Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Teknologiasta turvaa ja apua kotona asumiseen – Projektissa etsitään sopivia ratkaisuja

Julkaistu 3.3.2016 9.50

Tampereen kaupungin Ratko tuate -projektissa selvitetään, miten vanhusten turvallista kotona asumista voidaan edistää teknologian keinoin. Projektissa etsitään ratkaisuja, jotka tarjoavat yksilöllistä hoivaa muistisairauden alkuvaiheessa oleville vanhuksia sekä kehitetään uusia toimintatapoja palvelutalon kotihoitoon.

Projektissa kotihoidon henkilöstön, asiakkaiden ja heidän omaistensa kanssa mietitään, mitkä asiat kaipaavat uusia toimintatapoja, joissa teknologia voisi olla avuksi. Henkilöstö, asiakkaat ja omaiset ovat mukana myös kehittämässä toimintatapoja ja palveluja palvelumuotoilutyöpajoissa sekä käytännön kokeiluvaiheessa.

Uusia palveluja kokeillaan Tampereella Pappilanpuiston palvelutalon kotihoidossa, mutta tulevaisuudessa niitä voidaan hyödyntää muissakin palveluissa ja kaupungeissa.

Projektissa testataan myös Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n ja Oulun yliopiston projektin aikana kehittämää digitaalista palvelualustaa.

Teknologian avulla uudistettavilla toimintatavoilla kotihoidon asiakas saa nykyistä yksilöidympiä palveluja oikeaan aikaan niin julkiselta sektorilta kuin itse ostamalla. Kotihoidon uudet ratkaisut parantavat ikääntyneen väestön elämänlaatua, turvallisuutta ja osallisuutta sekä mahdollistavat kotona asumisen aikaisempaa kustannustehokkaammin.

Projektissa on mukana kymmenkunta yritystä. Yritysyhteistyön toimintamallista on tarkoitus tehdä projektin aikana osa kotihoidon perustoimintaa.

Vuoden alussa alkanut projekti kestää 31.5.2017 saakka. Projektin kokonaisbudjetti on 300 000 euroa, josta Innovaatiorahoituskeskus Tekes rahoittaa 40 prosenttia ja TampereSenior-ohjelma 60 prosenttia.

Ratko tuate -projekti on osa VTT:n koordinoimaa TuTunKo eli Turvallisuuden tunne kotona -projektikokonaisuutta, jossa ovat mukana myös Oulun kaupunki ja Etelä​​-Karjalan sosiaali- ja terveysp​iiri Eksote.


Lisätietoja

Projektipäällikkö
Mari Lahtinen
puhelin 040 806 3049
sähköposti [email protected]


Teksti Marika Haapala