Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Yksin ei kannata jäärä

Julkaistu 6.11.2017 14.21
Ihminen on siitä jännä olio, että se tarvitsee muita saman sorttisia voidakseen hyvin. On mukavaa, kun on kaveri, rakas, sukulainen, omainen tai tuttu, jonka kanssa voi puhua maailmasta ja omasta elämästään. On hienoa nauraa yhdessä ja hyvän mielen saa siitä, kun on vaikkapa avuksi naapurille.
Valokuvat: Käsi kädessä.
 

Me mielenterveystyön ammattilaiset kannustamme sosiaalisuuteen ja toiminnallisuuteen. Ei ole hyvä jäädä pitkäksi aikaa yksin tai toimettomaksi. Sellainen sananlaskukin on joka sanoo, että "joutilaat aivot ovat pirun temmellyskenttä". Tosi asia on, että sairauden vallatessa mielen ja kehon saattaa sosiaalisissa suhteissa ja toiminnassa tapahtua muutoksia. Eikä aina ollenkaan toivottuun suuntaan. Yhteydenpito toisiin ihmisiin vaikeutuu, kotiin voidaan jäädä jumiin, yksinäisyys ja häpeä voivat kasvattaa kynnystä osallistua vaikkapa kuntosaliryhmään tai keskustelukerhoon niin korkeaksi, ettei kynnyksen yli mennä edes tikapuilla. Tällainen tila on jo vaaraksi terveydelle.

Onneksi tilan ei tarvitse olla pysyvä ja siitä pääsee pois. On olemassa erilaisia keinoja päästä osalliseksi maailmasta ja tekemisistä. Ystävän tuella, ammattilaisen tuella tai vapaaehtoisen tsemppaajan tuella, netistäkin voi löytyä saman henkistä porukkaa. Tärkeää on halu yrittää ja halu yrittää uudelleen, vaikka heti ei sujuisikaan kuten elokuvissa.

Tampere on siitä hieno kaupunki, että täällä on tarjolla runsaasti toimintaa: ryhmiä, kerhoja, harrastusmahdollisuuksia, pajoja ja olohuoneita riittää. Ja on jopa sellaisia kohtaamisen paikkoja, jotka ovat suunniteltu ja räätälöity varta vasten ihmisille, joita sairaus on häirinnyt – eikä maksa mitään. Meillä on oma Mielenterveyskahvila, Mielikahvila, Kumppanuustalo Artteli, Inspis ja Klubitalo. On Messinpaja, Yhdessä tekemisen tuki ry, Tyttöjen Talo ja Miesten talo Mattila. Lisäksi löytyy Kulttuuripaja Virta, Naistari, FinFami, Mahraban, Kansalaistoiminnan Puisto ja Mummonkammari. Ja monta muuta paikkaa, jonne voi vain kävellä sisään ystävyyden ja toiminnan äärelle.

Mistä näistä palveluista saa tietoa? Mielenterveys- ja päihdepalveluissa järjestetään säännöllisiä infotilaisuuksia potilaille ja heidän läheisille. Sanomalehdet, Kumppanuustalo Artteli ry ja Tampereen kaupungin verkkosivut tarjoavat hyvää tietoa tarjolla olevista palveluista. Esimerkiksi Mielenterveyskahvila kokoontuu joka maanantai klo 14. Siellä on aina psykiatrian ammattilainen ja kokemusasiantuntija paikalla – yhdessä on mukavampi etsiä sopivaa tekemistä.

Nähdäänkö siellä?

Kirjoittaja työskentelee mielenterveys- ja päihdepalveluissa kehittäjäsosiaalityöntekijänä:
Katri Pihlaja
sähköposti [email protected]

Kirjoittaja Mielen liikettä -blogin kirjoittajat