Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Vanhusasiamiehen toiveena hyvät palvelut ja mielekäs elämä

Julkaistu 4.4.2018 7.54
Toimin Tampereen kaupungilla vanhusasiamiehenä. Siirtyessäni tehtävään, huomasin tarvitsevani kaikkea sitä osaamistani ja elämänkokemustani, jota vuosien aikana on kertynyt.

Läheisiini kuuluvat rakkaat vanhempani, jotka täyttävät seuraavaksi jo 87 vuotta. Olen kiitollinen siitä, että he edelleen voivat yhdessä asua omassa kodissaan, vaikka he ovat hauraita ja sairaudet ovat heikentäneet heidän toimintakykyään. Tunnen aika ajoin suurta huolta ja ahdistusta, kun mietin heidän tulevaisuuttaan. Mitä tehdään, jos kotona asuminen ei enää olekaan turvallista? Mitä jos toivottavat palvelut eivät järjestykään? Entä jos jotain sattuu? Saavatko vanhempani riittävästi huolenpitoa? Mitä itse voin ja jaksan tehdä heidän tukemisekseen?

Omakohtainen kokemus vanhusten tyttärenä tuo ainutlaatuisen näkökulman työhöni vanhusasiamiehenä. Uskon ymmärtäväni paremmin vanhuksia ja heidän läheisiään, kun he kääntyvät puoleeni.

Vanhusasiamieheen otetaan yleensä yhteyttä erilaisissa ongelmatilanteissa. Palveluista annetaan palautetta ja kuntalaiset kertovat huoliaan. Kuuntelen, ohjaan ja neuvon asiakkaita ja tarvittaessa järjestän neuvotteluja ratkaisujen löytämiseksi esimerkiksi ongelmatilanteissa. Kuulun Tampereella valvonta- ja ohjaustiimiin, joten teen myös eri palveluihin valvonta- ja ohjauskäyntejä mm. asiakaspalautteen perusteella. On tärkeää, että perushoivasta huolehditaan hyvin, mutta korostan sitä, että arjessa tulee olla myös mielekästä tekemistä ja onnen hetkiä.

Pyrin tehtävässäni omalta osaltani vaikuttamaan siihen, että Tampereen ja Oriveden vanhuksilla olisi turvallinen ja hyvä elämä. Asiakastyön lisäksi teen yhteistyötä palveluntuottajien ja yhteistyötahojen kanssa palveluiden kehittämiseksi. Kerron kehittämisajatuksistani ja epäkohdista niille, jotka tekevät päätöksiä, jotta yhdessä luomme paremman tulevaisuuden. Asiakkailta saamani palaute on ensiarvoisen tärkeää.

Toivon, että kaikki vanhukset voisivat elää osana yhteisöä siten, että he kokevat tulleensa kuulluksi ja nähdyksi aidosti, avoimesti ja arvostavasti. Katseella, hymyllä, halauksella, lempeillä sanoilla ja huomionosoituksilla – pienillä ja samanaikaisesti merkittävillä teoilla – voimme muuttaa maailmaa. Itsensä kokeminen arvokkaaksi ylläpitää elämän halua ja antaa tilaa myös unelmille. Elämällä on tarkoitus.

Huolia en voi poistaa elämästäni, mutta pyrin huomaamaan tässä hetkessä myös hyvät asiat ja kiitän niistä. Pysähdyn sen äärelle, mikä juuri nyt on mahdollista ja mikä on riittävän hyvää. Ja uskon siihen, että elämä kantaa.

Kirjoittaja on toinen kahdesta Tampereen kaupungin vanhusasiamiehestä. Vanhusasiamies on puolueeton henkilö, johon voi ottaa yhteyttä kaikissa ikäihmisten palveluja koskevissa kysymyksissä. Vanhusasiamiehelle voi lähettää sähköpostia osoitteella [email protected] tai soittaa numeroon 040 806 2250, parhaiten tavoittaa ma - pe klo 9 - 14.

Tämän blogikirjoituksen on kirjoittanut:

Mirja Siren
Vanhusasiamies
YTM, laillistettu sosiaalityöntekijä

Kirjoittaja Vanhemmiten-blogin kirjoittajat