Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Näsilinna palaa sisällissodan tunnelmiin

Julkaistu 29.3.2016 11.09

Tampereen valtauksesta on kulunut huhtikuun alussa 98 vuotta. Museo Milavida nostaa esiin Näsilinnan taistelut 1918. Nyt on ainutlaatuinen tilaisuus nähdä Taistelu Näsilinnasta 1918 –elokuva sen tapahtuma- ja kuvauspaikalla.

Tammikuun 1918 lopulla alkaneessa Suomen sisällissodassa Tampere oli punaisten hallinnassa. Sen ratkaisutaistelu keväällä 1918 käytiin Tampereella. Tampereen taistelun tapahtumista tunnetuimmiksi ovat nousseet verinen kiirastorstai Kalevankankaalla 28. maaliskuuta ja taistelu Näsilinnasta 3.–4. huhtikuuta.

Näsilinnassa sijainnut Hämeen museo oli suljettu koko sisällissodan ajan. Palatsin alakertaan sijoitettiin Punaisen ristin ensiapuasema. Kun punaisten hallitsemaa Tamperetta alkoi uhata saarrostus, punakaarti miehitti Näsilinnan 21.3. Korkealla kalliolla sijainnut rakennus tarjosi luonnollisen paikan tukikohdalle. Museonhoitaja Gabriel Engberg ehti siirtää vain pienen osan Hämeen museon kokoelmista pois taistelujen jaloista.

Näsilinnan taisteluun liittyy olennaisesti Melinin komppania. Se oli 2. jääkärirykmenttiin kuulunut kapteeni Gunnar Melinin johtama ruotsinkieliseltä Pohjanmaalta koottu yksikkö. Suunnitelman mukaan iskujoukot tunkeutuisivat kaupunkiin ja jakaisivat sen Hämeenpuiston kohdalta kahtia. Melinin komppanian tehtävänä oli valloittaa Näsinkallio "hinnalla millä hyvänsä." Valkoisten hyökkäyksen alettua yöllä 3.4. Melinin komppania oli ainoa, jonka onnistui päästä Tammerkosken ylitse. Komppania yllätti punaiset täydellisesti ja valtasi Näsilinnan. Siellä miehet kuitenkin huomasivat olevansa yksin ja saarrettuina. Punakaarti ryhtyi vastahyökkäykseen, ja verisen taistelun jälkeen Melinin komppania perääntyi takaisin valkoisten linjoille Näsijärven jäätä pitkin.

Valkoiset valtasivat Näsilinnan lopullisesti seuraavana päivänä. Näsilinna kärsi taisteluissa pahoja vaurioita. Seinät olivat täynnä luotien ja kranaattien tekemiä jälkiä. Monet museoesineet olivat vahingoittuneet. Sisällä palatsissa ja Näsinkalliolla makasi kymmeniä kuolleita.

Sunnuntaina 3.4. kello 18 Näsilinnassa esitetään 2012 valmistunut Taistelu Näsilinnasta 1918 -elokuva. Ohjaaja Claes Olsson on paikalla kertomassa elokuvasta ja sen teosta.

Tiistaina 5.4. kello 18 Vapriikin kuva-arkiston tutkija, FL Antti Liuttunen esitelmöi aiheesta Näsilinna 1918 ja kello 19 esitetään Taistelu Näsilinnasta 1918 -elokuva.

Elokuvalippuja (5 €/kpl) saa tiistaista 29.3. lähtien Vapriikista ja perjantaista 1.4. lähtien myös Museo Milavidasta. Luento on ilmainen.

Tapahtuma on toteutettu yhteistyössä Museo Milavidan, Ravintola von Nottbeckin ja Pirkanmaan elokuvakeskuksen kanssa.