Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Aurinkoiset terveiset tuetusta asumisesta!

Julkaistu 8.4.2020 12.00
Tuettu asuminen on kehitysvammaisten ihmisten asumismuodoista kokemuksemme mukaan vähiten tunnettu. Tuettu asuminen yhdistetään monesti kotihoitoon ja palvelun sisältöä ei useinkaan tunneta. Tämän blogitekstin on tarkoitus lisätä tietoisuutta tuetusta asumisesta ja tuoda ilmi asiakkaiden ajatuksia aiheesta.
Näkymä rannalta järvelle.
 

Mitä on tuettu asuminen?

Tuetussa asumisessa kehitysvammainen ihminen asuu omassa kodissa. Hän saa tukea itsenäiseen asumiseen ja arkeensa tuetun asumisen ohjaajalta (Tampereen kaupunki). Tavoitteena on kehitysvammaisen ihmisen oman näköisen elämän mahdollistaminen (Kehitysvammaliitto).

Asiakkaat määrittelivät tuetun asumisen:

"Tuettu asuminen on sitä, että tuetaan erilaisia ja eritasoisia ihmisiä heidän omien tarpeidensa mukaan. Tuki on yksilöllistä. Se voi olla vähäistä opastusta tai isompaa avun tarvetta. Joskus voidaan siivota ja joskus ohjaaja on vain henkisenä tukena. Tuettu asuminen madaltaa yksin asumisen pelkoa, koska tietää, että saa sopivasti apua. Tuen avulla osaaminen voi kehittyä ja apua voidaan vähentää."

Henkilö kirjoittaa paperille.

"Tuetussa asumisessa mun luona käy kerran viikossa ohjaaja. Ohjaajan kanssa me laitetaan ruokaa ja tehdään niitä juttuja, mitä mä tarvitsen. Tarvittaessa saan apua myös lähellä olevasta asumisyksiköstä."

"Käydään asiakkaan luona ja tehdään yhdessä kotitöitä."

Tuetun asumisen mahdollisuudet

Ohjaajien näkökulmasta tuettu asuminen mahdollistaa kehitysvammaiselle turvallisen, itsenäisen ja oman näköisen elämän. Omassa kodissa saa tehdä päivittäin omaan elämäänsä liittyviä päätöksiä, on mahdollisuus uuden oppimiseen ja arjen taitojen kehittymiseen. Omassa kodissa asuminen opettaa myös vastuullisuutta ja itsemääräämisoikeus on merkittävässä roolissa. Ohjaajan tehtävänä on tukea, mahdollistaa ja osallistaa asiakasta arjessa ja yhteisöissä.

Asiakkaat kertoivat tuetun asumisen hyvistä puolista:

"Kaikki on hyvää. Tuettu asuminen on kiva juttu, koska on kavereita ja mukavat ohjaajat. Pärjään yksin enimmäkseen, niin on kiva asua omassa kodissa. Täällä on kiva asua, kun palvelut on lähellä. Asumisessa on tärkeää, että on paikka missä viihtyy, eli oma koti ja viihtyisät yhteiset tilat. Kavereiden kanssa hengailu yhteistiloissa on kivaa."

"Tuetussa asumisessa olen oppinut valmistamaan uusia ruokia. Uskallan kokeilla uutta, kun saan apua. Tuettu asuminen on minulle hyvä, koska en tarvitse apua ympärivuorokauden. Minulla ei ole niin paljon konkreettista avuntarvetta. Omassa kodissa minulla on yksityisyys ja oma tila. Tuetussa asumisessa saan asua itsenäisesti ja olen voinut itsenäistyä. Lisäksi saan hyviä neuvoja."

"Se just, että saa niin kun tukea yksin asumiseen."

Yhdessä

Ihmisen perustarpeena on ryhmään kuuluminen. Ihminen oppii ja kehittyy sosiaalisissa ryhmissä (Hautala, Hämäläinen, Mäkelä & Rusi-Pyykkönen, 2013, s.161–166). Yksilöllisten kotikäyntien lisäksi asiakkaille tarjotaan mahdollisuuksien mukaan myös yhteistä tekemistä ja ryhmätoimintoja. Asiakkaista muutamat ovat aktiivisia asukastoimikunnan jäseniä ja mukana talon toiminnassa. Talossa järjestetään yhteisiä juhlia ja muuta toimintaa. Tuetun asumisen asiakkaat ovat osallistuneet näihin innokkaasti, jonka seurauksena talon asukkaiden kesken on ollut mukavia kohtaamisia.

Porukalla elokuvissa.

Asiakkaat kertoivat yhteisestä tekemisestä:

"Meillä on ollut juhlia ja on järjestetty niitä yhdessä. Yhteisissä tapaamisissa saa tutustua uusiin kavereihin ja opin uutta. Mulla on hyvä mieli yhteisistä ryhmistä."

"Tuetussa asumisessa on ryhmä, mitä voidaan järjestää. Tapahtumiakin järjestetään. Se on tuetussa asumisessa hyvä sivussa tuleva vaikutus. Voidaan mennä yhdessä ryhmässä ihan kaikkialle. Voidaan juhlistaa asioita yhdessä. Yksinäiset ihmiset ja yksin asuvat ihmiset saavat seuraa ja huomiota. Muista ihmisistä voi saada energiaa."

"Mukavaa ajanvietettä."

"Saa seuraa."

Asiakkaiden muita terveisiä

"Vaikka ihmisten luokittelu olisi kuinka helppoa, niin jokainen on yksilöllinen ihminen. Voimme näyttää ulkoapäin ihan tavallisilta, mutta siitäkin huolimatta olemme kaikki erilaisia. Kaikki riippuu yksilöstä ja hänen mielenkiinnon kohteistaan. Voimme olla todella hyviä jossain, mutta jotain muuta emme välttämättä osaa yhtä taitavasti, jos se ei kiinnosta yhtä paljon. Voi olla vaikeaa käsitellä asiaa, jos ei ole omakohtaista kokemusta, mutta se, että yrittää ymmärtää on aina tärkeintä."

Porukalla ulkoilemassa metsässsä.

Lisätietoja tuetusta asumisesta

Lähteet

Hautala, T., Hämäläinen, T., Mäkelä, L. & Rusi-Pyykkönen, M. (2013) Toiminnan Voimaa. Helsinki: Edita.

Kirjoittaja Meidän stoori -blogin kirjoittajat