Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Koukkuniemen Havumäki palkittiin laadukkaasta vanhustyöstä

Julkaistu 28.4.2020 11.07

Koukkuniemen vanhainkodin Havumäki on saanut La Carita -säätiön tunnustuspalkinnon laadukkaasta vanhusten hoitotyöstä ja sen kehittämisestä. Palkinnon arvo on 2000 euroa ja se myönnetään vuosittain 3–4 eri työyhteisölle.

 

Havumäkeläiset ilahtuivat La Carita -säätiön tunnustuksesta. Asukas Jaakko Lintunen edessä toinen oikealta.

Muut tämänvuotiset La Carita -tunnustuspalkinnon saajat ovat palvelutalo Koivukoti Kittilästä, Kotihoidon toiminnanohjauksen arviointitiimi Kokkolasta sekä Alvinakoti Närpiöstä.

Vuonna 1997 perustettu La Carita -säätiö edistää vanhusten ja ikäihmisten hyvinvointia. Säätiö tukee ikääntymisen ja vanhenemisprosessien tutkimusta, kohottaa vanhustyön tekijöiden arvostusta ja pyrkii kehittämään vanhusten palveluita ja asumisyksiköitä vastaamaan ikäihmisten tarpeita.

Tunnustuspalkintoa voivat hakea kaikki tiimit ja toimijat, jotka tekevät laitoksissa, avohoidossa ja muissa tukipalveluissa korkealaatuista, välittävää ja innovatiivista työtä vanhusten hyvinvoinnin edistämiseksi.

– La Carita -säätiö myöntää tunnustuspalkinnot hakemusten perusteella, ja SuPer koordinoi kilpailutuksen hakijoiden kesken. Hakemuksessa saa kertoa avoimesti palveluyksikön toiminnasta ja periaatteista, kertoo asiantuntija Soili Nevala Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerista.

– Tunnustuspalkinto myönnettiin Koukkuniemen Havumäki-osastolle vanhusten laaja-alaisen hoidon, omahoitajan vahvan roolin ja hoitajien vastuualueiden ansiosta. Myös hoitajien omat vahvuudet huomioidaan toiminnassa, mikä varmasti parantaa työyhteisöä.

– Saattohoitotoiminta tarvitsee nyt akuuttia kehittämistä, ja Havumäellä panostetaan myös siihen. Osastolla on ehdotettu omaisten yöpymistä ja suunniteltu yhteistyötä Mummon Kammarin kanssa, Soili Nevala toteaa.


Lähihoitajat Henna Lehtinen ja Sanna Torkel Havumäen ovella ennen koronapandemiaa. Toistaiseksi vanhusten asumisyksiköissä on voimassa vierailukielto.

– Havumäellä on asukkaita 12 ja hoitajia kymmenkunta, kaksi aina vuorossaan, ja lisäksi hyvinvointiavustaja, kuntohoitaja sekä askarteluohjaaja eri arkipäivin. Koko Koukkuniemessä on 20 osastoa ja lisäksi 11 tehostettuun palveluasumiseen kuuluvaa ryhmäkotia, kertoo osastonhoitaja Katja Keskinen.

– Meillä on monenlaisia aktiviteetteja asukkaille: taideryhmä, muisteluryhmä ja näytelmäkerho. Näytelmäkerholla ei juuri nyt ole esiintymisiä koronan vuoksi, kertoo lähihoitaja Henna Lehtinen.

– Jokaiseen ryhmään otetaan osaa. Yllätyin, kuinka hieno paikka tämä on. Täällä on kaikki kunnossa, toteaa 80-vuotias rautatieläinen Jaakko Lintunen, joka on asunut Havumäellä vuoden päivät.

Hyvinvointi heijastuu hoitajista asukkaisiin ja päinvastoin

Koronapandemian vuoksi vierailut palveluasumisyksiköissä ja vanhainkotiosastoilla on toistaiseksi kielletty ja liikkuminen rajoitettua, mutta Koukkuniemen eri osastoilla puuhaillaan oman väen kesken. Havumäelläkin leivotaan pullaa, vietetään teemaviikkoja ja harrastetaan etämatkailua.

– Olemme käyneet nojatuolimatkoilla Lapissa, Englannissa ja Bulgariassa. Syömme paikallista ruokaa, ja Lapin nojatuolimatkalla Jaakko lausui ulkomuistista Eino Leinon Orjan poika -runon, kertoo Henna Lehtinen.


Havumäkeläiset vierailivat ennen koronapandemiaa työväenmuseo Werstaalla Finlaysonin alueella.

– Osaston sisällä asukkaat saavat tavata toisiaan ja turvavälit pyritään pitämään, ettei olla ihan kylki kyljessä, Katja Keskinen kertoo koronarajoituksista.

– Minulla on täällä paljon tuttuja ja ystäviä, ja on vaikea mennä ohi, kun haluaisi vain halata. Me halutaan vain rauhaa ja rakkautta, asukas Jaakko Lintunen täydentää.

– Päivä kerrallaan me nyt mennään ja keskitytään siihen mikä on hyvin. Yritämme elää täyttä elämää rajoitukset huomioiden, sillä me ollaan täällä kotona ja meidän yhteisössä, Katja Keskinen kertoo.

– Me taistellaan ja selvitään. Kun hoitajat voi hyvin, niin asukkaatkin voi hyvin, Jaakko Lintunen painottaa, ja kertoo ideoineensa palkintorahoilla hoitajien virkistysreissua kylpylään.

– Kyllä me käytämme palkintorahan yhteisesti asukkaiden kanssa, Katja Keskinen toppuuttelee.


Teksti Marja Kyllönen

Kuvat Havumäkeläiset