Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Tarvitkaa toisianne – puhetta suhdetarpeista

Julkaistu 20.6.2017 11.05
Tarve voidaan määritellä vajaatilaksi, jonkin olennaisen puutteeksi. Tarpeet kuuluvat ihmisyyteen. Silti usein ajatellaan, että on parempi pärjätä omillaan. Tarvitseminenhan tekee ihmisestä riippuvaisen. Monia meistä on ohjattu huolehtimaan vain toisten tarpeista omiensa kustannuksella. Ja moni uskoo vielä aikuisenakin tulevansa rakastetuksi vain, kun ei ole itse tarvitseva.

Parisuhteessa tarvitseminen on kaunista ja puolison tarpeita täyttämällä hänet voi tehdä onnelliseksi. Miehen ja vaimon välinen suhde poikkeaa muista ihmissuhteista ja kumppanit odottavat toisiltaan eri asioita kuin keneltäkään muulta ihmiseltä. Nämä odotukset ovat suhdetarpeita. Niitä ei pysty itse täyttämään, vaan ne täyttyvät vain läheisen ihmissuhteen kautta. Suhdetarpeita voivat olla esimerkiksi turvallisuus, arvostus, ihailu, keskustelu, avoimuus, yhteinen tekeminen vapaa-ajalla, kiintymys, hellyys ja seksuaalinen täyttymys, läsnäolo, perheelle omistautuminen sekä toimeentulon ja kodinhoidon vastuualueiden määrittely.

Valokuva: Pariskunnan varpaat vedessä.

Tarpeissa saattaa olla yksilöllisiä tai sukupuoleen liittyviä eroavuuksia. Niiden voimakkuus tai tärkeysjärjestys voi yllättää arjessa. Tarpeet saattavat myös vaihtua elämäntilanteiden muuttuessa. Puolisot saattavat usein ajatella, että toisen pitäisi sanomattakin tietää, mitä häneltä odottaa. Luullun ymmärtämiseen ei kuitenkaan kannata luottaa. Puolisoilla on oikeus, suorastaan velvollisuus ilmaista tarpeensa toisilleen. Heillä ei kuitenkaan ole oikeutta vaatia toisiaan täyttämään niitä.

Suhteen alkuvaiheissa ei tarpeiden täyttymisestä tarvitse yleensä murehtia. Myöhemmin tilanne saattaa muuttua, kun arki tulee suhteeseen ja erilaisuus alkaa ärsyttää. Jos tarpeita ei ilmaista, saattaa käydä niin, että puolisot täyttävät sellaisia tarpeita, joita itse odottavat toiselta. Tästä voi seurata pettymystä ja turhautumista, koska tarkoitus oli tehdä toinen onnelliseksi.

Täyttymättömät tarpeet aiheuttavat loukkaantumisia. Ne saattavat pirskahdella epäsuorasti ja voivat johtaa riitoihin. Seurauksena voi olla välinpitämättömyyttä ja valtataistelua, jossa kumpikaan ei halua täyttää toisen tarpeita. Tässä taistelussa ei ole voittajia. Vaarana on myös tarpeiden täyttäminen suhteen ulkopuolella. Mies esimerkiksi saattaa hakea arvostusta töistä tai vaikkapa urheilusta, jos suhteessa kokee saavansa vain arvostelua. Vaimo puolestaan saattaa jakaa ystävilleen itsestään enemmän kuin omalle puolisolleen, jos tämä ei ole kiinnostunut kuuntelemaan hänen asioitaan.

Puolison suhdetarpeita on hyvä sitoutua täyttämään, vaikka ne olisivat sellaisia, joita ilman itse tulisi hyvin toimeen tai joita ei ymmärrä ollenkaan. Kumppanin kuunteleminen kannattaa, hän kyllä tietää itse parhaiten, mistä tulee onnelliseksi!

**

Tekstin on kirjoittanut on Tanja Kallio, joka toimii projektikoordinaattorina Parempi avioliitto ry:n tukiparihankkeessa ja oli puhumassa aiheesta miehensä Sami Kallion kanssa Perheiden talon parisuhdeillassa.

Kirjoittaja Lapselliset-blogin kirjoittajat