Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Ympäristötaidetta Haiharan taidekeskuksen pihapiirissä

Julkaistu 14.7.2016 12.47

Haiharan taidekeskuksessa on esillä kaksi ympäristötaideteosta ajalla 15.7.–30.8.2016. Teokset ovat toteuttaneet Maarit Luttinen ja Veera Nelimarkka. Teoksista löytyy viitteitä Haiharan kartanon historiaan ja ne kutsuvat katsojaa etsimään kätkettyjä aarteita.

 

Maarit Luttinen ja Veera Nelimarkka kertovat teoksistaan seuraavaa:

Maarit Luttinen
Toivomuskanto

“Teos kiinnittyy alueella kasvavaan lahoavaan kantoon ja antaa sille uuden merkityksen. Muutamat lisämateriaalit (puu, kivet) antavat illuusion vanhasta kaivosta, jonka sisään heitetyt mustat toivomuskivet ovat tukkineet sen kokonaan. Mustia kiviä voi myös löytää Haiharan kartanon ympäristöstä - löytäjä saa toivoa.

Tuntui oikealta työstää jo alueella olemassa olevaa asiaa eteenpäin, sillä Haiharan pihamaa on niin kaunis ja rauhallinen, että erillisen esineen istuttaminen pihamaalle olisi jotenkin vierasta. Teos on suunnattu varsinkin alueella vieraileville lapsille, sillä siihen sisältyy samalla myös pienimuotoinen aarteenetsintäleikki."

Toivomuskanto -teos sijaitsee Haiharan taidekeskuksen päärakennuksen pihanurmella.

Veera Nelimarkka
Portti

“Historia on aina läsnä. Se on samaan aikaan sekä täysin näkymättömissä että nähtävissä. Sitä ei voi ylittää, eikä sitä voi alittaa; sen läpi on kuljettava.

Teoksellani Portti haluan muistuttaa historian jatkuvasta, hiljaisesta vaikutuksesta jokapäiväisessä elämässämme. On liiankin helppoa olla ottamatta sitä huomioon, reflektoida sitä ja näin ollen toistaa samoja, jo tapahtuneita virheitä, sen sijaan, että niistä ottaisi opiksi. Portissa historia kuitenkin tuijottaa meitä suoraan silmiin - reaktiota vaatien."

Portti -teos löytyy Haiharan taidekeskuksen tallirakennuksen ulko-ovelta. Teos on nähtävillä Haiharan kahvikamarin aukioloaikoina ti – su klo 11–20.

Maarit Luttinen (s.1993) opiskelee Tampereen ammattikorkeakoulun kuvataiteen koulutusohjelmassa. Veera Nelimarkka (s.1991) opiskelee myös Tampereen Ammattikorkeakoulussa, Fine Arts -koulutusohjelmassa.

Ympäristötaideteosten toteuttaminen on osa Luttisen ja Nelimarkan opintoihin kuuluvaa työharjoittelua Tampereen kaupungin kulttuuripalveluilla.

Tiedustelut:
Katri Mononen
Näyttelysihteeri
puh. 040-7062382
[email protected]

Haiharan taidekeskus
Haiharankatu 30, Tampere
Bussi 10 päätepysäkki

Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut