Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Kuva-arkiston aarteet esillä Amurin Helmessä

Julkaistu 10.3.2016 13.45

Vintiltä löytyneet kuvat 100 vuoden takaisesta Tampereesta ovat kahvilavierailijoiden nähtävillä. Aiemmin kuvia oli mahdollisuus ihailla virastotalon ikkunassa.

 

Vapriikin kuva-arkisto sai syksyllä 2015 lahjoituksena valokuvaaja Gustav Arvidssonin (1849–1928) Tampere-aiheisia negati­iveja. Arvidsson muutti vuonna 1899 Tukholmasta Suomeen. Hän valokuvasi useissa kaupungeissa ja valmisti kuvistaan postikortteja. Lisäksi hän perusti Helsinkiin Gust. Arvidssons Litografiska Ateljer -nimisen liikkeen.

Kemiöläiset Lotten Eklund ja Patrik Eklund löysivät hiljattain suuren määrän negatiiveja erään talon vintiltä. Valokuvaajasta ei juuri tietoa ollut, mutta Leif Kronberg Åbo Akademista ymmärsi kuvien arvon ja selvitti valokuvaajan: osan kuvista oli ottanut Gustav Arvidsson.

Gustav Arvidssonin otokset Tampereelta on kuvattu noin vuonna 1913. Nyt Tampere-aiheiset negatiivit on liitetty Vapriikin kuva-arkiston kokoelmiin. Kuvakokoelmiin kuuluu jo entuudestaan yli miljoona kuva-aihetta.

Osa Arvidssonin kuvista oli nähtävillä Tampereen kaupungin virastotalon ikkunassa jo tammikuussa. Näyttelyä on nyt laajennettu niin, että Amurin Helmessä ovat esillä kaikki kokoelman Tampere-aiheiset valokuvat.

Mielenkiintoista kuvissa on kuvakulma. Arvidsson kuvasi ihmisen katseen tasolla. Kuva-aiheet paljastavat, mitä vieraspaikkakuntalainen katsoi kuvaamisen arvoiseksi vieraassa kaupungissa: julkiset rakennukset, teollisuus, Tammerkoski, Keskustori ja Pyynikki. Kuvatessaan Gustav Arvidsson ei odottanut, että kaupunkilaiset väistyisivät pois kohteen tieltä. Jalankulkijat ja muut ovat saaneet kulkea, mikä tekee maiseman tunnelman eläväksi.

Arvidssonin kuvat ovat esillä työläismuseokorttelin kahvila Amurin helmessä maaliskuusta toukokuuhun 2016.

Amurin Helmi sijaitsee osoitteessa Satakunnankatu 49. Kahvila on avoinna ma–pe 7–17, la-–su 8–17.

Vapriikin kuva-arkisto

Kuva-arkisto on avoinna tiistaista perjantaihin klo 9–15:30. Arkiston internettiin digitoitujen kuvien lisäksi voi tutustua muuhun kuva-materiaaliin paikan päällä. Kuva-arkisto sijaitsee Museokeskus Vapriikin yhteydessä.


Lisätietoja

Museokeskus Vapriikki
Museokeskus Vapriikki