Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Kulttuuritalo Laikun Studiossa Jane Hughes

Julkaistu 22.7.2020 14.50

Aika: 1.8.2020 – 23.8.2020
Paikka: Kulttuuritalo Laikku

Tapahtumalaji: Kuvataide, Nuoret, Näyttelyt, Työpajat
Järjestäjä: Kulttuuritalo Laikku ja Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut

Laikun Studiossa nähdään elokuussa Jane Hughesin näyttely The True Believer. Irlantilaistaiteilija Jane Hughesin ensimmäisessä Suomessa järjestettävässä yksityisnäyttelyssä on esillä maalauksia, joissa kuvataan poimintoja sosiaalihistoriasta. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

 

Irlantilaistaiteilija Jane Hughesin ensimmäisessä Suomessa järjestettävässä yksityisnäyttelyssä on esillä maalauksia, joissa kuvataan poimintoja sosiaalihistoriasta. Kuvanmetsästäjänä Hughes käyttää aikansa mieluummin tutkimalla fyysisessä tilassa vastaan tulevia esineitä kuin selaamalla verkkomaailman loputonta kuvavirtaa, ja hän poimiikin kuvastoa työhönsä kirjakaupoista ja kirpputoreilta. Hughesille kosketus on ensisijainen keino havainnoida ja yrittää ymmärtää meitä ympäröivää maailmaa. Painetun materiaalin fyysinen, aineellinen luonne – sen väri, tuntu, muoto, koko, paino ja tuoksu – herättää aistimme. Esimerkkinä tästä mainittakoon vanhasta tietosanakirjapainoksesta pelmahtava pistävä haju.

Työstäessään löytämäänsä kuvastoa maalauksiksi Hughes myös monella tapaa vinouttaa kuvien sisältämiä merkityksiä: tiettyjä asioita jätetään pois, taustoja muokataan uuteen uskoon, mukaan tuodaan uusia värejä, ja kasvonpiirteitä poistetaan yksilöidentiteetin merkkien häivyttämiseksi. Hänen töissään kuvataan erilaisia hahmoja, kuten olympiaurheilijoita, oudoissa yhteyksissä: taitoluistelija ilman nuorekkaan glamourin häivääkään, lyötynä mutta silti hymyilevänä kaukalon ulkopuolella. Teoksista löytyy myös altaan suojista poimittu uimari sekä naamioitu painija, joka vaikuttaa ennemmin haavoittuvalta kuin sankarilliselta. Niin ikään nähdään kolme työasuun sonnustautunutta, päätöntä naista – kenties sairaanhoitajia tai muita laitostyöntekijöitä. Hughesin kuvasto ei välttämättä noudata mitään erikseen määritettyä historian, paikan tai ajan logiikkaa; hän tekee valintansa intuitiivisesti, jolloin maalaussarjalle kehittyy oma visuaalinen tarinansa. Teosten väripaletti antaa viitteitä moninaisista kulttuurikonteksteista. Mukana on suomalaista sinisyyttä, irlantilaista samean vihreää ja ruskeaa, neuvostoaikojen okrankeltaista ja Moskovan metron kalvakkaa vihreää sekä amerikkalaisen mainosmaailman varhaisiin vuosiin viittaavia lämpimiä ruskean sävyjä ja utuisia vintage-värejä.

Teosten nimien sisältämät vuosiluvut, tapahtumat tai kirjalliset sitaatit tuovat töihin oman lisäkerroksensa. The Magician Priest viittaa oikeaan katoliseen pappiin, joka myös esiintyi taikurina läntisessä Irlannissa 1970-luvulla. Näyttelyn nimi puolestaan viittaa Eric Hofferin alun perin vuonna 1951 julkaistuun teokseen The True Believer: Thoughts on the Nature of Mass Movements (Tosiuskovainen: Ajatuksia joukkoliikkeiden luonteesta, suom. Arja Tarkka 1968). Hughesia kiehtovat Hofferin kuvaukset ryhmäkäyttäytymisestä ja oivallukset sosiaalipsykologiasta, jotka ovat ajankohtaisia vielä nykypäivänäkin. Maalausprosessi on Hughesille tapa käydä kulttuurista dialogia menneisyyden kuvaston kanssa, sukeltaa yhteiskunnallisten historioiden ja psyykejen nyansseihin ja kerroksiin.

Jane Huhges (s. 1984 Dublinissa) asuu ja työskentelee Helsingissä. Hän valmistui taiteen kandidaatiksi Dublinin National College of Art and Designista vuonna 2006, minkä jälkeen hän asui 10 vuotta Berliinissä ja työskenteli WerkStadt-taideyhteisön tiloissa. Vuonna 2012 hän valmistui taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston ympäristötaiteen koulutusohjelmasta ja suoritti osan maisterinopinnoistaan Berliinin taideyliopiston (UdK) Art in Context -tutkinto-ohjelmassa. Hänen aikaisempia yksityisnäyttelyitään ovat Place, Histories and Other Matters (Toradh Galleries, County Meath, Irlanti, 2020), Architecture of Emotions (Custom House Studios & Gallery, Irlanti, 2018) ja Gods & Demons of the Forest (Irlannin suurlähetystö, Berliini, 2015 sekä Detroit-Stockholm, Tukholma, 2014). Hän on ollut mukana myös lukuisissa kansainvälisissä ryhmänäyttelyissä, kuten Figure [out] (Idiotopie, Nancy, Ranska, 2018), Threshold (Kunsthalle am Hamburger Platz, Berliini, 2014), Neither here nor there (Grimmuseum, Berliini, sekä Galway Arts Centre, Irlanti, 2013) ja Made in Berlin (Kaliningradin kansallisgalleria, Venäjä, 2009). Hughesin töitä on mukana Suomen Valtion taideostotoimikunnan, Pohjanmaan taidetoimikunnan, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin sekä National Irish Visual Arts Libraryn kokoelmissa.

Jane Hughes pitää tänä kesänä kaksi muutakin näyttelyä: yhteisnäyttely Someone else’s stories Taru Kallion kanssa Galleria Huudossa Helsingissä 16.8.2020 saakka sekä ryhmänäyttely Tie jonka valitsin Wiurilan kartanon kesänäyttelyssä Salossa 30.8.2020 saakka.


Näyttely avoinna:

1.8.2020 – 23.8.2020

ti–pe 9–21, la-su 10–18

Kulttuuritalo Laikku, Keskustori 4


Lisätietoja
Kulttuurituottaja
Jarno Vesala
puhelin +358407035744
sähköposti [email protected]

Kulttuuritalo Laikku