Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Ihana Ekavauva

Julkaistu 25.10.2019 12.49
Ensimmäisen lapsen syntymä on useimmiten odotettu ja iloinen asia perheelle. Muutos parista perheeksi on monessa suhteessa uusi tilanne joka voi toisinaan tuoda myös yllätyksiä vanhemmille. Tietoa raskausajasta ja vauvoista löytyy varmasti, mutta on myös asioita joihin ei voi ennalta varautua.
 

Jokainen meistä kokee ja näkee asioita omalla tavallaan eikä tulevan vauvankaan temperamenttia voi ennalta tietää. Onkin ymmärrettävää, että raskausaikana ja vauvan kotiuduttua uusille vanhemmille voi herätä monia kysymyksiä vauva-arjesta. Aina ei ole mahdollista saada tukea läheisiltä, jotka voivat olla kaukana tai työelämässä, ja silloin Ekavauva-palvelu voi tulla avuksi.

Ekavauva-palvelun avulla tarjotaan tukea vauva-arkeen varhaisessa vaiheessa

Lapsiperheiden kotipalvelussa oli jo pitkään pohdittu, miten päästä jo varhaisessa vaiheessa mukaan tähän vauva-arkeen. Lapsiperheiden kotipalvelun työntekijät olivat huomanneet, että monille uusille vanhemmille oli vaikeaa pyytää apua. Marraskuussa 2016 käynnistyi eteläisen lapsiperheiden kotipalvelun ja äitiys- ja lastenneuvolan alueella yhteinen pilotti, jossa ensimmäistä lastaan odottaville perheille tarjottiin kolme maksutonta lapsiperheiden kotipalvelun käyntiä. Ensimmäinen käynti ajoittui raskauden loppuvaiheeseen ja loput kaksi vauvan synnyttyä, seuraavien kolmen kuukauden sisällä. Pilotti sai paljon positiivista palautetta ja sen seurauksena palvelu laajeni vuoden 2018 alusta koko Tampereen ja Oriveden alueille.

Tampereella vauvoja syntyy vuodessa (2018) noin 2400 ja Orivedellä noin 60. Tampereen ja Oriveden alueilla noin 30 prosenttia vuoden aikana syntyvistä lapsista on perheen ensimmäisiä lapsia. Tieto Ekavauva-palvelusta on tavoittanut yhä paremmin perheitä ja kiinnostus palvelua kohtaan on koko ajan kasvanut. Lapsiperheiden kotipalvelun asiakaspalautteissa palvelu on saanut kovasti kiitosta.

Ekavauvakäyntien sisältö räätälöidään perheen tarpeen mukaan

Ekavauva-palvelu sisältää kolme maksutonta lapsiperheiden kotipalvelun käyntiä, joista ensimmäinen toteutetaan raskauden loppuvaiheessa. Raskausajan käynnillä perheillä on mahdollisuus saada tietoa lapsiperheiden kotipalvelusta, palvelun sisällöstä sekä miten ja mistä sitä voi tilata. Käynnillä saa halutessaan tietoa myös muista lähialueen lapsiperheille suunnatuista palveluista, kuten erilaisista kohtaamispaikoista. Vanhempien kanssa voidaan pohtia esimerkiksi minkälaisia tarvikkeita olisi hyvä olla valmiina, jotta vauvan hoito olisi mahdollisimman sujuvaa. Toisinaan tulevat vanhemmat haluavat keskustella raskausajasta ja tulevasta synnytyksestä, tulevaisuudensuunnitelmista ja ajatuksistaan liittyen tulevaan elämänmuutokseen.

Ekavauva-palvelun kaksi seuraavaa käyntiä voi tilata vauvan kotiuduttua, kolmen kuukauden sisällä lapsen syntymästä. Ekavauvakäynneillä perhetyöntekijä tukee ja opastaa vanhempia heidän toiveidensa mukaan mm. käytännön vauvanhoitoon liittyvissä asioissa, kuten kylvetyksessä, imetyksessä tai vaikkapa uniasioissa. Perhetyöntekijä voi lähteä yhdessä vanhempien kanssa tutustumaan lähialueen lapsiperhepalveluihin ja kohtaamispaikkoihin. Vauva-arki tuo mukanaan myös univelkaa vanhemmille ja siksi monet vanhemmat hyödyntävät käynnit myös lepäämiseen.

Uudessa elämäntilanteessa ei tarvitse pärjätä yksin

Toivomme, että tieto Ekavauva-palvelusta tavoittaa mahdollisimman monet uudet vanhemmat. Ekavauva-palvelun avulla haluamme mahdollistaa, että uudet vanhemmat pääsevät iloitsemaan vauvantuoksuisesta arjesta eikä kenenkään tarvitse kokea jäävänsä yksin uudessa elämäntilanteessa.

Ekavauva palvelusta saa lisätietoa omalta äitiys- ja lastenneuvolan terveydenhoitajalta tai olemalla yhteydessä lapsiperheiden kotipalvelun.

Yhteydenotot lapsiperheiden kotipalveluun

Ota yhteyttä puhelimitse tai sähköpostitse oman asuinalueesi kotipalveluun. Soittoaika on ma ja to klo 9 - 11 sekä ti klo 13 - 15.

Kotipalvelu: Eteläinen alue
sähköposti [email protected]
puhelin 03 5657 0250

Kotipalvelu: Läntinen alue
sähköposti [email protected]
puhelin 03 5657 0250

Kotipalvelu: Pohjoinen alue
sähköposti [email protected]
puhelin 03 5657 0250

Lue lisää:

Tämän blogitekstin on kirjoittanut:

Perhetyönohjaaja
Marja-Leena Rajala
sähköposti [email protected]

Kirjoittaja Lapselliset-blogin kirjoittajat