Vastoinkäymisistä voimaa

On ollut aikoja, jolloin avun vastaanottaminen ja ymmärtäminen on ollut mahdotonta, mutta nyt alan ymmärtää, että tarkoitus on nähdä eteenpäin. Terve kouluikäinen lapsi ei tarvitse jatkuvaa ympärivuorokautista valvontaa. Esikoisen sairaus on kuormittanut parisuhdetta, ja muut lapset jäävät vähemmälle huomiolle kuin sairastunut, joten nyt on aika ajatella koko perheen jaksamista.
Löysin FinFamin omaisyhdistyksen sairaanhoitajaystävän vinkistä. Lähdin tarinaryhmään ja kokemusasiantuntijakoulutukseen sillä ajatuksella, että näen samassa tilanteessa olevia ihmisiä. Koulutuksessa ymmärsin, että vertaisuudessa on voimaa. Yksikin keskustelu saman kokeneen kanssa antoi minulle paljon enemmän kuin tuhannet keskustelut ammattilaisten kanssa. Kun toinen ymmärtää vain puolesta sanasta - se keskinäisen tuen kokeminen tuo vahvuutta. Häpeä ja syyllisyys väistyivät, kun huomasin, etten ole ajatusteni kanssa yksin. On tärkeää muistaa huolehtia itsestä. Jos itse uupuu, toista ei pysty tukemaan.
Toivosta turvaa -hankkeen kokemusasiantuntijana haluan tuoda esille sitä, kuinka rakkaan läheisen sairaus vaikuttaa raskaalla tavalla myös läheisten arkeen. Haluan itse pitää toivoa yllä ja uskoa, että toivo kantaa vaikeimpien aikojen yli. Maaret Kallion sanoin "kukaan ei väitä että hyvä elämä olisi helppoa". Sairastuneen maailmasta voi löytää tien sairastuneen rinnalle.
"Aina löytyy toinen ovi.
Kiertotie. Tai jotain –
Miksi ei tänäänkin.
Ja huomenna. Ja edelleen.
Edelleen voin selvitä.
Voimme.
Yhdessä."
(Maaria Leinonen)
Tampereen mielenterveys- ja päihdepalveluissa toimii Toivosta turvaa -hanke (vuosina 2017 - 2020). Hankkeen tarkoituksena on kehittää täysin uudenlainen kokemusasiantuntijuuteen perustuva tukimalli avomielenterveyspalveluiden asiakkaiden läheisille. Hankkeeseen palkatut omaiskokemusasiantuntijat osallistuvat lapsiperheiden tukemiseen mm. henkilökohtaisten neuvontakeskusteluiden, ryhmätoiminnan ja erilaisten vertaisverkostojen kehittämisen kautta. Lähtökohta tukitoimille ovat perheen tarpeet ja voimavarat.
Omaiskokemusasiantuntijat tukevat perheen arkeen osallistuvia läheisiä pitämään omasta hyvinvoinnistaan huolta ja selviytymään arjessa haastavassa elämäntilanteessa. Hankkeen tavoitteena on perheiden osallisuuden lisääntyminen sekä palveluissa, yhteiskunnassa että omassa elämässään. Kun yksi sairastuu, koko perheen maailma muuttuu. Myös läheisten jaksamisella on väliä!
Kirjoittaja Mielen liikettä -blogin kirjoittajat