Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Tulevaisuudenkuva

Julkaistu 6.3.2018 14.46
Tulevaisuuden suunnitelmia tekee jokainen meistä yksilötasolla, yhdessä läheisten kanssa, työyhteisöissä, mutta myös yhteiskunnan tasolla suunnitellaan tulevaa. Miten eri suunnitelmat sitten laaditaan?

Riippumatta suunnitelman tasosta useimmiten arvioidaan ensin mennyttä: missä onnistuttiin, missä jäi kehittämisen varaa, saavutettiinko aiemmin laaditut suunnitelmat vai jäikö jotain vanhasta mukaan myös uuteen suunnitelmaan?

Seuraavaksi katsotaan nykyisyyttä: minkälaisia odotuksia ja tarpeita nykytilanteeseen liittyy, missä mennään nyt, mistä löytyy nykyisyyden vahvuudet, entä haasteet?

Ja lopuksi katse tulevaan: mitä minä toivon tulevalta, mitä meiltä toivotaan, miltä tulevaisuus näyttää minun ja muiden silmin, tulisiko johonkin asiaan varautua tulevaisuudessa, minkälaisia mahdollisuuksia ja uhkia tulevaisuudesta näkyy, minkälaisia unelmia tulevaisuus sisältää?

Kun tämä perusteellinen menneisyyden arviointi, nykytilan kartoitus ja tulevaisuuden visiointi on tehty, on aika koota yhteen pohdinnan tulokset. Itse ajattelen, että tulevaisuuden pohdinta voisi auttaa kohtaamaan tulevia haasteita, koska olen niitä jo etukäteen tunnistanut ja siten myös osittain niihin varautunut. Toisaalta uskon, että tulevaisuus sisältää unelmia, joita kohti tavoittelu tuo mielekkyyttä arjessa selviytymiseen. Jokainen sitten etsii ne keinot, joilla astelee kohti tulevaisuutta: toisinaan matkaa tehdään yksin, toisinaan yhdessä.

Tässä kohtaa ajattelin valottaa sitä koria, johon omat pohdintani johtivat. Heittelin ajatuksia ja oloja sikin sokin ja kuin yllättäen, asioista ja sanoista muodostuikin kuva.

Minun tulevaisuuteni sisältää ainakin tätä (kuvatut asiat eivät ole tärkeysjärjestyksessä, eikä kaikki ole aina niin kovin mukavia, mutta elämään kuuluvia asioita):

Esimerkki tulevaisuudenkuvasta.
Klikkaa kuvaa nähdäksesi sen isommassa koossa.

Minkälaiselta sinun tulevaisuudenkuvasi näyttää?

***

Tämän blogikirjoituksen on kirjoittanut:
Hoitotyön päällikkö
Anu Vähäniemi
sähköposti [email protected]

Kirjoittaja Mielen liikettä -blogin kirjoittajat