta. Urheiluoppilaitostoiminta on osa Suomen Olympiakomitean Huippu-urheiluverkostoa.

Urheilijaopiskelijoita on tällä hetkellä Samkessa 270 ja Tredussa 170. Urheilijoiden taso on kansallista huippuluokkaa, joukossa on mm. useita maailmanmestareita, suomenmestareita ja arvokisamenestyjiä. Kautta urheiluoppilaitosten 30-vuotisen historian Samken ja Tredun opiskelijat ovat saavuttaneet lukuisia olympiamitaleita ja muuta arvokisamenestystä.

Oppilaitosten urheiluohjelmien ex-opiskelijoita ovat mm.: Kiira Korpi, Tommi Evilä, Marko Asell, Ville Nieminen, Aleksander Barkov, Jarkko Varvio, Jenni Hiirikoski, Heidi Pelttari, Saara Niemi os. Tuominen, Linda Välimäki, Toni Lydman, Petri Kontiola.

- Urheiluoppilaitostoiminnan ytimen muodostavat kouluaikoina järjestettävät aamuharjoitukset jotka mahdollistavat huipulle tähtäävän kaksi kertaa päivässä tapahtuvan harjoittelun. Urheiluvalmennus lasketaan urheilijaopiskelijoiden opintosuorituksiin ja sitä kautta se täydentää ylioppilas- ja ammattitutkinnon. Tampereen kaupungin liikuntapalvelut on mahdollistanut erinomaiset harjoitusolosuhteet kaupungin liikuntapaikoilla, kiittelee Tredun urheilukoordinaattori Juha Hämäläinen.

Urheiluakatemian rakentama verkosto on kehittänyt toimintaa merkittävästi

Opetusministeriö aloitti vuonna 1986 urheilulukiotoiminnan sekä urheilijoiden ammatillisen peruskoulutuksen. Tampereelta hankkeeseen lähtivät alusta alkaen mukaan silloiset Sammon lukio ja Pirkanmaan ammattikoulu.

Tänä päivänä urheilulukiotoimintaa toteuttaa Sammon keskuslukion urheilulinja (Samke) ja urheilijoiden ammatillista peruskoulutusta Tampereen seudun ammattiopisto Tredu. 2000-luvun alussa toimintaan tuli mukaan Tampereen seudun urheiluakatemia, nykyisin Tampereen urheiluakatemia, joka on rakentanut merkittävän valmennus-, asiantuntija- sekä koulutusverkoston toiminnan tehostamiseksi.

Juhlassa pääosassa opiskelijatarinat, valmentajat ja toimijoiden tervehdykset

Juhlassa muun muassa Marko Asell, Tommi Evilä, Reetta Hurske, Ville Nieminen ja Jari Hahl kertovat omat tarinansa urheilun ja opiskelun yhdistämisestä ja opiskelijoiden valmentajat pääsevät myös esille. Suomen Olympiakomitean urheiluakatemiaohjelman johtaja Simo Tarvonen valottaa urheiluoppilaitosten asemaa huippu-urheilun pelikentällä ja Opetus- ja kulttuuriministeriön ylitarkastaja Kari Niemi-Nikkola kertoo valtiovallan näkemyksiä urheiluoppilaitosten roolista. Tampereen kaupungin ja urheiluakatemian tervehdyksen tuo liikuntajohtaja Pekka P. Paavola.


Lisätietoja

Tredun urheilukoordinaattori
Juha Hämäläinen
puhelin +358503030776
sähköposti [email protected]

Samken urheilukoordinaattori
Heikki Kosonen
puhelin 040 801 6960
sähköposti [email protected]


Teksti Jaana Raukola