Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Elämän puu on nyt kaikkien kuntien käytettävissä

Julkaistu 3.10.2016 12.58

Tampereen kaupungilla suunniteltu Elämän puu on nyt kaikkien kuntien vanhustyön käytettävissä. Elämän puun voi ladata maksutta osoitteesta www.tampere.fi/ikaihmistenpalvelut. Elämän puu on juliste, johon kirjataan esimerkiksi kotihoidon piiriin tulevan vanhuksen haaveet ja toiveet, tärkeät asiat elämän varrelta, mieltymykset sekä seikat, joista hän ei pidä. Kun toiveet ja tarpeet on tehty näkyviksi, on hoitajien helpompi ymmärtää asiakasta ja suunnitella hoitoa.

Piirros: Osa elämämän puu -julisteesta
 

Elämän puu otettiin viime keväänä käyttöön Tampereella. Muiden kuntien kiinnostus siihen on ollut suurta.

− Tampere haluaa jakaa Elämän puun muidenkin käyttöön, koska siitä on tullut runsaasti kyselyitä ja olemme todenneet sen hyväksi, asiakasta kuulevaksi työkaluksi ikäihmisten palveluissa, kertoo suunnittelija Jaana Ylänen Tampereen kaupungilta.

Tampereella Elämän puu liitetään osaksi asiakkaan potilastietoja, jolloin se kulkee vanhuksen mukana myös hoitopaikan vaihtuessa. Tietojärjestelmiin liitetään sekä puun kuva että siitä poimitut tärkeät tiedot sanallisesti. Elämän puusta on jo nyt tullut Tampereella tärkeä osa hoidon suunnittelua. Sen avulla asiakkaasta saadaan tietoa, joka muuten saattaisi jäädä pimentoon.

Elämän puuhun kirjattuja haaveita ei ole tarkoitus jättää vain haaveilun tasolle, vaan ne pyritään toteuttamaan. Esimerkiksi viime kesänä kalaretkestä unelmoinut kotihoidon asiakas pääsi onkimaan. Ylipäätään asiakkaat ovat olleet hyvin ilahtuneita mahdollisuudesta täyttää julisteeseen näkyville omia toiveitaan ja unelmiaan.

Valokuva: Jaakko Valvanne
Elämän puu tekee näkyväksi asiakkaan toiveet ja tarpeet ja lisää hoitajien ymmärrystä siitä, minkälaista elämää asiakas haluaa elää. Geriatrian professori Jaakko Valvanne täytti malliksi oman Elämän puunsa.

Elämän puun idea syntyi alkukesällä 2015. Vuotta myöhemmin Elämän puu otettiin käyttöön ensin muutamalla alueella kotihoidossa, sitten koko kaupungissa.

− Ajatus lähti siitä, että meillä on olemassa tietoja asiakkaista, mutta niitä ei keräämisen jälkeen juurikaan hyödynnetä ja eivätkä ne siirry asiakkaan mukana, kertoo Ylänen.


Lisätietoja

Ikäihmisten kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelut
Hyvinvointikoordinaattori
Jaana Ylänen
puhelin 040 800 7874
sähköposti [email protected]


Teksti Marika Haapala

Kuvat Hanna Leppänen ja Vilja Heinonen