Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Atalassa tehtiin seinänkääntötemppu: terveysasemasta tuli päiväkoti

Julkaistu 8.6.2020 11.21

Tampereen kaupunki pyrkii rakentamaan uudet tilat muunneltaviksi, mutta joskus myös olemassa olevia rakennuksia voidaan peruskorjata uuteen käyttötarkoitukseen. Näin kävi Atalassa, jossa terveysasemasta remontoitiin toimiva päiväkoti.

 

Atalan terveysasema rakennettiin 1980–luvun loppupuolella, ja se tyhjeni vuonna 2017, kun palvelut keskitettiin Linnainmaan uuteen hyvinvointikeskukseen. Myös Atalan vanha päiväkoti oli jo parhaat päivänsä nähnyt, joten yks kaks alueelle perus- tai muuntokorjattiin uusi päiväkoti vanhaa korvaamaan.

– Vanhan päiväkodin sijainti notkelmassa on huono ja se vaatisi laajan peruskorjauksen. Terveysaseman remontointi päiväkodiksi alkoi toukokuussa 2019, ja uusi päiväkoti otettiin käyttöön tammikuussa 2020, kertoo päiväkodinjohtaja Jouni Lehtinen.

– Koillisella alueella ei ole pulaa varhaiskasvatuspaikoista, mutta meillä on joitakin yksittäisiä päiväkoteja, joihin on hakijoita enemmän kuin on paikkoja. Pyrimme kuitenkin sijoittamaan ensi syksynä aloittavat lapset alueen päiväkoteihin, kertoo palvelupäällikkö Pia Mikkola.


Opettaja Maria Jokinen ohjaa askartelutuokiota Atalan päiväkodissa.

Jouni Lehtisellä on vastuullaan kolme päiväkotia ja viisi toimipistettä: Leinolan ja Atalan päiväkodit, Orimuksen päiväkoti sekä Atalan ja Leinolan kouluilla toimivat esiopetusryhmät.

– Uudet päiväkodit ovat usein suuria, koulujen yhteyteen rakennettuja kokonaisuuksia, mutta kaikki toimipisteeni ovat melko pieniä, ja niissä on 60–70 lasta.

Sattumalta terveysaseman naapurina on Atalan koulu, joten uusi päiväkotikin on koulun yhteydessä. Remontin aikana koulun ja päiväkodin välille rakennettiin yhdyskäytävä ruokahuoltoa varten, joten ne seisovat nyt käsi kädessä Pulkkakadun varrella välissään päiväkodin etupiha.

– Olen positiivisesti hämmästynyt, miten hienosti muutos tapahtui ja tiloihin saatiin upeasti avaruutta ja toiminallisuutta. Piha-alueestakin tuli yllättävän hyvä ja toiminnallinen, toteaa Pia Mikkola.

Tilan monikäyttöisyys on nykyaikana tarpeen

Jouni Lehtinen napsauttaa pilviin valot päälle.


Pilvet ja puut toimivat tunnelmanluojina ja akustiikkalevyinä.

– Näin kerran Seutulan lentokentällä Muumien päällä pilvien mallisia akustiikkalevyjä, ja halusin pilvet tännekin. Minulla oli visio, jossa sisätila olisi yhteydessä ulkotilaan ja ikkunasta näkyvä metsä toistuisi seinämaalauksessa. Arkkitehti omaksui heti ideani ja teetti akustiikkataulut estämään kaikumista, Jouni Lehtinen kertoo.

Ennen remonttia päiväkodin työtekijöiltä kartoitettiin tarpeita ja toiveita, ja he saivat vaikuttaa tilaratkaisuihin.

– Remontti oli hirveän hauska projekti ja sain olla siinä mukana tiiviisti. Tilaa oli helppo suunnitella, kun se oli jo valmiiksi olemassa ja sen koko ja käyttötarkoitus tiedettiin. Asun itse Atalassa ja olen asioinut terveysasemalla, joten tila oli tuttu. Remontin edetessä vanhalta päiväkodilta oli helppo poiketa suunnittelemaan tilaa arkkitehdin kanssa, Jouni Lehtinen toteaa.


Atalan päiväkodin johtaja Jouni Lehtisellä oli paljon vaikutusvaltaa remonttiin.

Terveysaseman vanhat odotusaulat on ehostettu avariksi ja valoisiksi monitoimitiloiksi, jotka muuntuvat tarpeen mukaan leikki- tai juhlatilaksi, liikuntasaliksi tai vaikkapa elokuvateatteriksi. Kaikki kalusteet rullaavat pyörien päällä, joten niitä on helppo siirrellä ja tiloja jakaa.

– Ryhmissä on perinteinen ikäjako, 1–3-vuotiaat ja 4–5-vuotiaat, ja ryhmät on jaettu eri siipiin tai olkkareihin. Halusimme kulmaan kiipeilyseinän ja patjat alle, ja leikkinurkassa voi myös leikkiä patjoilla. Joskus otamme patjat pois ja henkilökunta pitää palaverin pikkuhuoneessa, Jouni Lehtinen kertoo.

– Olkkarissa on valkokangas, videotykki ja hyvät äänentoistolaitteet, joten tila muuttuu vaikka elokuvateatteriksi.


Monitoimitilassa eli olkkarissa voi harrastaa kevyttä käyntiä tai vaikka hyppelyä.

Terveysaseman pieniä vastaanottohuoneita yhdisteltiin remontissa isommiksi tiloiksi monitoimitilojen viereen, ja niissä syödään, nukutaan ja touhutaan. Tiloja jaetaan taiteovilla, ja usein niiden takana askarrellaan, maalataan ja muovaillaan – ja koronapandemian aikana jopa syödään.

– Varhaiskasvatussuunnitelmat ovat sellaisia, että muuntautumiskykyiset tilat ovat tarpeen. Etenkin nyt korona-aikana muokattavuus on tarpeen, kun lapsimäärän kasvaessa toimintaa voidaan jakaa pienryhmissä eri pisteisiin, Jouni Lehtinen kertoo.

Lepohuoneiden seinissä on näppärät kaappisängyt 44 lapselle.

– Sängyt on helppo vetää alas, eikä niiden rakenne ole liian mekaaninen tai raskas. Isommat lapset eivät nuku päiväunia, mutta voivat pötkötellä lepohetken aikana patjoilla eri pisteissä.

Remontissa on vältetty turhaa kikkailua ja haettu yksinkertaista toimivuutta. Ovensuissa on infotaulut, joissa voidaan jakaa kuvia ja tietoa päiväkodin toiminnasta lapsille ja vanhemmille.

Remontin ehdoton hitti, yhdyskäytävä Atalan koulun ja päiväkodin välillä, syntyi vähän vahingossa.


Yhdyskäytävän ikkunaseinä on valoisa maisemataulu.

– Ruoka tuodaan yhdyskäytävää pitkin koulun puolelta päiväkotiin, ja käytävä on aina pidettävä tyhjänä. Koulu on vähän ylempänä kuin päiväkoti, joten yhdyskäytävään muodostui sattumalta pieni mäki, jossa voidaan vaikka keilata ja leikkiä kevyillä palloilla, Jouni Lehtinen kehuu.

Ulkoilua kahdella pihalla

Varhaiskasvatuksen opettaja Maria Jokinen kiittelee remonttia onnistuneeksi.

– Kaikki tilat ovat lähellä, joten lapset on helppo päästää eri huoneisiin, ja aikuinen on silti tilassa läsnä. Muokkautuvuus on tosi tärkeää tässä ajassa. Sermillä voi erotella lasten toimintoja ja ohjata äänekkäimpiä leikkejä yhdyskäytävään tai ulos, Maria Jokinen toteaa.

Ulkoilu onnistuu porrastetusti päiväkodin kahdella pihalla. Edessä on suojaisa ja turvallinen leikkipiha ja takana metsäpiha, josta avautuu portti metsäseikkailuun.

– Metsäpiha haluttiin jättää luonnontilaan, jotta siellä voi talvella laskea mäkeä ja tehdä lumiukkoja, kertoo Jouni Lehtinen.


Atalan uudessa päiväkodissa on kaksi pihaa: toiminnallinen leikkipiha ja metsäinen takapiha.

Atalan uusi päiväkoti on ollut nyt käytössä puolisen vuotta – tosin poikkeusolojen ajan vain neljännesteholla – joten muuntoremontin pienet puutteetkin ovat käyttökokemuksen myötä paljastuneet.

– Etupiha on vähän pieni ja rajallinen eikä sovellu pallopelien pelaamiseen, kun vieressä kulkee tie. Lisäksi toimistotilojen puute haittaa vähän työntekijöitä, kun varsinaista palaveritilaa ei ole, Jouni Lehtinen kertoo.

Hän ei kuitenkaan valita, sillä terveyskeskuksen koko oli etukäteen tiedossa, ja suunnitteluvaiheessa tehtiin tietoinen valinta panostaa ennen kaikkea toiminnallisuuteen ja lasten viihtyvyyteen.

– Tila toimii päiväkotina monella tavalla paremmin kuin kuviteltiin, päiväkodin johtaja Jouni Lehtinen tiivistää.


Teksti Marja Kyllönen

Kuvat Hanna Leppänen