Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Otavalankadun taideluonnoksia voi kommentoida, myös katusuunnitelma nähtävänä

Julkaistu 19.10.2015 16.41

Tampereen ydinkeskustassa, Kyttälän alueella uusitaan Otavalankatu viihtyisäksi kävelypainotteiseksi kaduksi. Itäpää säilyy kävelykatuna ja muu katuosuus ajoneuvoliikenteelle yksisuuntaisena länsisuuntaan. Kadulle toteutetaan myös taideteos, joka liittyy luontevasti kadun rakenteisiin tai korvaa niitä. Katusuunnitelmasta ja kolmesta taideteosluonnoksesta ehtii antaa palautetta 26.10.2015 saakka.

Suunnitelmiin voi tutustua verkossa www.tampere.fi/liikennejakadut/katusuunnitelmat sekä palvelupiste Frenckellissä, Frenckellinaukio 2 B. Kyttälän katutiloja ollaan saneeraamassa jalankulkupainotteiseksi keskusta-alueeksi, ja osa kaduista on jo uusittu. Hämpin Parkki on poistanut pysäköintipainetta kaduilta ja tilaa on pystytty ottamaan muuhun käyttöön. Jalkakäytäviä levennetään, ja katutilasta tehdään paremmin oleskeluun ja jalankulkuun soveltuvaa kuitenkaan ajoneuvoliikennettä estämättä.

Otavalankatu saneerataan kokonaisuudessaan. Kadun pituus on noin 220 metriä. Ajoradan leveys on 4 metriä ja sen pintamateriaalina on asfalttibetoni. Kävelykatuosuudella, välillä Hatanpään valtatie – Aleksanterinkatu, pintamateriaalina on luonnonkiveys. Otavalankadun ja Tuomiokirkonkadun liittymäalueen pintamateriaalina on myös luonnonkivi. Tällä ratkaisulla ennakoidaan Tuomiokirkonkadun muuttamista meneillään olevan asemakaavamuutoksen mukaisesti kävelykaduksi aina Suvantokatuun asti. Otavalankadun ajoradan kumpaankin reunaan tulee betonikivetyt jalkakäytävät. Lisäksi kadun pohjoisreunalle tulee pysäköintipaikkoja autoille, huoltoliikenteelle ja polkupyörille.

Myös katuvalaistus uusitaan. Katualueelle tulee matalia teräspylväitä LED -katuvalaisimilla. Otavalankadun kävelykatuosuuden valaistus toteutetaan vaijeriratkaisulla. Kävelykatuaukiolle sijoitetaan penkkejä ja istutetaan uusia puita poistettujen tilalle.

Kolme luonnosta katutilataideteokseksi

Otavalankadun kunnostuksessa kadulle toteutetaan myös taideteos. Kuvataiteilija Maija Kovari on osallistunut katusuunnitteluryhmään ja tehnyt luonnokset Otavalankadun taidevaihtoehdoiksi. Nähtävänä ja kommentoitavana on kolme teosluonnosta. Luonnoksessa 1 ”Hidden Treasures” kadun pintaan piirtyy puhtaan veden ja viemäriverkoston sijainti kadun pinnan alla. Luonnoksessa 2 ”Leiki kaupungilla” kävelykadun katukiviin olisi kaiverrettu perinteisiä ulkoleikkejä ja -pelejä. Luonnos 3 ”Peilikirkas” toisi katutilaan peilihiotusta teräksestä tehtyjä tahkomaisia istuimia.

Taideprojektia tukee Ympäristötaiteen säätiö. Tavoitteena on luoda malli, jossa taiteilija on mukana katutilan suunnittelussa. Taide on osana tavallisia katurakenteita tai korvaa niitä ja tulee tällöin edullisemmaksi kuin erilliset teokset.

Tarkoituksena on kunnostaa Otavalankadusta osuus Hatanpään valtatie - Aleksanterinkatu vuonna 2016 ja osuus Aleksanterinkatu-Rautatienkatu vuosina 2017-2018.
[ Kirjoita teksti ]

Teksti Tarja Nikupaavo-Oksanen