Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Kuuluisa ryhmätoiminta Tampereelle: Pitkäaikaissairaat tukevat toisiaan

Julkaistu 24.3.2016 11.17

Tampereen kaupunki on ottanut käyttöön maailmanlaajuisesti levinneen ryhmätoimintamallin, joka auttaa pitkäaikaissairaita tekemään myönteisiä muutoksia elämässään ja pitämään niitä yllä. Arkeen Voimaa -ryhmä koostuu samankaltaisessa elämäntilanteessa olevista ihmisistä, jotka jakavat keskenään ideoita ja kannustavat toisiaan.

Tampereella kokoontuu jo ensimmäinen ryhmä, ja seuraava on tarkoitus käynnistää touko-kesäkuun vaihteessa. Ryhmään voi ilmoittautua sähköpostilla osoitteella [email protected] tai soittamalla Leena-Kaisa Nikkariselle, puh. 040 800 4621.

Arkeen Voimaa -ryhmätoiminta on lähtenyt kulovalkean tavoin leviämään Yhdysvalloista ympäri maailmaa, ja myös Suomesta siihen osallistuu jo useampi kunta. Ryhmätoiminnasta on saatu kaikkialla hyviä tuloksia ja myönteistä palautetta.

Ryhmässä on voimaa

Ryhmätoiminnan periaate on kaikkialla sama.

Pitkäaikaissairaista kootaan noin kymmenen hengen ryhmä, joka kokoontuu kuusi kertaa kaksi ja puoli tuntia kestävään tapaamiseen. Ryhmään voi kuulua hyvin erilaisista ongelmista kärsiviä ihmisiä, jotka yhdessä etsivät eväitä arjessa selviytymiseen.

- Monilla pitkäaikaissairailla on kipuja ja he ovat väsyneitä ja masentuneita. Siksi moneen arjen askareeseen saattaa olla vaikea ryhtyä, kertoo suunnittelija Leena-Kaisa Nikkarinen Tampereen kaupungilta.

Jokaisessa tapaamisessa ryhmäläiset tekevät toimintasuunnitelman seuraavalle viikolle eli kirjaavat ylös sen, mitä haluaisivat tehdä, mutta eivät saa tehtyä. Kyse ei useinkaan ole mistään isosta asiasta. Se voi olla esimerkiksi kirjeen kirjoittaminen ystävälle tai kaappien siivous. Asiaa pohditaan yhdessä ja etsitän keinoja siihen, miten homma tulisi parhaiten hoidettua.

Toimintasuunnitelman käsittelyn lisäksi jokaisella kokoontumisella on oma aiheensa. Niitä ovat uni, fyysinen harjoittelu, rentoutumistekniikat, kipu ja sen hallinta, hankalien tunteiden käsittely, vuorovaikutus ja ruokavalio. Ryhmäläiset saavat käyttöönsä myös kirjan, josta voi itse hakea lisää tietoa.

Kokemus on valttia

- Ryhmää vetää koulutuksen saanut kokemusasiantuntija, jolla itselläänkin on pitkäaikaissairaus. On todettu, että ryhmäläiset sitoutuvat paremmin tavoitteisiin, kun ryhmän vetäjälläkin on omakohtaista kokemusta pitkäaikaissairauden tuomista ongelmista, Leena-Kaisa Nikkarinen sanoo.

Tavoitteena kaikilla on itsehoidon lisääminen eli vastuun ottaminen omasta terveydestään ja hyvinvoinnistaan.

Ryhmien vetäjäksi voivat ilmoittautua kaikki, jotka ovat käyneet Arkeen voimaa -ryhmätoiminnan. Heille järjestetään oma 32 tunnin koulutustilaisuus, jossa valmennetaan ryhmien vetämiseen. Kyse on vapaaehtoistoiminnasta, eikä siitä makseta palkkaa.

Leena-Kaisa Nikkarisen mukaan tarkoitus on levittää Arkeen Voimaa -ryhmätoimintaa ympäri Tamperetta, sillä tarvetta ryhmille varmasti riittää.


Lisätietoja

Projektisuunnittelija
Leena-Kaisa Nikkarinen
puhelin 040 800 4621
sähköposti [email protected]


Teksti Tuula Ala-Honkola-Berge