Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Puhetta mielenterveydestä - masennus perheessä

Julkaistu 12.1.2018 15.04
Masennus sairautena on raskas kokemus koko perheelle. Etenkin lapset ovat kovilla vanhemman sairastaessa. Lapsen näkökulmasta vanhemman käytös ja toiminta muuttuu. Tämä näkyy joka perheessä eri tavoin.
Valokuva: Nainen istuu ikkunalaudalla.
 

Vanhemman tunnetilat saattavat vaihdella ja herättää hämmennystä perheessä. Osallistuminen lapsen elämään vähenee, vanhempi ei jaksa tukea lasta ja lapsen valvonta vähenee. Vanhempi saattaa olla kovakourainen ja huutaa lapselle. Vanhempi voi esimerkiksi nukkua todella paljon, jättää kodin siivoamatta, unohtaa käydä kaupassa tai ei jaksa herätä auttamaan lasta kouluun lähdössä. Lapsi voi kokea pelkoa, vihaa ja häpeää. Sosiaalinen elämä voi kaventua esimerkiksi siitä, ettei lapsi halua tai uskalla tuoda kotiin kavereita. Lapsen tunteet ovat oikeutettuja ja niistä on hyvä puhua lapsen kanssa.

Kun perheessä on vaikeaa, lapset tarvitsevat vanhempiensa huomiota ja tukea. Lapset ilahtuvat pienestäkin. Halauksella, ystävällisyydellä ja kiitoksella on suuri merkitys. Lapsen kanssa on hyvä keskustella vanhemman masennuksesta. Lapselle kannattaa antaa aikaa puhua sekä käsitellä asiaa esim. satujen, piirtämisen tai leikkien avulla. Tavoitteena on tehdä asiasta yksi keskustelun aihe muiden joukossa. Keskustelun tarkoitus on auttaa lasta ymmärtämään hänen omia kokemuksiaan ja perheen tapahtumia. Tämä lähentää perheenjäseniä toisiinsa. On tärkeää, että lapsista ei tehdä kumppaneita vanhemman sairastamiseen, vaan lapsi saa olla lapsi.

Vanhemman masennus ei ole elämänloppu perheelle, vaikka se voi aluksi pimentää koko horisontin. Läheisten tuella lasten ihmissuhdetaidot, empatiakyky, vastuuntunto, luovuus ja kysy selvitä yllättävistä tilanteista voi kehittyä paremmin kuin helpommissa oloissa kasvaneilla. Vaikeuksiin kannattaa tarttua ja lapselle tulisi korostaa, että elämä on arvokasta.

Yllä kerrotut ajatukset pohjautuvat lokakuun lopussa pääkirjasto Metsossa pidettyyn "Puhetta mielenterveydestä" -vanhempainiltaan, jossa ylilääkäri Päivi Kiviniemi kertoi sairaudesta nimeltä masennus. Kuulijat saivat tukea vanhemman ja lapsen väliseen vuorovaikutukseen liittyen. Paikalla oli myös omaisyhdistys Finfami Pirkanmaan työntekijöitä.

Masennus on sairaus josta toipuu ja apua on tarjolla. Jos perheesi tilanne mietityttää sinua, ole yhteydessä perhepalvelujen palveluohjaajiin, jotka auttavat sinua löytämään perheellesi ja lapsellesi tarvittavan tuen:

Tämän blogikirjoituksen ovat kirjoittaneet:

Kehittäjäsosiaalityöntekijä
Katri Pihlaja
sähköposti [email protected]

Palveluohjaaja
Kirsi Koponen
sähköposti [email protected]

Kirjoittaja Lapselliset-blogin kirjoittajat