Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Tampereen kaupunki ja Tampere Tunnetuksi ry saivat Elävät kaupunkikeskustat ry:n vuoden 2016 Keskustapalkinnon

Julkaistu 15.3.2016 10.24

Tampereen kaupunki ja Tampere Tunnetuksi ry saivat vuoden 2016 Keskustapalkinnon kaupunkikeskustan onnistuneista uudistuksistaan. Elävät Kaupunkikeskustat ry luovutti palkinnon tiistaina 15.3.2016 Kauppahallissa. EKK on keskustatoimijoiden valtakunnallinen yhdistys, joka luovuttaa palkinnon vuosittain. Tunnustus saatiin Tampereelle nyt ensimmäisen kerran.

Kuva: Hämeenkadun itäpäätä ilmakuvassa
 

EKK korosti palkinnon perusteluissa tamperelaisten vahvaa paikallisuutta sekä loistavaa kokonaissuunnittelua, joka on suuntautunut kaupungin ytimeen. Pohjoismaiden suurin sisämaakaupunki on kehittänyt aktiivisesti keskustaansa, sitä elävöittäen ja tiivistäen. Kehitystyö perustuu vuonna 2015 päivitettyyn Viiden tähden keskusta -ohjelmaan. Tuloksellista yhteistyötä on tehty yhdessä elinkeinoelämän kanssa ja taitavien kumppanuuksien avulla.

- Keskusta kuuluu kaupungin sydämenä kaikille. Se on asukkaiden viihtyisä olohuone, matkailijoita houkutteleva vetovoimatekijä, tapahtumien keskipiste, kaupan, palvelujen ja yritysten keskittymä sekä eri liikennemuotojen risteyskohta tasokasta kaupunkikuvaa unohtamatta. Siksi sitä on myös kehitettävä näistä näkökulmista yhdessä. Tavoitteenamme on viiden tähden keskusta, sanoi kaupungin puolesta palkinnon vastaanottanut pormestari Anna-Kaisa Ikonen.

- Tampereen keskusta on Suomen toinen keskipiste, elävä ja kiehtova eurooppalainen kaupunki, jatkoi Ikonen.

Tampere Tunnetuksi ry on kaupunkikeskustan oma yhdistys, jonka jäseninä on noin 300 keskustan liikettä, kahvilaa, ravintolaa, palveluyritystä ja kiinteistöä.

- Tämä tunnustus on merkki siitä, että Tampereella on tehty asioita oikein. Yrittäjiä ja elinkeinoelämää kuunnellaan ja asioita tehdään yhdessä. totesi Tampere tunnetuksi ry:n puolesta palkinnon vastaanottanut yhdistyksen puheenjohtaja Panu Raipia.

Viiden Tähden Viikonloppu on yksi kaupunkikeskustan 2016 huipentumista

Toukokuun 20.-22. päivinä kaikkia kaupunkilaisia kutsutaan juhlimaan keskustan elävyyttä otsikolla "Viiden Tähden Viikonloppu". Samalle viikolle ajoittuvia tapahtumia ovat muiden muassa Rakas Tampere, EKK ry:n valtakunnallisen kävelykatuviikonlopun päätapahtuma, Likkojen lenkki ja ravintolapäivä. Lisätietoa saa Tapahtumatoimiston ja kaupungin verkkosivuilta.

Kehittämisessä määrätietoisia askeleita

Tampereen keskustan kehittäminen alkoi 2000- luvun alussa, jolloin kaupungin, kiinteistöjen ja yritysten yhteistyössä tarkasteltiin kaupunkielämän muutoksia; ensimmäiset kävelykadut ja maanlaiset pysäköintihallit suunniteltiin. 2008 istui ns. Neilimon työryhmä ideoimassa keskustan elinvoimaisuutta ja tulevaisuutta.

Kehittäminen muuttui suunnitelmalliseksi ja tavoitteelliseksi. Kaupunki perusti vuonna 2011 Keskustahankkeen tukemaan keskustan elin- ja vetovoimaa, sekä Tapahtumatoimiston edistämään kulttuurin ja liikunnan suurtapahtumia. Sen jälkeen vuosina 2012-2016 on tapahtunut paljon. Kaupunginhallitus hyväksyi keskustan kehittämisohjelman "Viiden tähden keskusta", käynnisti keskustan yleiskaavoituksen ja teki kolmikantasopimuksen keskustan yrittäjiä ja kiinteistönomistajia edustavan Tampere Tunnetuksi ry:n kanssa. Sen tuloksena valmistui keskustan kaupallinen kehittämiskonsepti sekä syntyi uusia palveluita ja tapahtumia. Ne näkyivät nopeasti kaupungin keskustassa, ja tämä yhteinen toimeliaisuus on nyt saanut ansaittua valtakunnallista huomiota.

Isoja hankkeita valmistuu ja suunnitellaan

Keskustan kehittämisessä on tapahtunut viime vuosina paljon; rantatunneli vie liikennettä maan alle ja lisää korkealuokkaista asumista ja keskustan virkistysmahdollisuuksia, matkailu on piristynyt uusien hotellien, kuten Hotelli Torni, ansioista, kaupan palvelut ovat parantuneet Stockmannin ja Koskikeskuksen laajenemisen ja pian valmistuvan Ratinan kauppakeskuksen myötä. Keskustan uuden asuin- ja toimistoalueen Kannen rakentaminen käynnistyy pian ja siihen sijoittuu monipuolisia palveluja tarjoava Areena.

Suunnitteluvaiheessa ovat keskustan länsipuolelle tuleva, maanalaisen pysäköintialueet yhdistävä Kunkun parkki, Eteläpuiston asuinalue, Tullin alue, Asemakeskuksen kehittäminen ja raitiotie, joka avaa aivan uusia mahdollisuuksia niin keskustan kehittämiseen kuin koko kasvavan kaupunkiympäristön kehittämiseen.

Viiden tähden keskusta

Keskustansa kokonaisvaltaisen tulevaisuusvision Tampereen kaupunki on kiteyttänyt Viiden tähden keskusta -nimiseen, vuosittain päivitettävään kehittämisohjelmaan (kh 2.11.2015) ja Keskustan strategiseen osayleiskaavaan (kv 18.11.2015). Näihin voi tutustua kaupungin verkkosivuilla. Palvelupiste Frenckellistä on 15.3.2016 alkaen saatavilla Viiden tähden keskustan esitteitä suomeksi ja englanniksi.

Elävät kaupunkikeskustat ry toimii suomalaisen kaupunkien tukena

Elävät Kaupunkikeskustat ry kaupunkikeskustojen toimijoiden laajapohjainen, valtakunnallinen yhdistys. Se palkitsee vuosittain kaupunkeja ja niiden keskustayhdistyksiä onnistuneesta kehittämistyöstä Keskustapalkinnolla, jota on jaettu vuodesta 1999.

EKK:n palkintoraati arvioi muun muassa, miten ehdokaskaupungeissa on käytetty kehittämistyössä hyväksi esimerkiksi kaavoitusta, kaupunkikuvallista kehittämistä, kiinteistöjen ja kortteleiden jalostamista, kaupan kehittämistä, erilaisia markkinoinnin ja viestinnän keinoja sekä keskustatapahtumia.


Lisätietoja

Tampereen kaupunki, Keskustahanke
Hankepäällikkö
Veikko Vänskä
puhelin -

Hankekehityspäällikkö
Minna Seppänen
puhelin +358 40 150 9857

Tampere Tunnetuksi ry
Toiminnanjohtaja
Liina Kangas
puhelin 040 7011 242


Teksti Mikko Närhi, Anna-Leea Hyry