Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Pääoma käyttöön - kuntoutujasta mielenterveyden kokemusasiantuntijaksi!

Julkaistu 11.12.2017 10.28
Olisin voinut olla tuo kokemusasiantuntija, jonka johtava sosiaalityöntekijä Eeva-Liisa Lejon oli kutsunut mukaan vastaanottokäynnille keskustelemaan asiakkaan haasteellisesta tilanteesta (blogikirjoitus 24.2.2017). Vastaanotolla sukelletaan asiakkaan kanssa yhdessä vaikeiden, jopa tuskallisten muistojen mereen. Jos minä kokemusasiantuntijana näen istunnon lopuksi asiakkaan silmissä pilkahduksen toivoa, tiedän että olen tehnyt työni hyvin. Jaetusta kokemuksesta on näin tullut yhteinen matka kohti toivoa ja tervehtymistä.
Valokuva: Kaksi kulkijaa luomisessa maisemassa.
 

Kun vuosia sitten kuulin kokemusasiantuntijuudesta, tiesin heti, että se olisi minun juttuni tulevaisuudessa. Ensin piti kuitenkin kuntoutua tarpeeksi, että pystyin kertomaan muille omasta matkastani kuntoutujana. Vuonna 2014 valmistuin koulutetuksi kokemusasiantuntijaksi, ja olin valmis antamaan kasvot mielenterveyskuntoutujalle. Mielenterveyden ongelmat ovat edelleen asioita, joista on vaikea puhua ja joiden yllä stigma yhä leijuu. En ole koskaan hävennyt sairauttani, vaan pitänyt sitä sairautena muiden joukossa. Tämä ehkä siitä syystä, että olen kertonut alusta asti läheisilleni sairastamisestani ja olen saanut heiltä valtavasti tukea. Näin olen saanut myös loistavan pohjan työlleni.

Kokemusasiantuntijat voivat tulla mukaan moniin erilaisiin työtehtäviin vastaanottotyön lisäksi. Olen ollut siinä onnellisessa asemassa, että olen päässyt tekemään erilaisia tehtäviä ja voinut kehittyä niiden myötä. Olen toiminut useammassa työryhmässä, viimeisimpänä Pitkäniemen sairaalan työryhmässä, jossa suunnitellaan aikuispsykiatrian toimintojen siirtämistä Taysin yhteyteen. Olen päässyt kokemusasiantuntijana vetämään erilaisia ryhmiä vertaisilleni toivosta ja kuntoutumisesta. Lisäksi olen kouluttanut vertaisia, opiskelijoita ja ammattilaisia eri puolilla Suomea. Koulutan myös tulevia kokemusasiantuntijoita Muotialan asuin- ja toimintakeskus ry:n koulutuksissa. Myös median teko on osa työtäni. Kokemusasiantuntijana olen siis paljon muutakin kuin vain tarina toipumisesta.

Olen ollut jo useamman vuoden pysyvällä sairaseläkkeellä, enkä siksi ole kuulunut mihinkään työ- tai opiskeluyhteisöön. Tämän vuoksi tunsin vuosia syvää kuulumattomuuden tunnetta, joka nakersi vähitellen itseluottamustani ja toivoa tulevaan. Koin olevani vain taakka yhteiskunnalle, joka maksoi paljon. Nyt kokemusasiantuntijana tunnen kuuluvani taas yhteiskuntaan. Olen saanut suunnan ja tarkoituksen elämälle. Teen työtä, jolla on oikeasti merkitystä. Kaikki nuo sairastamisen synkät vuodet eivät valuneetkaan hukkaan, vaan onnistuin kääntämään sairauden voitoksi ja kokemustiedon "pääomaksi".

Kaikilla kokemusasiantuntijoilla on paljon tätä kokemustiedon pääomaa sairastumisesta, sairastamisesta ja kuntoutumisesta. Tätä kokemustietoa tulisi hoksata hyödyntää enemmän parempien palveluiden kehittämisessä, suunnittelussa ja toteuttamisessa.

Miksi jättää tämä pääoma käyttämättä?

Tämän blogikirjoituksen on kirjoittanut:
Koulutettu kokemusasiantuntija Tiina Kaju

Kirjoittaja Mielen liikettä -blogin kirjoittajat