Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

"Kato äiti - pesulentokone!"

Julkaistu 17.5.2017 10.14
Lapsen kielen kehittyminen alkaa jo varhaisessa vaiheessa vuorovaikutuksessa vanhemman kanssa. Pieni vauva viestii kehollaan, itkullaan, äänteillä ja ilmeillä, aikuinen vastaa puheella, ilmeillä ja eleillä. Aikuinen toimii lapselle kielellisenä mallina ja kielen kehityksen tukijana. Nimeämällä ympärillä olevia asioita, kuvailemalla ja vuorovaikutustilanteessa lapsen kielen ymmärtämisen taidot kehittyvät. Yhteisessä vuorovaikutustilanteessa lapsi oppii samalla vuorottelua ja toisen huomioimista.

On tärkeää tukea ja kannustaa lasta myös puheen tuottamiseen. Lasta rohkaistaan tuottamaan yksittäisiä sanoja ja myöhemmin puhumaan erilaisissa tilanteissa toisten lasten ja aikuisten kanssa. Aikuinen toimii mallina erilaisten äänensävyjen ja äänenpainojen käytössä. Myös ilmeet ja eleet ovat tärkeä osa viestintää. Lasten kanssa harjoitellaan arjen tilanteissa kertomista, selittämistä ja puheen vuorottelua. Lapset harjoittelevat kielen käyttämistä kokeillen, matkien ja soveltaen oppimaansa. Usein kuulemmekin lasten puheessa itse käyttämiämme sanontoja, fraaseja, äänensävyjä ja äänenpainoja. Lapset saattavat myös keksiä omia sanoja soveltaen oppimaansa esim. luistellaan luistimilla - hiihdetään hiihtimillä.

Valokuva: Kielen kehittyminen alkaa jo varhaisessa vaiheessa vuorovaikutuksessa vanhemman kanssa.

Puheen tuottamisen kehittymistä pääset seuraamaan, kun kirjaat lapsen tuottamaa puhetta. Pyydä lasta kertomaan kuvasta, itse piirretystä tai valmiista ja kirjoita lapsen tuottama puhe ylös. Tuotetun puheen lukeminen lapselle auttaa häntä kehittämään omaa puhettaan ja kerrontatapaansa. Omien tuotosten lukeminen vuosienkin jälkeen tuo hymyn huulille ja tukee lapsen ymmärrystä omasta oppimisestaan.

Yhteisen kirjan äärelle käpertyminen luo mukavan hetken lapsen kanssa. Lapselle lukeminen on tärkeää. Luettaessa lapselle hän oppii havaitsemaan puhutun ja kirjoitetun kielen eroja. Lukemisen yhteydessä voidaan pohtia sanojen ja tekstien merkityksiä, keskustella luetusta - ihmetellä ja pohtia yhdessä juuri luettua tarinaa. Monelle lapselle jostain kirjasta muodostuu niin tärkeä, että sitä halutaan kuulla aina uudestaan ja uudestaan. Lapsen kasvaessa kuvakirjat muuttuvat tekstipainotteiseen kirjaan. Kun kielen ymmärtäminen kehittyy, ei avuksi tarvita enää kuvia vaan mielenkiinto kirjaa kohtaan säilyy pelkän kuullun avulla.

Muistilista arkeen:

  • mallita
  • nimeä
  • kuvaile
  • kuuntele
  • keskustele
  • lue
  • kerro
  • loruttele
  • leikittele

Kävelemme ulkona ja lapseni toteaa: "Kato äiti - pesulentokone!" Käännän katseeni taivaalle ja siellä näkyy vaalea juova. "Kylläpä onkin hieno suihkukone."

Tämän blogikirjoituksen on kirjoittanut varhaiskasvatuksen suunnittelija Virve Savolainen:
Projektipäällikkö
Virve Savolainen
puhelin 040 800 4220
sähköposti [email protected]

Kirjoittaja Lapselliset-blogin kirjoittajat