Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Tampereen kaupunki ja Mummon Kammari uudenlaiseen yhteistyöhön

Julkaistu 8.3.2016 9.00

Tampereen kaupungin kotihoidon ja asumispalveluiden tuotantoalueelta kaksi hoitotyöntekijää on siirtynyt vapaaehtoistoiminnanohjaajiksi Tampereen evankelis-luterilaisten seurakuntien vapaaehtoisen vanhustyön keskus Mummon Kammariin. Työntekijät jatkavat edelleen kaupungin työntekijöinä, mutta toimivat Mummon Kammarin avunvälitystiimissä.

Hoitajat kouluttavat ja perehdyttävät vapaaehtoisia tehtäviinsä. Hoitajilla on vankka kokemus kaupungin vanhustyön eri aloilta, joten he tietävät esimerkiksi mihin tehtäviin kotihoidossa tarvitaan kaksi vapaaehtoista tai osaavat sanoa, mikä työ vanhainkodissa sopisi hiljaiselle ja missä taas on etua puheliaasta luonteesta.

Mummon Kammarissa on seurakunnan palkkaamana seitsemän työntekijää, joista yksi on osa-aikainen. Vapaaehtoisia toimii kodeissa, hoitolaitoksissa ja Kyläpaikassa yhteensä noin tuhat.

– Yhteistyötä hoitotyöntekijöiden kanssa, niin kodeissa kuin hoitolaitoksissakin, on tehty koko Mummon Kammarin 27 toimintavuoden ajan. Heidän avullaan olemme tavoittaneet eniten apua tarvitsevia vanhuksia. Olemme saaneet ammatti-ihmisiltä tarvittaessa tukea myös vapaaehtoisten perehdyttämiseen, kertoo Mummon Kammarin toiminnanjohtaja Maarit Tammisto.

Vanhusten määrä ja avuntarve on kuitenkin kasvanut nopeasti ja yksinäisyyttä on monessa kodissa.

– Ammattiavun rinnalle tarvitaan kipeästi vapaaehtoisia, mutta nykyisellään Mummon Kammarin vapaaehtoisavunvälitys ei enää riitä. Siksi päätimme kaupungin kanssa syventää yhdessä tekemistä uudelle tasolle. Tulevaisuus näyttääkin nyt paljon valoisammalta. Kaupungin kaksi hoitotyöntekijää avaa uusia mahdollisuuksia tavoittaa vanhuksia sekä perehdyttää ja tukea vapaaehtoisia, sanoo Tammisto.

Uudenlainen yhteistyö Mummon Kammarin kanssa on kaupungillekin mieluisaa.

– Olemme kaupungilla hyvin iloisia siitä, että löytyi uusi keino kehittää yhteistyötä Mummon Kammarin kanssa. Hoitajien vankka tuntemus vanhainkotihoidosta, tehostetusta palveluasumisesta, kotihoidosta ja palvelu- ja päiväkeskustoiminnasta mahdollistavat asiakkaiden yksilöllisten tarpeiden ja vapaaehtoisten yksilöllisten vahvuuksien kohtaamisen. Arvostamme erittäin paljon vapaaehtoisia ja heidän käyttämäänsä aikaa asukkaidemme ja asiakkaidemme elämän iloksi ja tueksi, kertoo kehittämispäällikkö Marjut Lindell Tampereen kaupungilta.

Mummon Kammarin vapaaehtoiset käyvät 2 000 kodissa Tampereen alueella. Vuosittain kodeista tulee noin 3 000 avunpyyntöä, sadat niistä kotihoidon kautta. Lisäksi kävijöitä on hoitolaitoksissa ja tehostetun palveluasumisen yksiköissä. Vapaaehtoiset toimivat vanhusten juttukavereina, ulkoiluseurana, asiointiapuna, lääkäriin saattajina ja kodin askareissa talkkari pikkaraisina.


Lisätietoja

Mummon Kammari
Toiminnanjohtaja
Maarit Tammisto
puhelin 050 554 2431
sähköposti [email protected]

Tampereen kaupunki, kotihoito ja asumispalvelut
Hoito- ja hoivapalvelupäällikkö
Marjut Lindell
puhelin 040 800 4925
sähköposti [email protected]