Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Teknisten ratkaisujen käyttöönotto on vain digikehittämisen jäävuoren huippu   

Julkaistu 30.9.2020 11.06

Tampereen kaupunki kasvaa 3000 - 3500 asukkaalla vuodessa. Kasvavassa kaupungissa on tarve kehittää asumista, liikkumista ja arkea entistä sujuvammaksi. Digitaalisuus tarjoaa uusia mahdollisuuksia arjen sujuvoittamiseen, kaupungin muovaamiseen ja alueen houkuttelevuuden lisäämiseen. Smart Tampereen Digiohjelma on ollut mukana kaupunkiympäristön kehittämisen hankkeissa ja tekemässä kaupunkia digitaalisuuden avulla entistä paremmaksi paikaksi.

 

Joukkoliikenteen uudet digitaaliset palvelut

Kaupunkiympäristön palvelualueella Digiohjelma on ollut mukana muun muassa joukkoliikenteen info- ja maksujärjestelmän kehittämisessä.

Asiakkaille näkyvin osa maksujärjestelmän uudistusta tähän mennessä on ollut mobiililipun käyttöönotto tammikuussa 2019.
Nysse Mobiili –sovelluksella matkustaja voi ostaa kertalipun tai vuorokausilipun suoraan älypuhelimeensa. Nykyään jo kolmasosa kertalipuista ostetaan sen kautta.

Joukkoliikenteen uusi infojärjestelmä otettiin käyttöön vuonna 2019 ja se sisältää muun muassa uusia viestintäominaisuuksia asiakkaiden ja kuljettajien käyttöön.

Uudet kuljettajapäätelaitteet tarjoavat muun muassa mahdollisuuden lähettää viestejä joukkoliikenneyksikön, kuljettajien ja liikennöitsijöiden välillä. Bussin kyydissä asiakas voi seurata matkan edistymistä auton etuosaan sijoitetulta näytöltä, joka kertoo linjan tulevat pysäkit arvioituine saapumisaikoineen.

Joukkoliikenteen maksujärjestelmää ollaan kehittämässä tunnistepohjaiseksi, jossa matkalippujen ja - korttien tiedot sijaitsevat matkakortin sijasta taustajärjestelmässä. Maksamiseen voi jatkossa käyttää muutakin tunnistetta kuin nykyistä matkakorttia (esimerkiksi QR-koodia tai matkapuhelimen NFC- toimintoa).

Tutustu Nyssen digipalveluihin, Ulkoinen linkkijoukkoliikenne.tampere.fi/ohjeita-ja-tietoa/digipalvelut.html

Kehittyvä kaupunkimme

Digiohjelmasta on osallistuttu Raitiotien, Viiden tähden keskustan ja Hiedanrannan kaupunkikehitysohjelmien tukemiseen.

Kaupunkikehityshankkeita tuettiin muun muassa auttamalla hankkeita koordinoimaan ja priorisoimaan digikehitystä. Viiden tähden keskustassa, Hiedanrannan ja Raitiotien kehitysohjelmissa tehtiin paljon eritasoista kehittämistä esimerkiksi tiekarttatyötä, liikkumisen hubeja, tiedonhallinntapilotteja sekä 3d-malleja hyödyntäviä sovelluksia muun muassa opastamiseen ja vuorovaikutukseen liittyen.  

Lue lisää kehittämishankkeista:

Jouheva liikkuminen on aktiivisen kaupunkiympäristön edellytys (Artikkeli on julkaistu 20.4.2020)

Tampereelle ideoitiin matkaketjuja ja palveluita yhdistäviä liikkumisen hubeja (Tiedote on julkaistu 19.12.2019)

Lasten ideat Keskustorin kehittämiseksi: Iglu ja nurmikko (Artikkeli on julkaistu 14.2.2018)

Digiohjelman aikana on kerätty paljon oppeja digikehittämisen haasteista ja mahdollisuuksista

Palvelujen digitalisointi on edelleen melko uusi asia, ja kehitystyöhön lähdetään helposti liian teknisestä näkökulmasta. Digitalisaation mukanaan tuomat uudet tekniset ratkaisut houkuttelevat, mutta jos kehittäminen keskittyy liikaa niihin, jää koko palveluprosessin kehittäminen helposti pinnalliseksi. Olisikin syytä pohtia, pitäisikö digikehittämisen sijaan puhua vain kehittämisestä.

Digiohjelman avulla on kuitenkin onnistuttu luomaan ymmärrystä ja pohjaa sille, mitä onnistunut palvelujen ja työtapojen muutos digitaaliseksi vaatii. Suurin ja vaikuttavin työ tehdään näkymättömissä, esimerkiksi tiedonhallinnan syövereissä. Tällainen työ vaatii pitkäjänteistä sitoutumista kehitystyöhön, jossa konkreettiset kaikille näkyvät tulokset tulevat esille vasta pitkän ajan kuluessa.    

Artikkelin on kirjoittanut Digiohjelman projektipäälliköt Elli Kotakorpi, Elina Pulliainen sekä Kalle Lehtinen ja se on osa Digiohjelman saavutuksista kertovaa juttusarjaa.

Digiohjelma on osa Tampereen kaupungin digitalisaatiota ja kestävää kehitystä edistävää Smart Tampere-kärkihanketta.Kuvat Mirella Mellonmaa / Business Tampere ja Laura Vanzo / Visit Tampere