Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Vintiltä löytyneet kuvat esittelevät Tamperetta 100 vuoden takaa

Julkaistu 15.1.2016 15.40

Maanantaista 18.1. alkaen kaupungin Keskusvirastotalon ikkunassa nähdään tamperelaisia sadan vuoden takaa. Kuva-arkisto esittelee valokuva-lahjoituksen, joka löytyi sattumalta vintin kätköistä.

Vapriikin kuva-arkisto sai syksyllä 2015 lahjoituksena valokuvaaja Gustav Arvidssonin (1849–1928) Tampere-aiheisia negatiiveja. Arvidsson muutti vuonna 1899 Tukholmasta Suomeen. Hän kuvasi useissa kaupungeissa ja valmisti kuvistaan postikortteja. Hän perusti Helsinkiin Gust. Arvidssons Litografiska Ateljer -nimisen liikkeen.

Kemiöläiset Lotten Eklund ja Patrik Eklund löysivät suuren määrän negatiiveja erään talon vintiltä, ja osan kuvista oli ottanut Gustav Arvidsson. Valokuvaajasta ei juuri tietoa ollut, mutta Leif Kronberg Åbo Akademista ymmärsi kuvien arvon ja selvitti valokuvaajan.

Gustav Arvidssonin otokset Tampereelta on kuvattu noin vuonna 1913. Nyt Tampere-aiheiset kuvat, 27 negatiivin erä, on liitetty Vapriikin kuva-arkiston kokoelmiin. Kuvakokoelmiin kuuluu jo entuudestaan yli miljoona kuva-aihetta.

Mielenkiintoista kuvissa on kuvakulma. Arvidsson kuvasi ihmisen katseen tasolla. Kuva-aiheet paljastavat, mitä vieraspaikkakuntalainen katsoi kuvaamisen arvoiseksi vieraassa kaupungissa: julkiset rakennukset, teollisuus, Tammerkoski, Keskustori ja Pyynikki.

Kuvatessaan Gustav Arvidsson ei odottanut, että kaupunkilaiset väistyisivät pois kohteen tieltä. Jalankulkijat ja muut ovat saaneet kulkea, mikä tekee maiseman tunnelman eläväksi.

Nyt osa Arvidssonin kuvista asetetaan esille Tampereen Keskusvirastotalon Puutarhakadun puoleiseen ikkunaan. Näyttely on esillä 18.1.–1.2.2016.

Vapriikin kuva-arkisto

Kuva-arkisto on avoinna tiistaista perjantaihin klo 9–15:30. Arkiston internettiin digitoitujen kuvien lisäksi voi tutustua muuhun kuva-materiaaliin paikan päällä. Kuva-arkisto sijaitsee Museokeskus Vapriikin yhteydessä.

Jo digitoidut arkiston valokuvat löytyvät Siiri-tietopalvelusta: