Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Haiharan kesän residenssitaiteilijan töitä nähdään Kaukajärvellä ja keskustassa

Julkaistu 27.7.2016 15.00

Haiharan taiteilijaresidenssissä Tampereella maalaa heinäkuun ajan Anna Weber Düsseldorfista Saksasta. Hänen töitään nähdään elokuun 6. päivänä avautuvassa Läsnä-näyttelyssä Haiharan taidekeskuksessa.

 

Anna on nuori, kolmekymppinen taiteilija, maalari lähinnä. Hän on tehnyt myös veistoksia, mutta nimenomaan maalattaviksi malleiksi ja niistä on tullut osa työtapaa. Anna pitää veistoksiaan maalausten alkumuotoina.

"Äitini oli taiteilija ja kasvoin taiteen keskellä. Olen syntynyt taiteeseen, äitini opiskeli alaa syntyessäni. Minun piti itse asiassa alun perin tehdä jotakin muuta, oikeaa työtä josta ansaitse rahaa, ja joka takaa turvallisen elämän, mutta en sitten voinutkaan. Halusin tehdä taidetta ja aloitin taideopinnot – ajattelin, että olen nuori ja ehdin tehdä jotakin muuta sitten myöhemmin. Mutta tajusin pian, että mitään muuta en halua tehdä. Ja nyt tämä on minun elämäni."

Anna Weberin maalaukset kuvaavat lapsuutta ja lasta jokaisessa meissä. Aikuisuus ei häntä kiehdo. Inspiraation lähteenä on kaikki mitä hän syntymästään lähtien muistaa. "Aivan ensimmäisiä taitaa olla, kun äitini vaihtoi vaippaa ja isoäiti tuli vierailulle. Hänellä oli kiehtova lahja, kaleidoskooppi", Anna muistelee.

Haihara onnistui yllättämään taiteilijan, hän luuli tulevansa residenssihuoneistoon kaupungille, mutta saikin asuttavakseen pienen talon kauniissa, hiljaisessa ja luonnonläheisessä ympäristössä. Parin sadan metrin päässä on uimaranta järven rannassa ja paljon ihmisiä, jos haluaa nähdä muita. Yksin oloa halutessaan voi painua vaikka metsään. Annaa viehättää ajatus, että hän maalaa pieniä majoja tai taloja ja asuu nyt pienessä talossa. Yhtenä iltana hän näki pihalla pitkästä aikaa ensimmäistä kertaa siilin. "Se ei piitannut minusta, mutta minusta tuntui, että se pitää ikuistaa yhteen tauluista."

Opiskellessaan Münsterin ja Düsseldorfin taideakatemioissa, hyvin nuorena, Anna maalasi toki muotokuvia ja maisemia, perinteiseen tapaan. Hänen isovanhempansa asuivat maalla ja hän vietti paljon aikaa luonnon keskellä. Jossakin vaiheessa maalauksiin alkoi tulla erilaisia outoja yksityiskohtia. Niistä yksi oli parin tuolin varaan rakennettu yksinkertainen maja. Se on tuttu kaikille lapsuudesta ja herättää ajatuksia, siinä näkee ehkä itseään. Niin taiteen pitääkin vaikuttaa. Elokuvissakin tunteita, surua ja iloa, herättää samaistuminen tarinan henkilöihin. Tämä innosti taiteilijaa jatkamaan näiden majojen parissa. Hän ei oikeastaan halunnut mitään tiettyä teemaa töilleen, mutta tämä tuntui tarjoavan niin loputtomasti uusia lähestymistapoja, että ammennettavaa riittää yhä.

"Welt der Erinnerungen und der Freude, Vergangenheit und Zukunft zugleich" kuvaa Annan töitä hyvin. – Muistojen ja ilon maailma, yhdessä menneisyys ja tulevaisuus.

Anna Weberin töissä on, varsinkin veistoksissa, arkkitehtoninen ulottuvuus. Mallinrakennuksessa tai veistoksessa on aina jotain rakenteellista logiikkaa mukana, mutta maalauksessa sen voi unohtaa, niiden ei tarvitse olla loogisia. Ei niiden tarvitse olla sellaisia, joihin voi mennä sisälle oikeasti, sen voi tehdä mielikuvituksessaan. Tosin Annaa on alkanut kiehtoa ajatus tehdä oikein suuri projekti – maalata ja muokata jokin purkutalo taideteokseksi.

Ehkäpä Anna asuu jonakin päivänä tämmöisessä hyvin omalaatuisessa talossa, kuka tietää.

Läsnä-näyttely Haiharan taidekeskuksessa Tampereella 6.–31.8. sekä Galleria Emilissä Vanhalla kirjastotalolla 6.–28.8.2016.

Haiharan taidekeskus
puhelin 040 806 2330
Haiharan kartano, Kaukajärvi

Bussi nro. 10 päätepysäkkiLisätietoja

Kulttuuripalvelupäällikkö
Elise Pedersen
puhelin +358505538673
sähköposti [email protected]


Teksti Seppo Parviainen