Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Unelma onnesta - ajatuksia uusperheestä ja parisuhteesta

Julkaistu 6.9.2017 11.47
Uusperhe on hyvin yleinen perhemuoto tänä päivänä: uusperheen arki koskettaa useita lapsia ja vanhempia. Usein uusperhettä ryhdytään muodostamaan melko nopeasti ja uusperheen dynamiikka saattaa vaikeudessaan yllättää.

Uusperheeseen tuodaan kaksi historiaa ja vielä ne exätkin siellä taustalla vaikuttavat eri tavoin. Kohtaamme työssämme uusperheellisiä ja näen tärkeäksi, että vanhemmat tutustuisivat jo etukäteen uusperheen kehitysvaiheisiin ja ilmiöihin, jotka tulevat uusperheessä jollain tavoin näkyviin. Tämä olisi mitä parhainta ennaltaehkäisyä isompien karikoiden yli pääsemiseksi. Tuntumani on sellainen, että liian hätiköidysti erotaan, kun "vaaleanpunaiset lasit" putoavat.

Viestimme uusperheen vanhemmille on seuraava: On normaalia, että tiettyjä ilmiöitä tulee uusperheessä näkyville. Niitä ei pidä heti pelästyä, vaan rohkeasti keskustella asioista keskenään ja tarvittaessa hakea ammatillista apua. Myös vertaistuki on arvokas tukimuoto. Suosittelemme tutustumaan Ulkoinen linkkiSuomen Uusperheiden Liitto ry:n (Suplin) sivuihin. Sivuilla on runsaasti tietoa uusperheestä.

Valokuva: Piparkakkuja.

Ajattelemme, että on tärkeää tuoda esille uusperheen kehitysvaiheet sekä uusperheessä samanaikaisesti mylläävät muut kehitysvaiheet. Jospa nämä jo hieman lisäisivät ymmärrystä ja rauhoittaisivat lukijan mieltä hänen pohtiessaan omaa uusperhettään.

Uusperheen kehitysvaiheet

 • Unelma onnesta
  - Kaikki sujuu hyvin, kunhan vain rakastamme toisiamme - uusperheen kuherruskuukausi.
  - Aikuiset haluavat uskoa, että kaikki uusperheen jäsenet ovat onnellisia ja pyrkivät hyvittämään lapselle tämän rikkoutunutta perhettä.
  - Lapset elävät usein haavemaailmassa toivoen, että äiti- tai isäpuoli katoaisi hänen elämästään ja omat vanhemmat palaisivat yhteen.
 • Hämmennys
  - Uusperhe ei toimikaan ja jokainen perheenjäsen pohtii omaa rooliaan uusperheessä.
  - Ristiriidat ja toteutumattomat haaveet nostavat päätään.
  - Vahvat tunteet alkavat nousta pintaan: mustasukkaisuus, torjutuksi tuleminen, hämmennys, riittämättömyys, ulkopuolisuus.
 • Täysrähinä
  - Tunteet alkavat purkautua ja perheenjäsenet tuntevat pettymystä, syyllisyyttä ja vihaa.
  - Päätetään erota tai jatkaa työskentelyä kriisin läpi.
  - Selvitetään ristiriidat ja vaikeat tunteet.
 • Perheytyminen
  - Parisuhteelle on luotu vankka perusta.
  - Aikuiset toimivat hyvin yhdessä ja lapset ovat löytäneet paikkansa.
  - Tulevat ristiriidat pystytään ratkaisemaan nopeammin ja helpommin.
  - Uusperheen identiteetti on vakiintunut ja on luotu yhteistä historiaa - "meidän perhe".

Jotta ei aivan ihan näin helpolla päästäisi, on hyvä tiedostaa, mitä muita kehitysvaiheita uusperheessä samanaikaisesti on menossa. Ei ole syytä säikähtää vaan ymmärtää, miten monet asiat uusperheessä jylläävät ja ovat osa meidän elämää.

Me
Parisuhteen kehitysvaiheet: rakastuminen, symbioosi, itsenäistymisvaihe, kumppanuus, rakkaus

Meidän perhe
Uusperheen kehitysvaiheet: fantasiavaihe, rähinävaihe, vakiintuminen

Historia
Mahdollinen eroprosessi: shokki, päätös, reaktio, viha, suru, syyllisyys, käsittely, irrottautuminen, hyväksyntä, uudelleenohjautuminen, anteeksianto

Minä
Identiteetin uudelleen muotoutuminen: Roolien hakemisen vaihe kumppanina ja vanhempana, tiedostamisen ja itsetutkiskelun vaihe, anteeksianto ja identiteetin uudelleenmuotoutuminen

Kannustamme kaikkia pariskuntia hakemaan apua, jos tuntuu, että omin voimin asioiden ja tunteiden käsittely ei suju. Perheiden talolla on tarjolla parisuhdeneuvontaa ja keskusteluapua tiistai iltapäivisin. Minuun voi olla yhteydessä myös suoraan: ota yhteyttä, niin sovitaan tapaamisaika tarvittaessa.

***
Kirjoittaja on uusperheneuvojakoulutuksessa oleva palveluohjaaja Marianne Katajisto, joka on puhunut blogissa olevista teemoista uusperheneuvoja Kirsi Työppösen ja Sari Lahtisen kanssa Perheiden talolla.

Palveluohjaaja
Marianne Mäkelä
puhelin 040 806 4046
sähköposti [email protected]

Kirjoittaja Lapselliset-blogin kirjoittajat