Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Kutsukaa mobiilihoitaja!

Julkaistu 2.3.2017 9.00
Kotihoidon hoitaja huomaa aamulla kotikäynnillään, että ikääntyneen asiakkaan voinnissa on jotain outoa. Vuoteesta nouseminen on poikkeuksellisen vaikeaa, eikä aamiainen maistu. Mihinkään ei varsinaisesti satu, mutta olo on vetämätön, eikä keskustelu päivän tulevista tapahtumista kiinnosta, kuten aikaisemmin. Hoitajalla on kiire seuraavaan paikkaan, mutta ennen lähtöään hän soittaa alueen terveydenhoitajalle ja kertoo huolensa asiakkaan voinnista. Yhdessä terveydenhoitajan kanssa he toteavat, että tilanne ei vaadi ambulanssin kutsumista ja ensiapuun lähettämistä, mutta jotenkin tilannetta pitäisi ehtiä selvittämään. Jos terveydenhoitaja ei itse ehdi paikalle, hän pyytää mobiilihoitajaa tekemään kotikäynnin.
Valokuva: Mobiilihoitaja Sirpa Mattsson
Mobiilihoitaja Sirpa Mattsson pystyy tekemään asiakkaan kotona erilaisia testejä hänen voinnin selvittämiseksi.

Mobiilihoitaja tekee asiakkaan kotona hoidon tarpeen arvioinnin ja jatkohoitosuunnitelman. Hänellä on mukanaan erilaisia ns. vieritestilaitteita, jotka antavat tukea arvioinnille ja johtopäätösten teolle. Kotona voidaan ottaa verikoe ja muutaman minuutin kuluttua hoitaja saa tietää tulehdusarvon, hemoglobiinin, veren suolapitoisuudet sekä munuaisten ja sydämen toimintaa kuvaavat arvot.

Hoitajalla on mukanaan myös kannettava tietokone, jonka avulla hän näkee asiakkaan aikaisemmat sairauskertomustiedot. Tarvittaessa hoitaja järjestää asiakkaalle etävastaanoton oman kotihoidon lääkärin kanssa. Tietokoneen näytön välityksellä lääkäri näkee asiakkaan ja asiakas lääkärin ja jatkohoidosta voidaan sopia saman tien kuunnellen ikääntyneen omia toiveita.

Mobiilihoitajakokeilu aloitettiin helmikuun alussa, joten kokemuksemme toiminnasta ovat vielä vähäisiä. Tavoitteenamme on, että hoitajan kotikäynnin avulla voimme saada nopeasti selville, mikä on aiheuttanut ikääntyneen ihmisen vointiin äkillisen muutoksen ja siten hoito voidaan aloittaa heti joko asiakkaan kotona tai tarvittaessa sairaalassa. Vanhusten hoitoon erikoistuneet lääkärit ja hoitajat tietävät, että ikääntynyt ihminen ei kestä odottelua silloin, kun hänen vointinsa äkillisesti huononee.

Kotihoidon hoitajalla on aina mahdollisuus soittaa paikalle ambulanssi ja niin pitää tehdä, jos tilanne vaatii päivystyskäyntiä ja sairaalahoitoa. On hyvä muistaa, että matka paareilla maaten ruuhkaiseen ensiapuun on jo itsessään rasittava kokemus. Sieltä matka yleensä jatkuu uudella ambulanssikyydillä toiseen sairaalaan ja ikäihmisellä on oltava paljon omia voimavaroja ja hänen on saatava runsaasti tukea, jotta paluu kotiin taas onnistuisi. Siksi kannattaa aina harkita onnistuisiko hoito sittenkin turvallisesti kotona yhdessä kotihoidon hoitajien, alueen terveydenhoitajan, kotihoidon lääkärin ja mobiilihoitajan avulla. Omaisten ja läheisten osallisuus on tässäkin arvokas lisä, kun tavoittelemme ikäihmiselle hyvää ja turvallista elämää omassa kodissaan.

Tämän blogikirjoituksen ovat kirjoittaneet:

Ylihoitaja
Jaana Ihalainen
puhelin 040 806 2348

Ylilääkäri
Sirkka-Liisa Kaistinen
puhelin 040 806 2208

Kirjoittaja Vanhemmiten-blogin kirjoittajat