Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Korona loi Tuomikallio Liven

Julkaistu 27.11.2020 13.56
Maaliskuussa 2020 maailma meni sekaisin, kun yhteiskunta alkoi sulkeutua reagoidessaan korona-viruksen aiheuttamaan pandemiaan. Tämä vaikutti suoraan toimintakeskuksen asiakkaisiin. Suurin osa, kaikki asuntoloissa asuvat, asiakkaat jäivät yhtäkkiä koteihinsa, ja normaali töissäkäynti pysähtyi. Suurin osa toimintakeskuksen ohjaajista myös sijoitettiin asuntoloihin. Tilanne oli uusi ja yllättävä. Moni mietti, että miten arki nyt sujuu. Kauanko tämä poikkeustila kestää?
Kuvassa lukee teksti TK Studio perjantai Live.
 

Yllättävässä tilanteessa selviäminen vaatii luovuutta. Oli onni onnettomuudessa, että toimintakeskukselle ja asuntoloihin oli jokin aikaa sitten hankittu web-kamerat ja Yeti-tabletit. Näiden kautta alettiin toteuttamaan ohjelmaa ja voitiin pitää yhteyttä tuttuihin, joita tässä tilanteessa ei fyysisesti voitu kohdata. Vaikka sosiaalinen eristäytyminen vei ihmiset kauas toisistaan, teknologian avulla voitiin pitää yhteyttä, ja tuoda päivään jotain tuttua ja turvallista. Melko nopeasti Yetin kautta alkoi pyöriä mm. tietovisa. Tuomikalliossa musiikki on vahvasti läsnä arjessa, joten oli luontevaa alkaa tuottamaan musiikkipainotteista ohjelmaa web-kameran välityksellä.

Tuomikallioon myös korona-ajaksi jäänyt pieni porukka ohjaajia ja asiakkaita alkoi yhdessä tekemään päivittäisiä puolen tunnin LIVE-lähetyksiä, joissa soitettiin toivelauluja ja muita lauluja, jotka tuomikalliolaisille olivat jo tulleet tutuksi. Lähetyksille muodostui tuttu ajankohta päivästä puoli yhdeltä. Näin etätoiminta samalla toi asiakkaiden päiviin rutiinia ja järjestystä. Viestejä laulutoiveista tuli Tuomikallioon puhelimitse ja Yetin kautta, ja kaikki toiveet toteutettiin, mitkä pystyttiin.

Toinen mies soittaa kitaraa ja toinen kongarumpua.

Ikävällä ja yllättävällä eristäytymisen ajalla oli yllättävä seuraamus. Paljon mediassa esillä ollut termi, digiloikka, tuli yhtäkkiä osaksi päiväaikaista toimintaa. Syksymmällä eristäytymisiä purettiin, ja asiakkaat saivat palata taas töihin fyysisesti. Uutta opittua konseptia ei heitetty hukkaan kuitenkaan, vaan se integroitiin mukaan arkea. Tuomikallio Live -lähetyksiä on lähetetty syksyllä perjantaisin tuttuun kellonaikaan. Tulevaisuus viruksen kanssa elämisen suhteen on epävarma. Monet miettivät joudutaanko sosiaaliseen eristäytymiseen uudestaan. Nyt ainakin ensimmäisestä kerrasta on jäänyt taskuun työkaluja, joilla poikkeustila-arkea voidaan helpottaa.

Kirjoittaja Meidän stoori -blogin kirjoittajat