Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Viikinsaari – Tampereen oma kesäkeidas

Julkaistu 11.6.2020 16.45

Viikinsaari on monipuolinen retkipaikka vain 20 minuutin laivamatkan päässä Laukontorista. Kaunis Pyhäjärvi ja vehreät rannat tarjoavat katseltavaa laivamatkan ajaksi, ja jo pelkkä matka on elämys.

Säännöllinen laivaliikenne mahdollistaa kenelle tahansa pääsyn Viikinsaareen. Kävijäryhmiä ovat esimerkiksi ravintolaan tulevat herkuttelijat, lapsiperheet, eläkeläiset, kaveriporukat sekä saunojat.

Viikinsaari on Tampereen kaupungin omistuksessa oleva kaupunkilaisten virkistyskäyttöön tarkoitettu kesäinen keidas, joka tarjoaa luontoa, linnunlaulua ja rauhaa. Laivamatkailu-, ravintola- ja harrastustoiminta on keskitetty saaren itäosaan ja saaren länsiosa on säilynyt rakentamattomana ja osin luonnontilaisena. Laivaliikenteestä vastaa Suomen Hopealinja Oy, jonka toimitusjohtaja Mari Vuorinen kertoo, että Viikinsaari on ennen kaikkea helppo ja vaivaton retkikohde.

– Saarelle voi lähteä vaikka pelkästään nauttimaan laadukkaasta ruoasta tai sitten viettää koko päivän saunoen, uiden, pihapelien parissa ja oleskellen. Sup-lautoja, soutuveneitä, pihapelejä ja muiden aktiviteettien välineitä on mahdollista vuokrata saarelta. Saunan voi myös vuokrata yksityiskäyttöön. Hopealinja vastaa Viikinsaaren ravintolapalveluista, tapahtumista sekä saunoista, kertoo Vuorinen.


Laukontorilta lähdettäessä voi tarkkailla tuttuja paikkoja uudesta suunnasta, ja kaupunki näyttääkin varsin erilaiselta järveltä katsottuna.

Monille lapsille laivamatka Pyhäjärvellä on elämys. Ja kauniina sinertävä järvi vehreine rantoineen on kenelle tahansa miellyttävää katseltavaa. Laivaliput voi ostaa ennakkoon Hopealinjojen verkkokaupasta tai Laukontorilta lipunmyyntipisteestä.


Tamperelainen Emma Kauppinen (oik.) oli viemässä kummitätiään, Mikkelissä asuvaa Kirsi Heikkolaa Viikinsaareen. Heikkolalle vierailu Viikinsaaressa oli ensimmäinen. Päivän ohjelmassa oli eväiden nauttimista ja mahdollisesti myös uintia fiiliksen mukaan ja ilman aikatauluja.

Laivamatka Viikinsaareen tarjoaa uusia kuvakulmia monista tutuista paikoista.

Tampereen kaupunki osti Viikinsaaren vuonna 1893. Viikinsaaren ravintolarakennus täyttää tänä vuonna huimat 120 vuotta ja lienee Tampereen vanhin ravintola. Ravintolatoimintaa on tiettävästi ollut lähes koko ajan jossakin muodossa.


Ravintola Viikinsaari on todella kaunis ja tunnelmallinen huvila. Se tarjoaa erinomaiset puitteet niin ruokailuun kuin vaikkapa juhlien järjestämiseen.

Viikinsaaren ravintola tarjoaa herkkuja niin isoon kuin pieneenkin nälkään.

Omat tai ravintolasta ostetut retkieväät voi nauttia nurmikolla, piknikpöytien ääressä tai rantahiekalla. Saarella on myös grillikatos, jossa voi valmistaa omia eväitä. Hyvät ravintolapalvelut helpottavat retkipäivän suunnittelua, kun eväitä ei välttämättä tarvitse kantaa mukanaan kotoa asti.


Luontopolun varrella on häkellyttävän kaunista, ja vähän väliä tekee mieli pysähtyä ihastelemaan kaikkea näkemäänsä sekä kuuntelemaan lintujen konserttia.

Viikinsaaren länsiosassa on luonnonsuojelualue, jonka kasvillisuus on enimmäkseen lehtokasvillisuutta. Viikinsaaren linnusto on monipuolinen ja saarella pesii 30 lajia. Luonnonsuojelualueella on merkitty luontopolku, jossa on myös lapsille omat tehtävät. Luontopolku on vaivaton ja opettavainen tapa tutustua saaren luontoon. Luontopolun pituus on noin 1,3 kilometriä.


Viikinsaaressa pääsee uimaan ihastuttavista uimapoukamista useammasta kohtaa.

Virkistävän järviveden vaihtoehtona on mahdollisuus nauttia lämpimästä vedestä paljussa.

Viikinsaaren saunan voi varata yksityiskäyttöön ja saunalla on myös yleisövuoroja. Perinteisen saunan lisäksi tarjolla on iglu-sauna ja järvessä uimisen vaihtoehtona palju. Ihastuttavat uimapoukamat tarjoavat paikan lasten hiekkaleikeille ja uimiselle.


Petri Kaskivuorella on menossa noin 15. kesä Viikinsaaressa kunnossapitotöissä. Tämä kesä on aiempia lyhyempi koronavirustilanteen takia, mutta muuten työt Viikinsaaressa kestävät vuosittain noin puoli vuotta.

Viikinsaaressa on myös Pyhäjärven ekumeeninen kappeli. Tamperelaistaiteilija Ilkka Väätin johdolla kappeliksi kunnostettu entinen putka on taideteos itsessään. Kappelia on pidetty auki vapaaehtoisvoimin, mutta toistaiseksi sitä ei ole avattu tänä kesänä.

Infopiste tarjoaa vinkkejä Viikinsaaressa vieraileville.

Omalla veneellä saapuville on laituripaikkoja vierasvenesatamassa.

Viikinsaaressa kerran käynyt palaa sinne varmasti uudelleen. Sen verran upea paikka on ja niin paljon tekemistä jäi vielä seuraavalle vierailulle.

Teksti Elina Haapala

Kuvat Hanna Leppänen