Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Huomioivaa yhdessäoloa päivittäin Tuomikalliossa

Julkaistu 1.4.2020 14.55
Jesperi on hiljainen ja helposti syrjäänvetäytyvä. Vuorovaikutus ja ihmisten kohtaaminen ovat hänelle haastavia asioita. Siksi hän on pienestä asti vetäytynyt omaan maailmaansa, ja kommunikoi muiden kanssa lähinnä silloin, kun hän haluaa kertoa tarpeistaan. Päiväaikaisessa toiminnassa monet muut asiakkaat saavat ohjaajan huomion helposti, koska he osaavat suorastaan vaatia sitä.

Tänään iltapäivällä on kuitenkin HYP-hetki. HYP tulee sanoista "huomioivaa yhdessäoloa päivittäin". Jesperi siirtyy ohjaajan kanssa toiseen tilaan yksikön ulkopuolelle. Siellä hän viettää ohjaajan kanssa n. 10 minuutin hetken, jossa hän saa ohjaajalta täyden huomion. Hetken aikana keskitytään vain vuorovaikutukseen. Ja tavoite on, että vuorovaikutus lähtee Jesperistä itsestään. Päivä toimintakeskuksessa on täynnä hetkiä, jolloin Jesperi on ohjauksessa. Tällöin toiminta on yleensä ohjaajalähtöistä ja keskittyminen on päivän toiminnoissa ja touhussa. HYP-hetki on toisenlainen.

Jesperi menee istumaan huoneen sohvalle. Ohjaaja istuu hänen viereensä. Jesperi alkaa äännellä ja liikutella itseään sohvalla. Sitä hän tekee paljon itsekseenkin ja muissakin tilanteissa. HYP-hetkessä ohjaaja vastaa Jesperin toimintaan matkimalla tätä. Näin Jesperin huomio kohdistuu ohjaajaan. Jesperi on hetken hiljaa ja sitten ojentaa kätensä ohjaajalle ja sanoo "harakka huttua keittää". Kyseessä on tuttu leikki edellisiltäkin kerroilta. Ohjaaja leikkii Jesperin kanssa leikin, minkä jälkeen Jesperi haluaa sen uudestaan ja uudestaan. Jesperi ei osaa tilanteessa kertoa mielipidettään tai tunnetilaansa sanallisesti, mutta kehon kielestä voi lukea, että hän nauttii tilanteesta.

Jesperi ja ohjaaja leikkivät.

Jokaisella ihmisellä on tarve kuulua yhteisöön ja tulla kohdatuksi. Jesperi ei kykene siihen samalla tavalla kuin keskivertoihminen. HYP-hetki antaa kuitenkin myös hänelle mahdollisuuden tähän.

Kirjoittaja Meidän stoori -blogin kirjoittajat