Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Kaupin sairaala Tampereella remontoidaan vastaanottokeskukseksi

Julkaistu 15.2.2016 20.48

Turvapaikanhakijoiden hätämajoitus Tampereella loppuu kevään 2016 aikana. Maahanmuuttoviraston toimeksiannosta sen tilalle tulee vastaanottokeskus noin 300 henkilölle. Vastaanottokeskus perustetaan tällä hetkellä hätämajoitukseen käytettyyn Kaupin sairaalan kiinteistöön. Tampereen kaupunginvaltuusto myönsi remonttiin tarvittavat rahat 380 000 € kokouksessaan 15.2. Tampereen kaupunginhallitus päätti vastaanottokeskuksen perustamisesta 1.2.2016

Valokuva: Kaupin sairaala.
 

Kaupin sairaalan toiminnan loppuminen touko-kesäkuussa 2016 on suunnitelmissa päätetty jo aiemmin, ja se on osa ikäihmisten palvelurakenteen muutosta. Sairaalahoitoa tarvitsevat potilaat siirtyvät Rauhaniemen sairaalaan ja ympärivuorokautista hoivapaikkaa tarvitsevat asukaat siirtyvät asumisyksikköihin, mm. Pohjolankadun uuteen yksikköön.

Tampereella toimi vuosina 1994-2007 vastaanottokeskus Pohjolankadulla, lähellä Kaupin sairaalaa. Sijainti on siten vuosien kokemusten perusteella todettu hyväksi paikaksi vastaanottokeskustoiminnalle.

Remontissa tehdään keittiötiloja asukkaiden omaa ruuanlaittoa varten, suihkutiloja ja väliovia. Tampereen Tilakeskus liitelaitoksen arvion mukaan remontin alustava kustannusarvio on 380 000 euroa ja arvioitu kesto on 3 kuukautta, mutta keskus voi olla osittaisessa käytössä samanaikaisesti remontin kanssa.

Investointi on rahoitetaan sosiaali- ja terveysrakennusten toimialakohtaisesta pienten investointien määrärahakokonaisuudesta. Maahanmuuttovirasto maksaa investoinnin takaisin Tampereen kaupungille pääomavuokrana. Maahanmuuttovirasto kattaa kaikki toiminnasta aiheutuvat kustannukset (ml. keskuksen perustamiskustannukset). Kustannukset korvataan kaupungille budjettiin perustuen kuukausittain.

Kaupin sairaalan kahdella osastolla on ollut hätämajoitusta syksystä alkaen. Nyt se muuttuu vastaanottokeskukseksi tilojen vapauduttua muusta käytöstä.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi investoinnin äänin 59-8.

Kaupunginvaltuusto lisäsi päätökseen ponnen, että Tampere kiinnittää erityistä huomiota turvapaikanhakijanaisten, -lasten ja -perheiden olosuhteiden pysyvyyteen ja turvallisuuteen. Lisäksi selvitetään mahdollisuutta ylläpitää tarkoitukseen varatuissa tiloissa erillistä vastaanottokeskuksen satelliittia erityisesti naisille, lapsille ja perheille.


Lisätietoja

Sosiaali- ja terveyspalvelujen palvelualueen johtaja
Taru Kuosmanen
puhelin 040 704 7337