Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Koukkuniemi 130 vuotta

Julkaistu 2.11.2016 11.28
Paljon on ehtinyt tapahtua siitä kun kaikki alkoi.

Vuonna 1886 elettiin hyvin erilaista aikaa, mutta joka aikakaudella on omat kehittäjänsä ja visionäärinsä. Tällainen oli myös kauppias Gustaf Ahlgren, joka vain 38-vuotiaana kuoltuaan oli testamentissaan osoittanut rahat vaivaistalon perustamiseen Tampereelle. Vaivaistalo päätettiin perustaa kauas keskustasta, niemelle Näsijärven rantaan. Aluksi vaivaistalo tarjosi suojan kaikenikäisille holhousta tarvitseville "vauvasta vaariin". Köyhänhoitolaki määräsi myös, että jokaisen oli voimiensa ja terveydentilansa mukaan ahkerasti ja huolellisesti tehtävä työtä.

Vuosien myötä vaivaistalo muuttui kunnalliskodiksi ja 1960 vanhainkodiksi. Vanhat puutalot saivat väistyä ja modernit kivitalot nousivat tilalle. Vanhukset saivat pääsääntöisesti oman huoneen, ruoka saapui keskuskeittiöltä ja arkinen työnteko vaihtui monipuoliseen harrastustoimintaan, jota asukkaat itse ja henkilökunta heille järjestivät. Oli käsitöitä, sutikerho, näytelmäkerho, laulukuoro ja oman lehden toimitus. Alueelta löytyi myös fysioterapia, hieroja, kampaamo, pankki, kioski ja kirjasto.

Valokuva: Koukkuniemen asukkaita ja hoitaja vanhassa valokuvassa.
Koukkuniemen 130-vuotiseen historiaan kuuluu monenlaisia vaiheita.

Vuonna 1986 Koukkuniemi täytti 100 vuotta ja sillä hetkellä alueella oli 11 rakennusta ja asukaspaikkoja 999 sekä maine Euroopan suurimpana vanhainkotina. Ihmeellistä kyllä, että koko 100-vuotinen toiminta ja nyt jo 130-vuotinen toiminta on pysynyt koko ajan samalla niemellä.

Tähän päivään tultaessa kotihoidon ynnä muiden palveluiden lisääntyessä ympärivuorokautiseen asumiseen tultaessa asukkaiden toimintakyky on huomattavasti alentunut entiseen verrattuna ja tarvitaan sen mukaisia palveluita. Nyt elämme siirtymäkaudessa vanhainkotihoidosta tehostettuun palveluasumiseen. Jukola ja Impivaara ovat jo toiminnassa ja Toukola kohoamassa Rauhaniementien varteen. Alueella eletään aktiivista, asukaslähtöistä ja kulttuurisesti rikasta elämää.

Kuva: Toukolan uudisrakennus
Koukkuniemen alue muuttuu koko ajan. Rauhaniementien varteen on valmistumassa uusi Toukola, jonka ryhmäkodeissa on paikkoja 120 ympärivuorokautista hoivaa tarvitsevalle vanhukselle.

Tälle pitkän ja menestyksekkään historian vahvalle perustalle on ollut helppo rakentaa myös uusia moderneja keinoja tuottaa näkyväksi sitä kaikkea, mitä tällä viikolla ylpeänä juhlistamme.

Koukkuniemi on aina elänyt ja elää vahvasti kehityksessä mukana. Viimeisimpänä uutuutena on saatu teknologian avulla tuotua asiakkaiden arjesta, elämästä ja aktiviteeteista kertova mittari, jonka kehittäjä löytyy täältä tontilta, tästä työyhteisöstä. Viimeisen vuoden aikana on Koukkuniemessä ollut hiljaisessa koekäytössä GeriLife® hyvinvointimittari. GeriLife® on uusi webbisovellus asiakkaiden aktiviteettien tallentamiseen ja visualisointiin. Koukkuniemessä tehdään runsaasti päivittäin erilaisia aktiviteetteja asiakkaiden hyvinvoinnin edistämiseksi. Mittarilla saadaan jatkuvaa reaaliaikaista tietoa asukkaiden kanssa tehdyistä aktiviteeteista koko organisaation käyttöön. Saadulla tiedolla voidaan parantaa ja tehostaa resurssien käyttöä. GeriLifen® tavoitteena on asiakkaiden hyvinvoinnin edistäminen ja elämänlaadun parantaminen, työn sujuvoittaminen ja työhyvinvoinnin lisääminen. Muita tavoiteltavia hyötyjä ovat omaisyhteistyön paraneminen ja luottamuksen ja tyytyväisyyden lisääminen.

Gustaf Ahlgren katselee tätä patsaan huipulta juhlataloon menevän tien varrella ja on varmasti näkemäänsä tyytyväinen, nostaa silinterihattuaan ja toivottaa juhlijat tervetulleeksi juhlistamaan Koukkuniemen 130-vuotista taivalta.

Koukkuniemen 130-vuotisjuhlat aloitettiin asukkaiden omilla juhlilla, joita vietettiin alkuviikosta kahtena päivänä. Kutsuvieraat juhlivat keskiviikkona ja henkilökunnan vuoro on perjantaina 4. joulukuuta.

Juhlatalolle on koottu historianäyttely, jossa on muun muassa valokuvia ja esineistöä Koukkuniemen 130-vuotiselta taipaleelta. Näyttely on avoinna 23.12.2016 saakka maanantaista perjantaihin klo 9–15.

Tämän blogikirjoituksen ovat kirjoittaneet:

Palveluvastaava (kulttuuripalvelut)
Sinikka Kaurahalme
puhelin 040 715 4065

Palvelupäällikkö
Marjo-Riitta Rikala
puhelin 040 759 1405

Hoito- ja hoivapalvelupäällikkö
Marjut Lindell
puhelin 040 800 4925

Sähköpostiosoitteet ovat muotoa [email protected]

Kirjoittaja Vanhemmiten-blogin kirjoittajat