Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Hatanpään sairaala sai 100-vuotishistoriikin

Julkaistu 18.3.2016 14.00

Hatanpään sairaala viettää tänä vuonna 100-vuotisjuhliaan. Juhlan kunniaksi se on julkaissut historiikin ”Hyvän hoidon Hatanpää, Hatanpään sairaala 1916 -2016”. Historiikki perustuu arkistomateriaaleihin ja haastatteluihin. Oman mausteensa tuovat kaupunkilaisten sairaalamuistot eri vuosikymmeniltä.

Valokuva: Hatanpään sairaalan historiikin julkaisu, kuvassa Tupu Sammaljärvi Arto Ranta
Historiikin kirjoittaja Tupu Sammaljärvi ja sairaala- ja kuntoutuspalvelujen vs. tuotantojohtaja Arto Ranta.

Historiikin on kirjoittanut filosofian maisteri Tupu Sammaljärvi. Kirjan ulkoasusuunnittelusta ja taitosta vastaa graafinen suunnittelija Marja Muhonen.

Kirjassa on 164 sivua, ja sitä myy Tampere-Seuran toimisto 35 euron hintaan.

Historiikin julkaisemisen lisäksi Hatanpään sairaala juhlii 100-vuotistaivaltaan syyskuussa henkilökunnan ja tärkeimpien yhteistyökumppaniensa kanssa. Tampereen päivänä syys-lokakuun vaihteessa on kaikilla kiinnostuneilla mahdollisuus tutustua sairaalaan ja sen toimintaan.

Valokuva: ”Hyvän hoidon Hatanpää, Hatanpään sairaala 1916 -2016” -kirjan kansi.

Kavallusvyyhdissä kaiken alku

Vuoden 1912 lopulla Yhdys-Pankin Tampereen konttorissa tehtiin tarkastus, jossa paljastui suunnaton kavallusvyyhti. Konttorin johtajan, Nils Idmanin, jäljiltä löytyi lähes 15 miljoonan markan vajaus, jolle ei ollut mitään katetta. Velkojen, takausten ja kadonneiden miljoonien tulokseton etsiminen sekä oikeudenkäynti horjuttivat Tampereen liike-elämää vuosikausiksi. Maksumieheksi joutui myös Hatanpään isäntä Fedi Idman.

Fedi Idman myi Hatanpään kartanon maineen ja rakennuksineen Tampereen kaupungille. Kartanon siirtyminen Tampereen kaupungin omistukseen antoi uuden sysäyksen Tampereen koko sairaalalaitoksen kehittymiselle.

Kaupunki perusti kartanon rakennuksiin Hatanpään sairaalan. Toiminnan aloitti mielisairaala, joka avattiin kartanon navettarakennuksessa 1916. Sairaala on sittemmin sitkeästi toiminut sotien, epidemioiden, potilastulvien, taloudellisen ahdingon ja tilanahtauden keskellä. Perinteiset alat Hatanpäällä ovat olleet kirurgia ja sisätaudit – sekä hieman erillisenä muista psykiatria, josta toiminta lähti sata vuotta sitten liikkeelle. Uusia aloja ovat neurologia ja yleislääketieteen ja geriatrian palvelulinja.

Hatanpään sairaalan peruskorjaus ja laajennus valmistuvat vuoden 2016 lopulla. Hatanpään sairaalan pitkän tähtäimen suunnitelmassa alueen tulevaisuutta hahmotellaan 2040-luvulle saakka. Tavoitteena on keskittää Hatanpään alueelle, kantasairaalan yhteyteen, kaupungin poliklinikat ja hajallaan kaupungin eri yksiköissä olevat sairaaloiden vuodeosastot.

Valokuva: Historiikin julkaisutilaisuus Raatihuoneella 18.3.2016.
Historiikki julkaistiin Raatihuoneella 18.3.2016.

Lisätietoja

Hallintoylihoitaja, kehittämispäällikkö
Paula Hakala
puhelin 050 301 5438
sähköposti


Teksti Tuula Ala-Honkola-Berge

Kuvat Hanna Leppänen