Siirry sisältöön

Tampereen kaupunki - www.tampere.fi

Perhekerho tuo mukavaa vaihtelua lapsiperheen arkeen

Julkaistu 6.11.2019 12.50

Kun vanhempi hoitaa lasta kotona, arkeen voi etsiä vaihtelua avoimen varhaiskasvatuksen perhekerhoista. Monipuolista kerhotoimintaa järjestävät Tampereella kaupunki, paikalliset yhdistykset ja yhteisöt sekä yksityiset palveluntuottajat.

Leikinohjaaja laulattaa lapsia leikkitoimintakeskuksessa
 

Suurin osa kaupungin järjestämistä kerhoista on avoimia perhekerhoja, joihin lapset osallistuvat yhdessä vanhempansa tai muun tutun aikuisen kanssa. Kaupungin järjestämiin avoimiin perhekerhoihin ei tarvitse ilmoittautua, ja ne ovat perheille maksuttomia.

- Tavoitteena on tukea vanhemmuutta sekä lapsen ja vanhemman välistä vuorovaikutusta. Perhekerho on perheille myös matalan kynnyksen kohtaamispaikka, kertoo varhaiskasvatuksen palvelupäällikkö Elli Rasimus Tampereen kaupungilta.

Lapsi istuu leikkitoimintakeskus Huushollin sohvalla.jpg
Kerhoissa voi osallistua yksin ja yhdessä monenlaiseen mukavaan puuhaan.

- Perhekerhoissa, joissa aikuinen on mukana, vanhemmat tutustuvat samalla myös toisiin vanhempiin. Näin ehkäistään perheiden yksinäisyyttä. Monet perheet ovat muuttaneet Tampereelle muualta, joten ystävät ja turvaverkot voivat olla kaukana, toteaa Rasimus.

Kerhotoimintaa järjestävät myös muut toimijat

Tampereen kaupunki on vuoden 2019 aikana uudistanut avoimen varhaiskasvatuksen kerhotoimintaansa. Perhekerhojen, joihin lapsi osallistuu yhdessä oman vanhemman tai tutun aikuisen kanssa, osuutta on lisätty.

Tarjolla on jonkin verran myös eri-ikäisille pienille lapsille tarkoitettuja lasten kerhoja, joihin lapsi osallistuu ilman huoltajaansa. Näihin lasten kerhoihin haetaan kerhopaikkaa kerhohakemuksella, joka löytyy kaupungin verkkosivuilta. Näiden kerhojen osuus avoimen varhaiskasvatuksen kerhoista on noin 40 prosenttia.

Kaksi pienta tyttöä istuu leikkimässä lattialla Huushollissa
Sujuvat joukkoliikenneyhteydet tuovat perheitä Huusholliin eri puolilta kaupunkia. Kerhoja toimii myös alueilla.

Kaupungin lisäksi avoimen varhaiskasvatuksen kerhotoimintaa järjestävät Tampereella yksityiset palveluntuottajat ja kolmannen sektorin toimijat, esimerkiksi MLL ja seurakunnat. Kukin kerhoja järjestävä ulkopuolinen toimija kertoo kerhoista omilla verkkosivuillaan.

- Eri puolilla kaupunkia toimivia kerhoja suunnitellaan yhteistyössä yhdistysten, järjestöjen ja muiden ulkopuolisten toimijoiden kanssa. Näin saamme kerhotarjonnasta monipuolista ja kattavaa, Rasimus sanoo. Kaupunki ja muut kerhojen järjestäjät tekevät yhteistyötä myös varhaiskasvatuksen kerhotoiminnan kehittämisessä.

Huushollissa monenlaista toimintaa

Hämeenpuistossa toimiva Huusholli on Tampereen kaupungin avoimen varhaiskasvatuksen leikkitoimintakeskus, joka järjestää sekä perhekerhoja että eri-ikäisten pienten lasten kerhoja. Huushollissa on hyviä kokemuksia kummastakin kerhomuodosta.

- Vanhemmat ovat olleet hyvin tyytyväisiä eri-ikäisten pienten lasten kerhoihin, joihin lapsi voi jäädä ammattilaisten kanssa. Kerho tukee vanhemman jaksamista, kun tämä on pienemmän lapsen kanssa kotona ja isompi sisarus käy välillä kerhossa, sanoo ohjaaja Päivi Tuominen Huushollista.

Ohjaaja Päivi Tuominen istuu pöydän ääressä leikkitoimintakeskus Huushollissa
Leikkitoimintakeskus Huushollin ohjaaja Pirjo Tuominen on mukana kehittämässä avoimen varhaiskasvatuksen perhekerhotoimintaa.

Pirjo Tuomisen mukaan eri kerhomuodot tukevat ja täydentävät toisiaan. Moni Huushollin pienten lasten kerhoissa käyvä lapsi on mukana myös avoimissa perhekerhoissa, joihin lapsi osallistuu yhdessä vanhempansa tai muun tutun aikuisen kanssa.

- Huusholli on erikoistunut musiikkiin, teatteriin ja jonkin verran myös kädentaitoihin, joista kaikista meillä on ohjattua toimintaa. Toimintaan tulee lapsia eri puolilta kaupunkia, Tuominen kertoo.

Ohjaaja soittaa ja kaksi pikkutyttöä istuu lattialla
Huushollin toiminnassa askarrellaan, pidetään taaperomuskaria, järjestetään teatteria tai taidetoimintaa ja pidetään konsertteja.


Hennerin perhekerhoissa taidepainotus

Tampereella toimii myös Hennerin leikkitoimintakeskus, joka on kaupungin avoimen varhaiskasvatuksen yksikkö Hyhkyssä.

- Toiminnassamme on taidepainotus. Perhekerhojemme ohjelmaan kuuluu nukketeatteria, muskareita, runoja ja kuvaesityksiä. Myös ateljeen kuvataidepaja on avoinna koko perhekerhon ajan. Taidepainotus on myös alle kouluikäisten omissa kerhoissa, kertoo Terhi Viljanen Hennerin leikkitoimintakeskuksesta.

Muissa avoimissa perhekerhoissa ohjelmaan voi kuulua esimerkiksi kädentaitoja, ulkoilua tai askartelua, tai niissä voi vierailla eri alojen ammattilaisia kertomassa esimerkiksi lapsen kasvuun ja kehitykseen liittyvistä asioista.


Teksti Johanna Toivanen

Kuvat Veli-Matti Lahdenniemi