Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Hallintotiimin kuulumisia

Julkaistu 2.5.2019 16.14
Kehitysvammaisten avopalvelujen hallinnossa kevät on ollut kiireistä, kun on erilaisia tietoja ensin annettu viime vuodesta ja sitten jo kovaa vauhtia tietoja tältä kuluneelta keväältä. Osa niistä viime vuoden tiedoista ovat asiakastyytyväisyyskyselyn tulokset.
Valokuva: maisema ikkunasta.
 

Niiden lukeminen ja läpikäyminen onkin ollut mielenkiintoista. Yksiköissäkin näitä on käyty läpi ja mietitty kehittämiskohtia. Tärkeimmäksi kyselyssä nousi se, että asiakkaat viihtyvät palveluissa, he saavat vaikuttaa arkeensa yksiköissä ja kavereitakin on. Kuitenkin osa koki melun kovaksi, joku koki yksinäisyyttä ja joku pelkoa, kaikille ei myöskään päiväaikaisen toiminnan tavoitteet olleet selkeät. Asiakkaat nostivat esiin erilaisia toiveitaan kuten haluavansa tehdä palapelejä, pääsevänsä ravintolaan syömään tai saavansa enemmän aikaa henkilökunnalta.

Tärkeitä asioita siis ja osa toiveista on hyvinkin pienillä toimenpiteillä toteutettavissa. Meluun kiinnitetään koko ajan huomioita ja siitä puhutaan asiakaspalavereissa kuten myös pelosta ja siitä, että kenenkään ei omassa kodissaan tai työpaikassaan pitäisi joutua pelkäämään. Hermot voivat mennä kenellä vaan, mutta pitäisi löytyä muita keinoja sen purkamiseen kuin lyöminen, huutaminen tai tavaroiden hajottaminen. Asiakkaat ja henkilökunta ovat kokonaisuus, johon kaikkien tilanteet ja ajatukset tulee mahduttaa, niin että kaikkia kunnioitetaan ja huomioidaan tasapuolisesti.

Valokuva: robotiikkamessuilla.

Kevään aikana olemme käyneet myös tutustumassa robotiikkaan ja siihen miten sitä voitaisiin hyödyntää arjessa yhdessä asiakkaiden kanssa. Ja voi olla, että tulevaisuudessa meilläkin on käytössä Taikamattoja, interaktiivisia keskustelurobotteja jne. Melkein kaikki on mahdollista, mutta tärkeintä ei vielä robotiikkakaan voi tehdä - eli läheisyyden ja kosketuksen merkitystä.

Valokuva: robotti.

Arkisen aherruksen keskellä on hyvä myös välillä pysähtyä juhlimaan ja nauttimaan kevään puhkeamisesta. Tällä viikolla ainakin on tullut juhlittua. Hyvää kevään jatkoa ja (toivottavasti) kohta alkavaa kesää kaikille lukijoille!

Valokuva: vappupalloja.

Kirjoittaja Meidän stoori -blogin kirjoittajat