Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Tukiperhekoulutuksessa pääsee matalalla kynnyksellä pohtimaan, voisiko itse tarjota lapselle sylin ja turvallisen ympäristön olla lapsi

Julkaistu 5.7.2019 8.44
Lauantaina 11.5.2019 järjestettiin Perheiden talolla päivänmittainen tukiperhekoulutus. Päivän aikana perehdyttiin esimerkiksi siihen, millaista Tampereen kaupungin koordinoima tukiperhetoiminta on, millaisille lapsille tukiperhettä haetaan ja millaiset perheet voivat ryhtyä tukiperheiksi.
 

Päivästä saatiin hyvää palautetta. Esiin tuotiin, että päivänmittainen koulutus oli kattava tietopaketti. Erityisesti kehuttiin kokemuksistaan kertomaan tullutta tukiperhettä ja mahdollisuutta kuulla eläviä esimerkkejä toiminnasta. Useampi koki myös hyväksi sen, että pääsi juttelemaan muiden toiminnasta kiinnostuneiden kanssa. Koulutukseen pystyi palautteen mukaan osallistumaan helposti matalalla kynnyksellä.

Moni ei tiedä tukiperhetoiminnan olemassa olosta

Ennen kaikkea keskusteluissa koulutuspäivän aikana nousi esiin se, ettei moni ollut tiennyt tukiperhetoiminnan olemassa olosta. Tukiperhetoiminta oli myös saatettu sekoittaa sijaisperhetoimintaan, joka sitovuudeltaan ja vaativuudeltaan eroaa tukiperhetoiminnasta oleellisesti.

Tukiperhekoulutukseen osallistuneita yhdisti halua auttaa ja antaa aikaansa sitä tarvitsevalle lapselle. Moni mietti, tulevatko he hyväksytyksi tukiperheeksi ja täyttävätkö he kaikki tukiperheille asetetut kriteerit.

Tukiperhetoimintaan lähtevän ei tarvitse olla sosiaali- ja terveysalalle kouluttautunut erityisosaaja, vaan haussa on aivan tavallisia aikuisia, joiden oma elämäntilanne on vakaa. Tukiperheenä voi toimia tasapainoinen perhe, yksin asuva aikuinen tai pariskunta. Vähimmäisikäraja on 25 ja toiminnan yläikäraja 65 vuotta. Toimintaan lähtevällä tulee olla aikaa ja tilaa lapselle, valmiutta vastata lapsen tarpeisiin ja hyväksyä erilaisuutta ja halua tehdä yhteistyötä viranomaisten ja lapsen omien vanhempien kanssa.

Tukiperhettä odottaa Tampereella ja Orivedellä yli 200 lasta

Tukiperhepalvelu on suosittu palvelu, jota haetaan perheen tueksi hyvin monenlaisissa tilanteissa. Useimmiten tukiperhettä haetaan, kun lapsella ei ole vanhempien lisäksi muuta sosiaalista verkostoa tai vanhemmalla on elämässään haasteita, jotka vaikuttavat hänen kykyynsä vastata lapsen tarpeisiin. Tampereen kaupungin tukiperhettä odottavilla lapsilla on asiakkuus joko lapsiperheiden sosiaalityössä tai lastensuojelussa. Odottajia Tampereella ja Orivedellä löytyy tukiperhejonosta tällä hetkellä yli 200. Jonossa olevat lapset ovat aivan tavallisia lapsia. Tukiperhettä odottaa myös lapsia, joilla on ylivilkkautta ja tarvetta harjoitella sosiaalisia taitojaan.

Sirkushuvien sijaan lapset kaipaavat tavallista arkea

Uimahallissa ja kesäisin järvessä pulikointia, metsäretkiä, leikkipuistoissa leikkimistä, lautapelien pelailua ja vain rauhallista yhdessä olemista - sellaisia asioita tukiperheviikonloput sisältävät. Jännitys siitä, pitääkö lapsia olla jatkuvasti kuskaamassa huvi- ja seikkailupuistoihin on turha, sillä tukiperheeltä ei odoteta ohjelmatoimiston pyörittämistä. Lapset nauttivat siitä, kun tukiperheissä on aikuisia, joilla on heille aikaa ja joiden seurassa on turvallista olla. Tukiperhe ottaa tuettavat lapset luokseen yhtenä viikonloppuna kuukaudessa ja lisäksi mahdollisesti loma-aikoina. Mikäli tukiperheelle sopii, voi lapsi kesäaikaan viettää vaikkapa viikon perheen kanssa kesämökillä.

Tukiperheeksi joko ryhmä- tai yksilövalmennuksen kautta

Seuraava tukiperhekoulutus järjestetään elo-syyskuun vaihteessa 2019. Malttamattomimpien ei kuitenkaan tarvitse odottaa sinne saakka, vaan tarjolla on myös yksilövalmennuksen malli, jossa perehdytys voidaan aloittaa heti. Perehdytys käynnistyy, kun lähetät meille täytetyn Hakemus perhehoitajaksi -lomakkeen (linkki alla) osoitteeseen luotsi(at)tampere.fi tai Perhehoito Luotsi Sosiaalityö, Karhunkatu 45 H 1, 33520 Tampere. Kaikkien tukiperheeksi hakevien taustatiedot selvitetään ja valmennukseen kuuluu myös kotikäynti.

Olisiko sinulla aikaa ja syli annettavaksi lapselle? Me odotamme yhteydenottoasi!

Lisätietoja tukiperhetoiminnasta voit kysyä tukiperhetoiminnan sosiaalityöntekijältä Katja Kekiltä:

katja.kekki(at)tampere.fi.

p. 040 653 5134.

Lue lisää tukiperhetoiminnasta:

Tämän blogitekstin on kirjoittanut:

Sosiaalityöntekijä
Katja Kekki
sähköposti [email protected]

Kirjoittaja Lapselliset-blogin kirjoittajat