Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Etiikkapalkinnon saanut Huoltsu on monelle ainut paikka, mihin voi mennä

Julkaistu 2.6.2020 15.12

Tampereen kaupungin päihtyneiden päivätoimintakeskus Huoltsu on saanut Pirkanmaan terveydenhuollon etiikan edistämisrahaston palkinnon. Jo seitsemän vuotta toiminut Huoltsu on monelle ainoa paikka, missä voi syödä, peseytyä tai levätä päivisin. Sen vuoksi se ei sulkenut oviaan koronaepidemian alkaessakaan.

– Oli itsestään selvää, että olemme auki, koska nämä ihmiset, jotka meillä käyvät, olisivat muuten kadulla. Heillä ei olisi mitään paikkaa, sillä monet ruokapaikat, vertaisryhmät ja muu toiminta ovat kiinni. Sekä työntekijät että johto olivat sitä mieltä, että me ollaan viimeiseen asti auki, kertoo johtava ohjaaja Ruut Hiekkanen Huoltsusta.

Vaatteiden viikkausta.
Lähihoitaja Minna Iljas viikkaa lahjoituksena saatuja vaatteita Huoltsun vaatehuoneessa.

Koronarajoitukset toki ovat vaikuttaneet myös Huoltsun arkeen. Ryhmätoiminta on tauolla eivätkä yli 70-vuotiaat voi korona-aikana käydä Huoltsussa. Puhtaudesta, hygieniasta ja turvaväleistä huolehditaan niin kuin muuallakin. Korona saanut myös luovuuden kukkimaan, jotta toimintaa on voitu järjestää rajoitukset huomioiden.

– Tietovisa muuttui huutovisaksi ja bingo arvonnaksi, luettelee Hiekkanen.

Toiminnan jatkaminen poikkeusolojen aikana olikin yksi asia, joka mainitaan arvokkaana etiikkapalkinnon perusteluissa. Vahvimmin perusteluissa nousee esiin se, että Huoltsuun tulevat kohdataan ihmisinä ilman vaatimuksia. Tervetulleita ovat olleet kaikki halukkaat yhteisöllisyyttä kaipaavat kuten mielenterveyspotilaat ja yksinäiset. Huoltsun tiloissa asunnottomat ovat voineet nukkua. Huoltsun toiminta on koettu myös voimaannuttavana ja itsetuntoa vahvistavana.

Pirkanmaan sairaanhoitopiiri myöntää vuosittain hoitoeettisen neuvottelukunnan suosituksesta etiikan edistämisrahastosta 5 000 euron palkinnon henkilölle tai hankkeelle, joka edistää eettisen näkökulman esilletuomista väestön terveydenhuollossa Pirkanmaan sairaanhoitopiirin toiminta-alueella. Etiikkapalkinnon saaminen merkitsee Huoltsun henkilöstölle valtavasti. Huoltsussa tehdään eettistä työtä koko ajan. Asiakkaat kohdataan ihmisinä ja lähimmäisinä ja heidät otetaan mukaan kaikkeen toimintaan ja päätöstentekoon.

– Tuntuu tosi hyvältä, että joku on huomannut meidän työmme ja ehdottanut meitä palkinnon saajaksi. Kun me katsoimme aiempien vuosien etiikkapalkittuja, niin me olemme päässeet arvovaltaiseen joukkoon päihtyneiden päivätoimintakeskuksen työn kautta. Meidän työlle on annettu palkinto, se merkitsee tosi paljon, ihan laajemminkin, että päihdetyö on huomattu, iloitsee Hiekkanen.

Astioiden tiskaamista keittiössä.
Huoltsun henkilökunta on hyvin motivoitunutta työhönsä. Keittiössä touhuaa lähihoitaja Jussi Erkkilä.

Asiakaskunta nuorentunut, alkoholi vaihtunut huumeisiin

Viinikankadun ja Tehdaskadun kulmassa sijaitsevan Huoltsun asiakkaiden ikäskaala on laaja 18-vuotiaista 80-vuotiaisiin. Seitsemän toimintavuoden aikana asiakaskunta on nuorentunut.

– Nuoria asiakkaita on viime vuosina ollut selvästi enemmän. Pelkästään alkoholin juojia on enää vähän, sen sijaan huumeiden käyttäjien määrän lisääntyminen ja nuorten huonovointisuus näkyvät meillä niin kuin koko yhteiskunnassakin, kertoo Ruut Hiekkanen

Huoltsussa asiakkaat voivat maksutta pestä pyykkiä, käydä suihkussa, levätä tai käyttää tietokonetta. Siellä annetaan myös terveysneuvontaa ja ohjausta sosiaalipalveluihin sekä tarvittaessa tehdään pienimuotoisia hoidollisia toimenpiteitä. Myös ruokaa on tarjolla. Aamupala sekä päivällinen ovat ilmaisia, lounaasta asiakkaat laittavat euron asiakkaiden virkistyskassaan, jonka käytöstä he päättävät itse.

Korona-aika on vähän laskenut kävijämääriä, mutta silti päivässä käy 50 - 60 asiakasta. Kiireisintä on viiden jälkeen, jolloin saapuvat nuoret asiakkaat. Vakiokävijöitä on paljon, mutta koko ajan tulee myös uusia asiakkaita.

Huoltsun talo Viinikassa.
Huoltsu on ollut nykyissä tiloissaan Viinikassa reilut kolme vuotta.

Auki nyt myös arkiaamuisin ja lauantaisin

Maaliskuussa valtuuston päätöksestä aukio-oloaikoja laajennettiin. Nyt Huoltsu on auki myös arkiaamuisin sekä lauantaisin.

– Aamupala ja lauantait ovat suosittuja. Ne ovat kyllä ihan selkeästi tulleet tarpeeseen, toteaa Hiekkanen, joka kokee valtuuston päätöksen satsata Huoltsuun ja pidentää aukioloaikoja olleen myös yksi iso palkinto heidän työlleen.

Aukioloaikojen laajennuksen myötä Huoltsu sai neljä uutta työntekijää. Nyt Huoltsulla työskentelee yhdeksän henkilöä.

– He ovat pitkän linjan työntekijöitä ja motivoituneita juuri tähän työhön, kiittelee Hiekkanen.

Huoltsussa on neljä yhteisön sääntöä: väkivalta, myös henkinen väkivalta on kielletty, päihteitä saa käyttää sisäpihalla mutta ei sisätiloissa, kauppaa ei saa käydä eikä velkoja peritä Huoltussa eikä Huoltsuun saa tuoda aseita. Yhteisöhoidollisen toimintavan mukaisesti asiakkaat ja henkilökunta ovat laatineet säännöt yhdessä. Asiakkaiden ottaminen mukaan päätöksentekoon on arkea Huoltsussa: henkilöstö ja asukkaat kokoontuvat viikoittain yhteisökokoukseen, jossa sovitaan yhteisistä asioista. Tosin koronan vuoksi kokoukset ovat olleet tauolla maaliskuusta lähtien.


Teksti Marika Haapala

Kuvat Hanna Leppänen