Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Tunteiden kehällä parisuhteessa ja sijaisperheessä

Julkaistu 25.10.2017 10.12
Sijaisperheissä se vasta tiedetäänkin, miten monenlaisia tunteita päivään voi mahtua. Lapsen kiintymyssuhde on kohdannut erilaisia kolahduksia ja katkoksia, jotka ovat vaikuttaneet lapsen kehitykseen pikkuisena. Eheyttä luodaan tarjoamalla hellyyttä ja huolenpitoa PACE-asenteella olemalla leikkisä (Playfulness), hyväksyvä (Acceptance), utelias (Suriosity) ja empaattinen (Empathy).
Valokuva: Riippuvat sydämet.
 

Parisuhteessakin on kysymys kiintymyssuhteesta ja parisuhteeseen vaikuttavat lapsuudenperheen kiintymyssuhteet. Sitä onkin hyvä tuumailla, että keneen on pienenä kiinnittynyt ja millaisen vasteen omille tarpeilleen on saanut isältä, äidiltä, mummolta, papalta, sedältä, tädiltä. Kuka on leikkinyt ja hassutellut, kenelle on uskaltanut puhua töllön töistään, kuka on kiinnostuneena kysellyt ja kuunnellut ja kuka on ymmärtänyt?

Tunnekeskeinen pariterapia jäsentää parisuhdetta kuormittavia tunteita kaatuneen kahdeksikon muotoisella kehällä, jossa toisella lenkillä on puolisoista vaativampi, määräilevämpi, komenteleva, arvosteleva ja syyttelevä kumppani. Toisella lenkillä on vetäytyvä, hiljainen, välinpitämätön, ilmeetön, omissa oloissaan puuhastelija. Onko helppo tunnistaa, kumpaan joukkoon kuulut ja missä päässä kahdeksikkoa puuhailee puolisosi?

Tuhoava ja kuormittava kehä on valmis, kun toinen vaatii ja arvostelee ja toinen sulkeutuu, vetäytyy ja näyttää välinpitämättömältä. Pinnalla näkyvien tunteiden alla vaativa kumppani on surullinen, yksinäinen, pettynyt ja kokee, ettei tule ymmärretyksi. Vetäytynyt puoliso on myös surullinen, turhautunut, pettynyt ja kokee riittämättömyyttä, vaikka nämä tunteet eivät paista kasvoilta. Kasi-kehästä tulee yhteinen vihollinen, joka voi nakertaa parisuhdetta. Jos yhteinen tahotila on edelleen "tahdon", haitallinen vuorovaikutus on selätettävissä. Vaatijan pitää vähän hillitä itseään, vähentää arvostelua ja komentelua. Vetäytyjän on hyvä kääntyä vaatijaan päin ja osoittaa välittämistä, sen sijaan että vetäytyisi omiin oloihinsa sekä kertoa, mitä tuntee.

Nämä teemat olivat esillä tänä syksynä Perhehoito Luotsin sijaisperheille järjestämässä fiilinki-parisuhdeviikonlopussa, jossa kouluttajina toimivat psykoterapeutti Kirsikka Arkimies ja hänen puolisonsa Jussi Vilanen. Tunnekeskeisestä pariterapiasta voit lukea lisää esimerkiksi Väestöliiton sivuilta ja Sue Johnsonin kirjasta "Kumpa sinut tuntisin paremmin". PACE-asenteesta on kirjoittanut Daniel Hughes.

Tätä aihetta on työstänyt myös sijaisperheen äiti, Sari Kiviranta. Alla olevan laulun sanat ovat syntyneet siitä, kun sijaisäiti halusi päästä enemmän kiinni sijoitetun lapsen käytöksen takana oleviin ilmiöihin ja tajusi vähitellen, että kun lapsi raivoaa, itkee tai kääntää selän, hänen syvin toiveensa on tulla rakastetuksi. Lapsen suurin pelko sijaisperheessä on tulla hylätyksi, arvottomuus näkyy arjen pettymyksissä. Kun sijaisäiti eräänä iltana lohdutti lasta uhmakkaan raivon jälkeen, lapsi tarrautui äitiin tiukasti ja sanoi: "pidäthän musta aina kii". Tästä sitten sanat syntyivät; kaiken takana on lapsen toive, että tapahtuu mitä vain, niin vanhempi pitää kiinni. Vaikka aikuistuukin ja muuttaa pois kotoa, silloinkin vielä pitää olla tunne, että vanhempi on saatavilla ja pitää kii.

Pidäthän kii, kun kaikki murtuu
Pidäthän kii, kun syvälle sattuu
Silloin, kun kipu peloksi vaihtuu,
pidäthän kii, kun luotan, koitan sut pois työntää,
pidäthän kii.

Pidäthän kii, kun kyyneleiltä en eteeni nää,
pidäthän kii, kun sydän polttaa niinkuin jää.
Silloin, kun en itselleni kelpaa, pidäthän kii,
kun yritän kääntää sulle selkää, pidäthän kii.
Ja silloin kun siivet ei kokonaan vielä aueta saata
ja silloin kun jalat tuskin koskevat maahan.

Pidäthän kii, pidäthän kii.
Ja silloin kun uskallan kohdata uuden maan
ja silloin kun soinnut kauniit sydämeeni saan,
pidäthän kii, pidäthän kii.
Kun sataman turvasta irtaudun, olethan vielä vierellä mun
ja toivoin, pidä silloin kii.

Blogin kirjoittaja työskentelee Perhehoito Luotsissa sijaisperheiden kanssa.
Laulunsanat ovat syntyneet sijaisperheen äidin Sari Kivirannan kokemuksista.

Anne Hyvärinen
sähköposti [email protected]

Kirjoittaja Lapselliset-blogin kirjoittajat