Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Kädentaitotoiminta tukee ikäihmisten hyvinvointia

Julkaistu 2.10.2019 9.28
Mitä teille tulee mieleen, jos kysytään: Miten kädentaitoiminta tukee hyvinvointia? Moni voi pitää vastausta itsestäänselvyytenä, mutta se ei kuitenkaan ole sitä. Juuri siksi on tärkeää tehdä ikäihmisten mielipiteet näkyviksi heille tärkeästä harrastuksesta ja ajanvietteestä.
Nainen maalaa kukkia kädentaitopajassa.
 

Olen Pohjolan palvelukeskuksen askartelunohjaaja, ohjaustoiminnan artenomi Marika Litukka. Valmistuin sosionomiksi kesällä 2019 ja opinnäytetyössäni tutkin ikäihmisten kokemuksia palvelukeskusten kädentaitotoiminnan merkityksestä heidän hyvinvoinnilleen. Käsityötoiminta on yksi erinomainen esimerkki kulttuurihyvinvoinnista, ja on aiheena hyvin ajankohtainen.

Tampereen kaupungin palvelukeskusten kädentaitotoiminnalla on pitkät perinteet. Takahuhti, eli nykyinen Pappilanpuiston palvelukeskus, aloitti toimintansa huhtikuun alussa 1973 Suomen ensimmäisenä palvelukeskuksena. Samalla siellä alkoi kädentaitotoiminta. Nykyään kädentaitotoimintaa tarjotaan neljässä eri palvelukeskuksessa. Kävijämäärä vaihtelee toimintapaikan koosta ja sesonkiajoista riippuen 200–600 asiakaskäyntiin kuukaudessa.

Tutkimus toteutettiin neljässä Tampereen kaupungin palvelukeskuksen kädentaitotoimintapaikassa: Lielahden, Pappilanpuiston, Pispan ja Pohjolan palvelukeskuksissa. Vastaajina olivat toiminnassa käyvät 55–85-vuotiaat ikäihmiset. Tutkimukseen osallistui 71 henkilöä, joista naisia oli 65 ja miehiä kuusi.

Tutkimustulosten mukaan kädentaitotoiminta tukee monipuolisesti ikäihmisten hyvinvointia.

Tutkimuksessa tuli esille yhdeksän hyvinvointia tukevaa teemaa:

  1. Vuorovaikutuksen ja tunnelman merkitys
  2. Tilan ja toiminnan merkitys
  3. Merkitys psyykkiselle hyvinvoinnille
  4. Ohjauksen merkitys
  5. Uuden oppimisen merkitys
  6. Oman tekemisen merkitys
  7. Päivän rytmittämisen merkitys
  8. Merkitys fyysiselle terveydelle
  9. Taloudellinen merkitys

Johtopäätöksenä voidaan todeta, että kädentaitotoiminta on ikäihmisten hyvinvoinnille tärkeää toimintakyvyn ylläpitämisessä ja vahvistamisessa. Toiminta koetaan yhteisölliseksi ja lämminhenkiseksi. Se tarjoaa onnistumisen ja innostumisen kokemuksia sekä vastaajien mukaan siellä oppii aina uutta. Ammattitaitoinen ohjaaja edistää toiminnallaan ikäihmisten hyvinvointia. Opinnäytetyön tuloksia voimme myös hyödyntää ikäihmisille suunnatussa ennaltaehkäisevässä toiminnassa.

Tutkimustuloksia voi tulla kuuntelmaan luennolle Lielahden palvelukeskukseen (Antti Possin kuja 1, ylin kerros) torstaina 3.10. klo 11–12.

Opinnäytetyö löytyy verkosta:


Kädentaitojen ohjausta palvelukeskuksissa (muutokset mahdollisia):

Pispan palvelukeskus Ma–to klo 9–15
Pe klo 9–15 omatoimisesti

Pohjolan palvelukeskus Ma–to klo 8–14.30
Pe klo 8–13

Lielahden palvelukeskus Ma–pe klo 9–14

Pappilanpuiston palvelukeskus Ma–to 8.30–12.30 ja 13–15


Tämän blogikirjoituksen on kirjoittanut:
Askartelunohjaaja
Marika Litukka
puhelin 040 733 6832
sähköposti [email protected]

Kirjoittaja Vanhemmiten-blogin kirjoittajat