Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Taru Mäntynen, Veljekset von Wright ja Jussi Mäntynen esillä Tampereen taidemuseossa

Julkaistu 22.2.2019 13.43

Aika: 23.2.2019 – 19.5.2019
Paikka: Tampereen taidemuseo

Tapahtumalaji: Kuvataide, Näyttelyt
Pääsymaksu: 11 / 5 €
Järjestäjä: Tampereen taidemuseo

Tampereen taidemuseossa on esillä kolme eläinteemaista näyttelyä. Von Wrightin taiteilijaveljesten lintu- ja maisemamaalaukset ovat esillä museon ylimmässä kerroksessa. Pohjakerroksessa esitellään kuvanveistäjä Taru Mäntysen 75-vuotisjuhlanäyttely ja keskikerroksessa voi tutustua hänen isoisänsä, kuvanveistäjä Jussi Mäntysen tuotantoon. Kolmea näyttelyä yhdistävä teema liittyy eläinten kuvaukseen. Näyttelyt päättyvät 19.5.2019.

 

Veljekset von Wright

Magnus von Wrightin (1805–1868), Wilhelm von Wrightin (1810–1887) ja Ferdinand von Wrightin (1822–1906) taiteessa rakkaus luontoon ja sen kauneusarvoihin yhdistyi tieteelliseen mielenkiintoon luonnon ilmiöitä kohtaan. Kuopion lähellä sijaitsevassa Haminalahden kartanossa kasvaneet veljekset olivat lapsesta saakka kiinnostuneita ympäröivästä luonnosta ja sen havainnoinnista. Erityisesti veljesten lintujen tuntemus kehittyi pitkäaikaisen tarkkailun ja kuvaamisen ansiosta korkealle tasolle. Magnus ja Ferdinand olivat myös oman aikansa merkittävimpiä suomalaisia maisemamaalareita. Yli 80 teoksen kokonaisuuden on tuottanut Ateneumin taidemuseo/Kansallisgalleria.

Jussi Mäntynen - Jälkiä metsässä

Taiteilijaveljesten tapaan myös kuvanveistäjä Jussi Mäntynen (1886–1978) oli luontoharrastaja ja metsämies. Mäntysen monipuolinen, realistisesti kuvattu eläinaiheisto sisälsi lintujen lisäksi mm. kotoperäiset suureläimet, hirvet, karhut ja ilvekset sekä niiden elintavat ja anatomian. Materiaalien kirjo on rikas patinoidusta pronssista hopeaan, eri kivilajeihin ja kullattuun puuhun. Mukana on nelisenkymmentä teosta.

Taru Mäntynen - Kulkijan näyt

Varkautelaisen kuvanveistäjä Taru Mäntysen (s. 1944) teokset johdattelevat katsojan omaperäiseen mytologiseen maailmaan, jossa on viitteitä antiikin ja Kalevalan taruista aina surrealismiin saakka. Mäntysen veistosten aiheina ovat ihmiset, eläimet ja näiden metamorfoosit. Varhaisemmasta tuotannosta on esillä mm. tarkkanäköisiä muotokuvia lapsista. Mukana on myös muutama aivan uusi teos. Näyttely on laaja katsaus Taru Mäntysen elämäntyöhön. Näyttelyssä on mukana yli 60 teosta.

Tampereen taidemuseon sivuille