Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Carolus Enckellin värikkäät maalaukset täyttävät Sara Hildénin taidemuseon

Julkaistu 5.2.2016 14.42

Sara Hildénin taidemuseossa avautuu 6. helmikuuta taidemaalari Carolus Enckellin laaja takautuva näyttely, jossa on esillä taiteilijan maalauksia ja kolmiulotteisia teoksia 1960-luvun lopulta tähän päivään.

Carolus Enckell Sara Hildénin taidemuseossa
 

Suomenruotsalainen taidemaalari Carolus Enckell (s. 1945) on modernisti. Hänen ilmaisunsa keskiössä ovat väri ja valo. Vähäeleisten teosten lähtökohtana on usein tila tai maisema. Välittömän havainnon ohella harkinta ja suunnitelmallisuus ohjaavat työprosessia, jolloin teokset pelkistyvät puhtaiksi väreiksi ja geometriaan perustuviksi sommitelmiksi.

Raidallisuus on ollut yksi Enckellin taiteen kantavia teemoja. Maalauksissa raidat ovat laajentuneet pysty- ja vaakasuuntaisiksi suorakaiteen muotoisiksi värikentiksi. Aiheen sarjallinen varioiminen on ollut Enckellille luonteva työskentelytapa.

Enckell on kiinnostunut väriopista, joka korostaa värin ja valon sisäisen kokemuksen välittämistä. Hän pyrkii häivyttämään teoksistaan yksilöllisyyden ja pysymään taustalla ikonitaiteilijan tapaan.

Erityisesti modernismin historia on innoittanut Enckelliä. Hän on luonnehtinut rooliaan taiteilijana välittäjäksi tai järjestelijäksi. Teokset perustuvat usein taide- ja kulttuurihistoriallisiin lainauksiin, mikä on taiteilijan hienoista kritiikkiä taidemaailman korostamaa originaalisuutta vastaan.

Enckellin lukuisat matkat Pohjois-Afrikkaan, Amerikkaan, Kaukoitään sekä Välimeren alueelle ovat tarjonneet loputtomasti aineksia taiteelliseen työskentelyyn. Arkkitehtuurin ohella myös muinaiset kulttuurit kiinnostavat ja innostavat Enckelliä.

Enckell opiskeli Vapaassa Taidekoulussa Unto Pusan ja Tor Arnen johdolla. Taiteilijanuran ohella hänet tunnetaan myös työstään Vapaan Taidekoulun pitkäaikaisena opettajana ja rehtorina sekä Taide-lehden päätoimittajana. Enckell nimettiin Vuoden taiteilijaksi 1990 ja hänelle on myönnetty muun muassa Carnegie Art Award (2001) sekä Pro Finlandia -mitali (2009).

Carolus Enckellin näyttely on esillä 6.2.–15.5.2016 Sara Hildénin taidemuseossa. Näyttelyn yhteydessä on esillä pirkanmaalaisten koululaisten kokoama suuri väripyramidi, joka perustuu Enckellin taiteen teemoihin.

Näyttelyn yhteydessä on julkaistu runsaasti kuvitettu näyttelykirja, jonka artikkelien kirjoittajina ovat taidehistorian professori Juha-Heikki Tihinen ja taidehistorioitsija Camilla Granbacka. Julkaisun on toimittanut Sara Hildénin taidemuseo.


Teksti Anne Kauramäki