Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Joukkoliikenteen lippu-uudistus tuo uudet vyöhykkeet ja hinnat

Julkaistu 8.1.2016 11.56

Tampereen joukkoliikenteen lippurakenne ja hinnoittelu uudistuvat 6.6.2016, kun koko Tampereen kaupunkiseudulla (Tampere, Pirkkala, Kangasala, Nokia, Lempäälä, Ylöjärvi, Orivesi, Vesilahti) otetaan käyttöön yhtenäinen vyöhykepohjainen tariffijärjestelmä. Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunta päättää uusien vyöhykkeiden lippujen hinnoista 13.1.2016. Matkan hinnoittelu perustuu kuntarajan sijaan matkan pituuteen eli siihen, kuinka monella vyöhykkeellä matkalla kuljetaan.

Peruslipputyyppejä on kolme: kausi-, arvo- ja kertalippu. Kausilipun voi ostaa joko 30 vuorokaudeksi tai 360 vuorokaudeksi valitsemilleen vierekkäisille vyöhykkeille. Kausi- ja arvoliput ladataan Tampereen matkakortille. Arvolipun ostamista varten matkakortille määritetään ennakkoon oletusmatka määrätyille vyöhykkeille. Oletusmatkan voi ohittaa kertomalla asiasta kuljettajalle ennen matkakortin leimaamista. Kertalippu ostetaan kuljettajalta käteisellä. Peruslipputyyppien lisäksi käytössä on eri ikäryhmillä vuorokausiliput ABC- ja ABCDEF-vyöhykkeillä.

Lippujärjestelmää yksinkertaistetaan ja 6.6.2016 alkaen poistuvat nykyisin osassa seutua käytössä olevat työmatkalippu (30 vrk/50 matkaa), 90 ja 180 vuorokauden kausiliput, seutu- ja joustoseutuliput sekä sarjaliput.

Arvo- ja kertalippuihin sisältyy vaihtoaika, jonka pituus on yksi tunti 1-3 vyöhykettä sisältävillä matkoilla ja kaksi tuntia 4-6 vyöhykettä sisältävillä matkoilla. Yölisä peritään klo 00.00 - 04.40 välisenä aikana normaalin matkan hinnan lisäksi. Matkakortilla maksettaessa yölisä on 2,60 € ja käteisellä 3,00 € koko kaupunkiseudulla 6.6.2016 alkaen.

  • Lapset (7–16-vuotiaat)
  • Nuoret (17–24-vuotiaat)
  • Opiskelijat (25 vuotta täyttäneet, päätoimiset opiskelijat, kotikunta seudulla, 30 vuotta täyttäneiltä vaaditaan lisäksi Kelan myönteinen opintotukipäätös)
  • Aikuiset (25 vuotta täyttäneet)
  • Seniorit (65 vuotta täyttäneet, kotipaikasta riippumatta).

Hinnoittelu on tehty siten, että saman vyöhykemäärän mittainen matka on aina samanhintainen riippumatta siitä, minkä vyöhykkeiden välisestä matkasta on kyse. Näin ollen matka on saman hintainen esimerkiksi Tampereella A- ja B-vyöhykkeiden välisellä matkalla kuin Ylöjärvellä D- ja E-vyöhykkeiden välillä.

Uudessa vyöhykemallissa lippu ostetaan aina vähintään kahdelle vierekkäiselle vyöhykkeelle. Kahden vyöhykkeen matkan hinnoittelun lähtökohtana on Tampereen joukkoliikenteen maksuvyöhykkeen 1 (Tampere + Pirkkala) nykyiset kausi-, arvo- ja kertalippujen hinnat.

Tampereen kantakaupungin alueella ja Pirkkalan taajama-alueella tehdään noin 85 % kaupunkiseudun joukkoliikennematkoista ja näiltä osin hinnoitteluun ei tule merkittäviä muutoksia.

Ehdotetut lippujen hinnat on esitetty Tampereen Joukkoliikenteen verkkosivujen tiedotteessa:


Lisätietoja

Joukkoliikennejohtaja
Mika Periviita
puhelin 050 326 7007


Teksti Hanne Tamminen